To καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της Lenovo

Η Lenovo Group ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο οικονομικό τρίμηνό της, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012.


Στο καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της, η Lenovo συνέχισε να ξεπερνά την αγορά σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, σημειώνοντας τις υψηλότερες επιδόσεις στη ιστορία της σε πωλήσεις, προ φόρων εισοδήματα και κέρδη. Η Lenovo

συνεχίζει τη συνεχώς ανοδική της πορεία προς το να αναδειχθεί ο #1 κατασκευαστής PC στον κόσμο και ο παγκόσμιος ηγέτης στις συσκευές PC Plus, σημειώνοντας ένα ακόμη τριμηνιαίο ρεκόρ πωλήσεων US$ 9.4 δισ., που αντιστοιχεί σε αύξηση 12% από έτος σε έτος.


Για 13 συνεχόμενα τρίμηνα, η Lenovo αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία PC. Η εταιρεία αναγνωρίστηκε επίσης από την IDC ως ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής έξυπνων συσκευών, όπως tablets, PCs και smartphones. Παράλληλα, η Lenovo σημείωσε ρεκόρ εισοδήματος προ φόρων US$246 εκ., αποδεικνύοντας ότι η ταχεία ανάπτυξη επιτυγχάνεται με παράλληλη αύξηση των κερδών.


Το κέρδη του τρίτου τριμήνου της Lenovo σημείωσαν επίσης ρεκόρ US$205 εκ., αύξηση της τάξης του 34% κατά το τελευταίο έτος, με μικτό περιθώριο κέρδους στο 11,8%. Τα μικτά κέρδη για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 15% από έτος σε έτος, στα US$1,1 δισ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν στα US$243 εκ., αύξηση 26% από έτος σε έτος. Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο ήταν US 1,99 cents ή HK 15,42 cents ενώ τα καθαρά ταμειακά αποθέματα από 31 Δεκεμβρίου 2012 ανήλθαν συνολικά σε $US 4,2 δισ.


Η «Protect and Attack» στρατηγική της εταιρείας -σύμφωνα με την οποία η Lenovo προστατεύει τις δύο πηγές κέρδους της, (την παγκόσμια εμπορική διάθεση Η/Υ και τις δραστηριότητές της στην Κίνα), ενώ παράλληλα στοχεύει επιθετικά σε τρεις τομείς που παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, δηλ. τις αναδυόμενες αγορές, τον παγκόσμιο καταναλωτή και τα προϊόντα PC Plus, όπως τα smartphones, τα tablets και οι smart TV- συνέχισε να φέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Αυτό το τρίμηνο οι επιχειρήσεις «Attack» απέδωσαν το 50% των συνολικών εισοδημάτων της εταιρείας, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, όταν η εταιρεία ξεκίνησε για πρώτη φορά την στρατηγική αυτή και όταν τα αντίστοιχα έσοδα αποτελούσαν το 32%. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες Mobile Internet and Digital Home (MIDH), που περιλαμβάνουν τις κατηγορίες smartphone, tablet και smart TV, αποδεικνύουν περαιτέρω την ισορροπία της εταιρείας και αντιπροσωπεύουν ρεκόρ της τάξης του 11% των εσόδων της εταιρείας αυτό το τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 77% από έτος σε έτος. Για πρώτη φορά η κατηγορία των smartphones στην Κίνα υπήρξε κερδοφόρα.


Κατά τη διάρκεια του γ’ οικονομικού τριμήνου, το ποσοστό των ανά τον κόσμο αποστολών της Lenovo αυξήθηκε κατά 7,9%, φτάνοντας για πρώτη φορά στο 15,9% της αγοράς, σε μία δύσκολη αγορά η οποία παρουσίασε 7,8% πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό είναι το 15ο τρίμηνο κατά σειρά που η ανάπτυξη της Lenovo έχει ξεπεράσει εκείνη της βιομηχανίας υπολογιστών στο σύνολό της. Η Lenovo κέρδισε μερίδιο αγοράς σε όλα τις γεωγραφικές περιοχές, όλες τις προϊοντικές κατηγορίες, αλλά και σε κάθε αντίστοιχη κατηγορία πελατών.


Καθώς η ισορροπημένη και σταθερή ανάπτυξη της εταιρείας συνεχίζει να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της επιτυχίας της Lenovo, οι μέτοχοι θα πρέπει να σημειώσουν ότι η Lenovo έχει ολοκληρώσει τις κοινοπραξίες και τις εξαγορές που είχαν ανακοινωθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής συνεργασίας της με την EMC-που περιλαμβάνει τη κοινοπραξία με την Iomega της EMC- της εξαγοράς της CCE, εταιρεία ευρέως γνωστής στη Βραζιλία ως ηγέτης σε PC Plus προϊόντα- και της εξαγοράς της Stoneware, μίας εταιρείας με έδρα της Ηνωμένες Πολιτείες Ιντιάνα που επικεντρώνεται στο cloud computing. Επιπροθέτως, η Lenovo αναφέρει πως η ενσωμάτωση των συναλλαγών όλων των συγχωνεύσεων και εξαγορών που ανακοινώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια είναι δρομολογημένες και σε πολλές περιπτώσεις μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.


