Αποστολή: Στα ενδότερα της πρώτης μονάδας παραγωγής της Lenovo στην Ευρώπη

Ταξιδέψαμε στο Ullo της Ουγγαρίας με τη δημοσιογραφική αποστολή της Lenovo, προκειμένου να ξεναγηθούμε στο πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Έπειτα από μια εμφατική παρουσία στο πρόσφατο Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, με καινοτόμες συσκευές όπως ένα διάφανο laptop

(ThinkBook Transparent Display Laptop) και ένα… ευλύγιστο κινητό, η Lenovo ξενάγησε εκπροσώπους του Τύπου, όχι σε έναν ακόμα εκθεσιακό χώρο, αλλά στην καρδιά της παραγωγής των… καταλυτών του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, στη μονάδα συναρμολόγησης server και workstation στην Ευρώπη.

Το Ullo βρίσκεται στην Ουγγαρία, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βουδαπέστης και μέχρι το καλοκαίρι του 2022 ήταν ένα φιλήσυχο χωριό λίγων χιλιάδων κατοίκων που δύσκολα θα προεικόνιζε κανείς ως έδρα της ευρωπαϊκής γραμμής παραγωγής ενός τεχνολογικού κολοσσού. Ωστόσο, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αποτελεί τη «σημαία» του δυτικού προφίλ της εταιρείας και της ουσιαστικής δέσμευσής της να υπηρετήσει με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τους πελάτες της σε όλη την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος της διεθνούς κατασκευαστικής δραστηριότητας παραγωγικών μονάδων και κέντρων R&D της Lenovo, η οποία εκτείνεται από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Βραζιλία μέχρι την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Γιατί στο Ullo;

Το εργοστάσιο εστιάζει κυρίως στην κατασκευή υποδομών server, συστημάτων αποθήκευσης και workstation υψηλών επιδόσεων, απασχολώντας πάνω από 1.000 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού και δίνοντας έμφαση στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα κίνητρα και τα κριτήρια για την επιλογή της τοποθεσίας ήταν οι δυνατότητες σε υποδομές, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η στρατηγική θέση στο κέντρο της Ευρώπης και η υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία συμμετείχε σε μέρος του έργου μέσω του Ουγγρικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (HIPA). Το Ullo κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταμορφωθεί από ένα μικρό χωριό, λίγα λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, σε… τροφοδότη τεχνολογίας των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Στους διαδρόμους των εγκαταστάσεων…

Με έκταση που αγγίζει τα 50.000 τετραγωνικά μέτρα συνολικά, αθροίζοντας δύο κτήρια και τρεις ορόφους, η μονάδα παραγωγής στο Ullo είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής της Lenovo. Η γραμμή παραγωγής μπορεί να παράγει περισσότερους από 1.000 server και 4.000 workstation την ημέρα – πλήρως προσαρμοσμένα το καθένα ξεχωριστά στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με καινοτόμες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών πάνελ ικανών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός μικρού χωριού και ενός συστήματος διαχείρισης του κτηρίου που λειτουργεί στον χώρο παραγωγής και στην περιοχή logistics για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ρομποτικής σήμανσης DIMM, επιτρέποντας στην εταιρεία να διατηρεί τον βέλτιστο ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της και να εκμεταλλεύεται την παραγόμενη θερμότητα από τη γραμμή παραγωγής για τη θέρμανση των γραφείων.

Σε ένα από αυτά τα γραφεία φιλοξενήθηκε και η ενημέρωση από τον επικεφαλής της εταιρείας στη χώρα μας, τον Παναγιώτη Μακρυνιώτη. Ο General Manager της Lenovo Ελλάδας & Κύπρου ξεκίνησε την ομιλία του, αναφέροντας πως η εταιρεία απασχολεί παγκοσμίως 77.000 εργαζομένους και διατηρεί δραστηριότητα σε 180 αγορές σε όλον τον κόσμο, με 18 R&D εγκαταστάσεις ανά την υφήλιο, πάνω από 30 εργοστάσια παραγωγής και 33.000 εγκεκριμένες πατέντες και εφαρμογές.

