Αναβάθμιση της οικονομικής αστυνομίας

Αναβαθμίζεται ψηφιακά η Οικονομική Αστυνομία με την απόκτηση πρόσβαση στα ψηφιακά αρχεία του υπ. Οικονομικών.


Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που στοχεύει στο να διευκολυνθεί το έργο της Οικονομικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, στην απόφαση ορίζεται ότι το προσωπικό της Οικονομικής Αστυνομίας όταν πραγματοποιεί προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης στα αρχεία κάθε υπηρεσίας του ΥΠΟΙΚ.


Η online

πρόσβαση του προσωπικού της Οικονομικής Αστυνομίας στα ηλεκτρονικά αρχεία (taxisnet, ηλεκτρονικό σύστημα ΣΔΟΕ κ.λπ.) γίνεται με απευθείας διασύνδεση σε αυτά. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης η παροχή των στοιχείων ζητείται με ειδικό υπηρεσιακό σημείωμα και το σχετικό αίτημα πρέπει να ικανοποιηθεί εντός 10 ημερών από την υποβολή του. Στις περιπτώσεις που διενεργείται έλεγχος ταυτόχρονα από την Οικονομική Αστυνομία και τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ στον ίδιο φορολογούμενο για τον έλεγχο προηγείται η υπηρεσία που διενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση.


Στις περιπτώσεις που προκύπτουν ζητήματα όσον αφορά την αρμοδιότητα ενημερώνεται ο αρμόδιος για την προανάκριση εισαγγελέας ο οποίος και αποφαίνεται σχετικά.


Keywords
Τυχαία Θέματα