Το πρόσφατο Consumer Electronics Show (CES) που διεξήχθη στο Las Vegas ανέδειξε για μία ακόμη φορά την καινοτομία της Lenovo που αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μοχλό ανάπτυξης για την εταιρία. Η Lenovo βραβεύτηκε στο CES με 50 βραβεία, αριθμός ρεκόρ για την εταιρεία, μεταξύ των οποίων αρκετά “Best in Show” βραβεία. Μία σειρά από καινοτόμα προϊόντα όπως: το IdeaCentre Horizon- ένας επιτραπέζιος υπολογιστής 27 ιντσών, το ThinkPad Helix- το πιο πρόσφατο convertible PC της Lenovo σχεδιασμένο για επιχειρήσεις, καθώς και το K900 smartphone με επεξεργαστή Intel, τροφοδοτούν τη ζήτηση των καταναλωτών και οδηγούν όλο και ψηλότερα τις επιδόσεις της Lenovo.


«Με την ισχυρή εφαρμογή της «Protect and Attack» στρατηγικής, η Lenovo όχι μόνο σημείωσε ρεκόρ σε έσοδα, κερδοφορία και παγκόσμιο μερίδιο στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το τελευταίο τρίμηνο, ενώ παράλληλα οι δραστηριότητές της εταιρείας στην αγορά των smartphones και των tablets κινούνται σε τροχιά κερδοφορίας. Επιπλέον, και οι παγκόσμιες δραστηριότητές μας στην αγορά των tablets και ο τομέας των smartphones στην Κίνα επιφέρουν κέρδη» δήλωσε ο κ. Yang Yuanqing, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lenovo. «Ενώ συνεχίζουμε να λειτουργούμε εν μέσω της PC Plus εποχής, η Lenovo έχει ήδη βάλει γερά θεμέλια. Ο νέος οργανωτικός σχεδιασμός μας θα είναι σε θέση να παρέχει τη δομή που θα απογειώσει τις ποικίλες δραστηριότητές μας και θα τις οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε μέσα από την διαφοροποίηση και να αναδειχθούμε παγκόσμιοι ηγέτες καινοτομίας στην PC Plus εποχή.»


Γεωγραφική Επισκόπηση
Η Lenovo στη Κίνα παρουσίασε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους US$1,4 δις στο τρίτο οικονομικά τρίμηνο, ποσό αυξημένο κατά 17% από έτος σε έτος που αντιστοιχεί στο 43% των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας. Η PC Plus στρατηγική της Lenovo τροφοδότησε την εντυπωσιακή απόδοση στην Κίνα με 83% ανάπτυξη εσόδων στο Mobile Internet and Digital Home Business Group (MIDH) και 22% συνεισφορά στα εγχώρια έσοδα. Το συγκεκριμένο τρίμηνο θεωρείται ορόσημο στην πορεία της εταιρίας αφού για πρώτη φορά τα Κινέζικα smartphones σημείωσαν κερδοφορία. Η Lenovo, που έχει ήδη τα πρωτεία της αγοράς PC, αύξησε κι άλλο το ποσοστό της στην αγορά της Κίνας φθάνοντας το 36,7% και σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι αποστολές PC στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα δεδομένου του ότι η συνολική αγορά PC στην Κίνα ήταν μειωμένη κατά 2%.


Στις περιοχές της Άπω Ανατολής / Λατινικής Αμερικής, η Lenovo κατέκτησε το 11,3% της αγοράς κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Ενώ η συνολική αγορά PC εμφανίστηκε μειωμένη κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η εταιρεία αύξησε τις αποστολές PC στην περιοχή κατά 4%. Η Lenovo εξακολουθεί έχει ηγετική θέση στην αγορά PC της Ιαπωνίας. Οι ενοποιημένες πωλήσεις στην περιοχή απέφεραν $1,7 δις. συντελώντας κατά 18% στις συνολικές πωλήσεις της Lenovo, ενώ τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους παραμένουν κερδοφόρα.


Η Lenovo στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής αύξησε τις αποστολές PC κατά 25,5% και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής PC της περιοχής, με το μερίδιο της αγοράς να φτάνει στο 11% αυξημένο κατά 3,2% από έτος σε έτος. Αυτό ήταν το πρώτο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρείας που η Lenovo βρέθηκε στη δεύτερη θέση της αγοράς. Αυτά τα κατορθώματα έγιναν παρά τη γενική κατάσταση της αγοράς που σημείωσε πτώση των αποστολών PC κατά 11%. Η εταιρεία παρουσίασε ενοποιημένες πωλήσεις αξίας $2,3 δις., το οποίο αποτελεί βελτίωση κατά 17% σε σχέση με πέρυσι και συντελεί κατά 25% στις συνολικές πωλήσεις της Lenovo.


Οι αποστολές PC της Lenovo στη Βόρεια Αμερική στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 11% από έτος σε έτος, σε μια αγορά η οποία παρουσίασε πτώση της τάξεως του 7%. Σε αυτό το περιβάλλον, η εταιρεία κέρδισε 1,5 μονάδες σε μερίδιο αγοράς, αγγίζοντας το 9%. Οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% από έτος σε έτος, φτάνοντας στα $1,3 δις. για το τρίτο τρίμηνο, το οποίο αποτελεί το 14% των συνολικών πωλήσεων της Lenovo. Επίσης, για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική, η Lenovo παρουσίασε αξιοσημείωτη επιτυχία στο high-end consumer segment, λαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων των Windows 8 powered convertible συσκευών, συμπεριλαμβανομένου του 30% των αγορών των US$700 και άνω καθώς και του 45% των αγορών των US$900 και άνω.


Προϊοντική Επισκόπηση
Στα Laptop PCs, οι συνολικές αποστολές της εταιρείας κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 9,5% από έτσι σε έτος, βοηθώντας έτσι την εταιρία να αυξήσει κατά 2,6% το μερίδιο αγοράς της, φτάνοντας συνολικά το 15,8% ενώ η συνολική αγορά φορητών υπολογιστών σημείωσε 8,6% πτώση από έτος σε έτος. Τα Laptop της Lenovo συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας αποτελώντας το 52% των συνολικών εσόδων της εταιρίας. Οι ενοποιημένες παγκόσμιες πωλήσεις laptop της Lenovo κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο έφτασαν τα $4,8 δις., μια αύξηση 8% από έτος σε έτος. Κατά το τρίτο τρίμηνο, η Lenovo κατέπληξε την αγορά, ανακοινώνοντας νέες οικογενειακές convertible συσκευές, διαμορφωμένες ειδικά για τα Windows 8: τα Yoga 11” και 13”, το IdeaPad Lynx και το ThinkPad Twist. Η Lenovo επίσης ανακοίνωσε το ThinkPad X1 Carbon Touch, προσθέτοντας τη λειτουργία touch στο καλύτερο business-class Ultrabook της αγοράς καθώς και το ThinkPad Twist, μια ιδανική συσκευή για επαγγελματίες που δίνει νέο αέρα στο παραδοσιακό convertible tablet.


Οι ενοποιημένες πωλήσεις για τα Desktop PCs της Lenovo αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, φτάνοντας τα $2,8 δις και αποτελώντας το 30% των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Οι παγκόσμιες αποστολές Desktop PCs της εταιρείας στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με πέρυσι παρά τη συνολική πτώση της αγοράς κατά 6,8%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Lenovo να κερδίσει 1,9% της αγοράς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και να φτάσει έτσι το 16,1%, που αποτελεί επίδοση ρεκόρ στα χρονικά της εταιρείας. Κατά το τρίτο τρίμηνο, η Lenovo ανακοίνωσε το καινούργιο IdeaCentre Q190, τον μικρότερο πλήρως λειτουργικό επιτραπέζιο υπολογιστή του κόσμου – με μόλις 22mm πλάτος – καθώς και τις τελευταίες προσθήκες στην σειρά C-series all-in-one (AIO), οι οποίες συνδυάζουν προσιτές τιμές με δυνατές αποδόσεις καθώς και multimedia λειτουργίες σχεδιασμένες για ατελείωτη διασκέδαση.


Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής smartphone και tablet της Κίνας, το Mobile Internet and Digital Home Business Group (MIDH) της Lenovo συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία. Με ενοποιημένες πωλήσεις που φτάνουν τα $998 εκατομμύρια, και αύξηση 77% από έτος σε έτος κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο, η Lenovo κέρδισε 4,7 μονάδες της συνολικής αγοράς smartphone στην Κίνα και έφτασε να κατέχει το 12,3% της αγοράς. Η προϊοντική αυτή κατηγορία ήταν επίσης κερδοφόρα. Κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο, η Lenovo ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τις πωλήσεις smartphones στη Ρωσία, ακολουθώντας τις αντίστοιχες ανακοινώσεις που αφορούσαν στην Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες αλλά και το Βιετνάμ. Αυτές οι πέντε χώρες σε συνδυασμό με την Κίνα αποτελούν το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού και δίνουν στη Lenovo μια ισχυρή θέση σε αυτές τις σημαντικές αναδυόμενες αγορές.


Keywords
Τυχαία Θέματα