«Είμαστε ο No1 κατασκευαστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στον κόσμο που έχει ως αποστολή να πρωτοπορεί και να ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε περήφανοι για το μοναδικό παγκόσμιο/τοπικό στιλ management που έχει υιοθετήσει η Lenovo και που περιλαμβάνει μια diversified ομάδα ηγεσίας, με 5 διαφορετικές εθνικότητες ανάμεσα στους 16 ηγέτες του management team της Lenovo. Είμαστε άλλωστε η πρώτη εταιρεία που έχει Net Zero validation από το SBTi (Science Based Targets initiative), ενώ  παράλληλα στόχος των παγκόσμιων φιλανθρωπικών προγραμμάτων της Lenovo είναι να επηρεάσει 15 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2025 μέσω του Lenovo Foundation», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μακρυνιώτης.

Ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός αξίας 62 δισ. δολαρίων κατακτά τις πρωτιές τη μία μετά την άλλη, και στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο GM της Lenovo στη χώρα μας: «Είμαστε για δεύτερη χρονιά πρώτοι σε Ελλάδα και Κύπρο σε Total PC market (Consumer  + Commercial ), με μερίδιο αγοράς 25,16%, βάσει των αποτελεσμάτων της IDC, ενώ στην κατηγορία PC για Μεγάλες Επιχειρήσεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, το μερίδιο αγοράς ανήλθε σε 35,8%, σημειώνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό στην κατηγορία. Παράλληλα, ήμασταν πρώτοι και σε consumer notebook units  με μερίδιο 25,2%.

Τέλος, η Lenovo ήρθε πρώτη και βάσει αποτελεσμάτων GfK με μερίδιο 26.6%, στην κατηγορία consumer notebooks units για την αγορά της Ελλάδας». Ακολούθως, τόνισε το εξής: «Από την  κλασική έννοια του όρου ΙΤ που σημαίνει “Information Technology” έχουμε περάσει στο New IT που σημαίνει “Intelligent Transformation”. Οι κλασικοί όροι του Hardware- Software- Applications- Services  αλλάζουν πλέον σε 5G, AI, Edge / Cloud Computing. Το όραμά μας είναι να δίνουμε λύσεις σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και να είμαστε πρωτοπόροι κάθε ψηφιακού μετασχηματισμού. H Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πια το μέλλον, αλλά το παρόν. Το AI είναι έτοιμο να μεταμορφώσει όλες πτυχές της ζωής μας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το χαρτοφυλάκιο της Lenovo “από την τσέπη έως το cloud”, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Ως η εταιρεία που οδηγεί τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το όραμα της Lenovo, είναι να κάνει το AI προσβάσιμο σε όλους (AI for All) και έτσι όλες οι νέες μας συσκευές υποστηρίζονται ήδη από Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ στο άμεσο μέλλον ο υπολογιστής, το τηλέφωνό και το workstation σας θα είναι στην ουσία μια ψηφιακή προέκτασή σας. Το όραμα αυτό το κάνουμε πραγματικότητα με επιπλέον επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων, αποκλειστικά για την ανάπτυξη καινοτομίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη».

Στη ξενάγηση που έλαβε χώρα αμέσως μετά στη μονάδα παραγωγής του Ullo, όπου έχουν συναρμολογηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο workstations  και servers κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, είδαμε από κοντά ένα σύστημα που βασίζεται στη συγκέντρωση όλων των component μπροστά από τον ειδικό που αναλαμβάνει να συναρμολογήσει κάθε server. Αρκετές δικλείδες ασφαλείας σε συνδυασμό με τον εντατικό ποιοτικό έλεγχο, εγγυώνται την παραγωγή προϊόντων ικανών να μεταμορφώσουν κάθε σύγχρονη επιχείρηση και οργανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα