Ενδεχόμενη συνεργασία Vodafone – Wind

Το ενδεχόμενο συνεργασίας, σε επίπεδο υποδομών δικτύων σε όλη τη χώρα, εξετάζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind.


Η πιθανή συνεργασία των δύο εταιρειών θα αφορά τη συνεγκατάσταση των κεραιών τους σε όλο το δίκτυο, με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου. Με την εν λόγω συνεργασία οι δύο εταιρείες αναμένεται να επιτύχουν μείωση του λειτουργικού

κόστους, καθώς θα υπάρξει όφελος από τον επιμερισμό των εξόδων που καταβάλλονται για μισθώματα, γεννήτριες κ.λπ.


Παρότι επισήμως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση προς τους εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων, ανεπίσημα αναφέρεται ότι εξετάζεται η πιθανότητα να προχωρήσει η ίδρυση μιας νέας εταιρείας στην οποία θα ενσωματωθεί μέρος των εργαζομένων από τα τεχνικά τμήματα των δύο εταιρειών.


Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον, το ζήτημα αφορά τους εργαζόμενους στα τμήματα Radio Systems, Transmission και Network Deployment & Operations, ενώ διερευνάται η πιθανή συμμετοχή και άλλων τμημάτων της Διεύθυνσης Τεχνολογίας.


Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η νέα εταιρία θα είναι μια πλήρως ανεξάρτητη νομική οντότητα και όχι θυγατρική των Vodafone και Wind. Μάλιστα, να αναφέρουμε ότι στους διαδρόμους των δύο εταιρειών ακούγεται και το όνομα υψηλόβαθμου στελέχους της Vodafone, που φέρεται ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας εταιρείας.


Από την πλευρά των εργαζομένων επισημαίνεται ότι με τη μεταφορά εκτός των δύο επιχειρήσεων του αντικειμένου των τεχνικών διευθύνσεων ουσιαστικά θα μετατραπούν σε εταιρείες με κυρίαρχο εμπορικό χαρακτήρα.


Το σωματείο των εργαζομένων της Vodafone επισημαίνει ότι η ίδρυση της νέας εταιρείας και η μεταφορά των τεχνικών εργαζομένων εκεί δεν υπαγορεύεται από την ανάγκη υλοποίησης του έργου, ενώ υποστηρίζει ότι το προσωπικό που θα μεταφερθεί σε μια νέα εταιρεία θα κληθεί να υπογράψει νέες ατομικές συμβάσεις, αφού δεν θα καλύπτεται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) της Vodafone.


Στόχος η μείωση των εξόδων


Ανεξαρτήτως από το αν το σχέδιο θα προχωρήσει, καθώς παλαιότερα η Vodafone και η Wind είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσή τους χωρίς όμως αυτό να υλοποιηθεί, το βέβαιο είναι ότι όλες οι εταιρείες του χώρου αναζητούν τρόπο να μειώσουν τα έξοδά τους, αφού τα έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά.


Οι μεγάλες μειώσεις των τελών τερματισμού το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν σε περαιτέρω πίεση τα έσοδα των εταιρειών, που καταγράφουν απώλειες για έκτο πλέον συνεχόμενο χρόνο. Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας, που το 2007 κατέγραφε έσοδα 4,3 δισ. ευρώ, σημειώνει ήδη υποχώρηση της τάξεως του 50%, ενώ τα στοιχεία από την αρχή της χρονιάς δείχνουν ότι η τάση αυτή συνεχίζεται. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για το τρέχον έτος τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. ευρώ.


Keywords
Τυχαία Θέματα