Το «στοίχημα» του βιώσιμου τουρισμού εξέτασε εκδήλωση της Καθημερινής

Μπορεί ο τουρισμός στην Ελλάδα να είναι ποιοτικός και ταυτόχρονα να σέβεται το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, και να έχει αισθητική; Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα της εναρκτήριας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας «Reimagine Tourism in Greece» της «Καθημερινής», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε αυτό το ερώτημα ανέλαβαν να απαντήσουν ηγέτες του τουριστικού κλάδου, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ειδικοί, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Καθημερινής

να συζητήσουν για το μέλλον του τουρισμού αλλά και για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες γύρω από την προώθηση πρακτικών βιώσιμου τουρισμού στην Ελλάδα.

Με την άρση των περιορισμών της πανδημικής κρίσης, τα τουριστικά μεγέθη επέστρεψαν στα προ της πανδημίας επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως επισήμαναν και οι ομιλητές της εκδήλωσης, το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη αυτή να συνεχιστεί χωρίς η χώρα και κυρίως οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της, να αλλοιωθούν και να απωλέσουν το γνήσιο χαρακτήρα τους. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Reimagine Tourism in Greece παρουσιάστηκαν έρευνες που τεκμηρίωσαν ότι ο τουρισμός βρίσκεται διεθνώς σε ένα σταυροδρόμι, μια αλλαγή προτύπου, κάτι που απασχολεί τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τους κατοίκους των προορισμών, αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Με την πρωτοβουλία «Reimagine Tourism in Greece», η Καθημερινή επιδιώκει να συμβάλει στην επίτευξη των αναγκαίων συγκλίσεων ώστε να διαμορφωθεί ένα εθνικό όραμα για τον τουρισμό. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου κατευθυντήριων γραμμών και ενεργειών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού κλάδου και κατ’ επέκταση της χώρας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό, τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του «Reimagine Tourism in Greece», θα δημιουργηθεί μία Δεξαμενή Σκέψης με ειδικούς και προσωπικότητες διεθνούς κύρους, που διαθέτουν εμπειρία και εξειδίκευση, οι οποίοι θα καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τη βέλτιστη πορεία του τουρισμού μακροπρόθεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα