Ανοικτή πρόσβαση στη γνώση

Συγκροτήθηκε η Εθνική Ομάδα Εργασίας για την Ανοικτή Πρόσβαση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MedOANet.


Η πρώτη συνάντηση της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για την προώθηση και εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα διοργανώθηκε με επιτυχία από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στις 20 Ιουνίου 2012. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MedOANet, το οποίο χρηματοδοτείται από

το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, και έχει στόχο την υποστήριξη συντονισμένων στρατηγικών και πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, σε έξι χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία), αλλά και διακρατικά μεταξύ των χωρών αυτών.


Στο πλαίσιο του έργου MedOANet (Mediterranean OpenAccess Network, www.medoanet.eu), διεξήχθησαν πρόσφατα έρευνες, απευθυνόμενες σε τρεις βασικές κατηγορίες φορέων: ερευνητικούς φορείς, φορείς χρηματοδότησης της έρευνας, φορείς ακαδημαϊκών και επιστημονικών εκδόσεων. Στόχος ήταν η χαρτογράφηση της τρέχουσας κατάστασης τόσο σε μεσογειακό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες ως προς τη δημιουργία ενιαίων στρατηγικών και πολιτικών, αλλά και τεχνολογικών υποδομών, οι οποίες θα βοηθήσουν τους φορείς να εφαρμόσουν την Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα.


Το έργο MedOANet, που σχεδιάστηκε και συντονίζεται από το ΕΚΤ (www.ekt.gr), εντάσσεται στο πλαίσιο συστηματικών δράσεων του φορέα για την προώθηση και την εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης στη χώρα μας (www.openaccess.gr), με απώτερο στόχο την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας. Με βάση τον θεσμικό του ρόλο, το ΕΚΤ αναπτύσσει ηλεκτρονικές ερευνητικές υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν τη συλλογή, διάθεση και διατήρηση περιεχομένου επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού. Το κύριο αναπτυξιακό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το έργο “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας” (www.epset.gr) (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”, ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).


Η Εθνική Ομάδα Εργασίας στην Ελλάδα περιλαμβάνει εκπροσώπους φορέων που σχετίζονται με τη διαδικασία παραγωγής, χρηματοδότησης, διεξαγωγής και διάχυσης της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), των συλλογικών οργάνων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, των Ερευνητικών Κέντρων και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, της Ειδικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, του South Europe Libraries Link, ιδιωτικών φορέων χρηματοδότησης, όπως το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Λάτση, και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών όπως το OpenAIREplus. Στην Ομάδα συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και επιστημον

Keywords
Τυχαία Θέματα