Το φαινόμενο ERTFLIX

Η δημόσια τηλεόραση διαχρονικά αποτελούσε –ή έμοιαζε να αποτελεί- τον «μεγάλο ασθενή» της ελληνικής κοινωνίας, για πολλούς λόγους. Δεν θα κρίνουμε τώρα το δίκαιο ή το άδικο του πράγματος -αυτό πλέον επαφίεται στον κάθε πολίτη-, ωστόσο σήμερα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την σημαντική της εξέλιξη και την καίρια συμβολή της στην εν γένει βελτίωση του τηλεοπτικού προϊόντος. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής της αυτής είναι το λανσάρισμα του ΕRTFLIX, της ψηφιακής της πλατφόρμας που δείχνει να κερδίζει καθημερινά έδαφος.

Τα στοιχεία που έγιναν γνωστά την προηγούμενη εβδομάδα για

το ΕRTFLIX, από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, είναι εντυπωσιακά, εάν σκεφθεί κανείς ότι αναφερόμαστε σε δημόσιο μέσο: Δύο εκατομμύρια προβολές την εβδομάδα, 295.000 κάθε μέρα, και μόνο τον Οκτώβριο η πλατφόρμα δέχθηκε 9,7 εκατομμύρια επισκέψεις. Το ακόμα πιο σημαντικό εδώ είναι το γεγονός ότι η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ έχει βοηθήσει τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της να υπερδιπλασιάσουν την πραγματική τους τηλεθέαση. Δηλαδή, το ERTFLIX λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο συνεργειακά με το τηλεοπτικό πρόγραμμα που διαθέτει η δημόσια τηλεόραση μέσα από τα κανάλια της. Έτσι, τα τρία κανάλια της ΕΡΤ έχουν συνολικά -βάσει της Νielsen- μια μέση τηλεθέαση που σε μερίδιο αντιστοιχεί στο 9% με 10% της συνολικής τηλεθέασης. Το ποσοστό αυτό αναλογεί μεσοσταθμικά σε περίπου 200.000 τηλεθεατές κάθε ημέρα. Σε αυτούς λοιπόν, έρχονται να προστεθούν άλλες 295.000 ημερήσιες επισκέψεις στο ΕRTFLIX.

Τα στοιχεία που παρουσίασε όμως ο Πρόεδρος της ΕΡΤ δεν σταματούν εδώ. Όπως είπε, το 66% των χρηστών του ΕRTFLIX δεν μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΕΡΤ από τις τηλεοράσεις τους, αλλά από υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και tablets, στοιχείο που μέχρι σήμερα δεν είχε αποτυπωθεί σε καμία έρευνα τηλεθέασης, καθώς αυτές που γίνονται στη χώρα μας αφορούν μόνο στις τηλεοπτικές συσκευές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς λογισμικού συστήματος Yοubora που χρησιμοποιούν και πολλές διεθνείς πλατφόρμες και τα οποία επικαλέστηκε ο Κ. Ζούλας, το 28% των τηλεθεατών μπαίνει στο ERTFLIX από κινητό τηλέφωνο, το 25% από υπολογιστές και το 13% από tablets. Μιλώντας με νούμερα, από τις 2 εκατ. επισκέψεις που δέχεται κάθε εβδομάδα το ERTFLIX, μόνον οι 700.000 γίνονται μέσα από την τηλεόραση.

Οι υπόλοιπες 1,3 εκατ. προκύπτουν μέσα από άλλες συσκευές και δεν είχαν καταγραφεί ποτέ έως τώρα. «Είναι δε πραγματικά εντυπωσιακό για τον νέο τρόπο θέασης τηλεοπτικών προγραμμάτων ότι όσοι βλέπουν on demand μια σειρά της ΕΡΤ μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο (28%) είναι σχεδόν όσοι τη βλέπουν on demand και μέσω smart TV (34%)» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΡΤ. Υπάρχει όμως και συνέχεια: Κοντά στα 900.000 live streaming είναι και ο αριθμός όσων τηλεθεατών παρακολούθησαν μέσω του ΕRTFLIX σε ζωντανή μετάδοση τα κανάλια της ΕΡΤ (ΕΡΤ1, 2, 3 Ertnews, Ertworld), είτε και τα ιντερνετικά κανάλια της (ERTSPORTS1,2,3).

Πέρα λοιπόν από τα στοιχεία αυτά καθεαυτά, εκείνο που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η μέτρηση της τηλεθέασης έχει πλέον εξελιχθεί σε μια πολύπλοκη διαδικασία που θέτει νέα δεδομένα στον σχεδιασμό των media plans διαφημιζόμενων και διαφημιστών. Η αποκωδικοποίηση των νέων αυτών δεδομένων αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση της διαφήμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα