H Ευρώπη των mobile αντιθέσεων

Μέχρι και σε ποσοστό 774% εντοπίζονται οι διαφορές κόστους τηλεφωνήματος μέσω κινητού μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.


Οι διαφορές στις τιμές με τις οποίες χρεώνονται, για τις ίδιες υπηρεσίες, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην ΕΕ θα προκαλέσει τη λήψη δέσμης μέτρων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes.


Η μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές παρατηρείται στις εγχώριες κλήσεις από κινητά τηλέφωνα: διαφορά της τάξεως του 774% ανάμεσα στη Λιθουανία, τη

φθηνότερη χώρα, και την Ολλανδία, την ακριβότερη. Αυτές οι αποκλίσεις δεν δικαιολογούνται από διαφορές στην ποιότητα, στο κόστος παροχής της υπηρεσίας ή στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις χώρες αυτές. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη.


Με αφορμή την έρευνα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι 28 ξεχωριστές εθνικές αγορές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη δεν δημιουργούν για τους καταναλωτές τα οφέλη που θα δημιουργούσε μια ενιαία αγορά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς και μιας πραγματικά συνδεδεμένης ηπείρου».


Αντίθετα, σε άλλες κατηγορίες βασικών αγαθών και υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά οι διαφορές στις τιμές είναι πολύ μικρότερες. Για παράδειγμα, ένα λίτρο γάλακτος κοστίζει από 0,69 έως 0,99 ευρώ: υπάρχει δηλαδή μια διαφορά της τάξεως του 43%. Σποραδικές ή περιστασιακές αγορές, όπως η αγορά ενός iPad, παρουσιάζουν μόνο 11% διαφορά ως προς το κόστος ανάμεσα στις διάφορες χώρες της Ε.Ε.


Keywords
Τυχαία Θέματα