Τηλεόραση: Ολοταχώς για μηδενισμό του πλεονάσματος οδεύει η ΕΡΤ

Σε υλοποίηση ενός από τους πλέον κομβικούς και στρατηγικούς της στόχους που θα της ανοίξει τον δρόμο για να συνεχίσει τις επενδύσεις σε πρόγραμμα και την προσεχή σεζόν, δίνοντας δυναμικό «παρών» στη μάχη του τηλεοπτικού ανταγωνισμού, οδεύει η ΕΡΤ. Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την κατάργηση του πλεονάσματος. Το αίτημα για απαλλαγή από την υποχρέωση της κερδοφορίας που διατυπώνεται πάγια τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση της ΕΡΤ, φέρεται

να έχει πάρει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση που θα φέρει κατάργηση της υποχρέωσης για πλεονασματικό προϋπολογισμό και «επιστροφής» των χρημάτων στα κρατικά ταμεία. Η υποχρέωση της ΕΡΤ να επιτυγχάνει κερδοφορία με στόχο να επιστρέφει στο κράτος ποσά που μέσα στα χρόνια κυμάνθηκαν ανά έτος από 30 (τα πρώτα χρόνια του μνημονίου) έως 8 εκατομμύρια ευρώ (το 2022), αποτελεί μνημονιακό μέτρο που ξεκίνησε προ δεκαετίας και έκτοτε παρέμεινε βαραίνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ.

«Επιστρέφει» στην ΕΡΤ το πλεόνασμα 9 εκατ. Ευρώ
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την ΕΡΤ που μετά από χρόνια, φτάνει ένα βήμα πριν την οριστική επίλυση του οικονομικού «γόρδιου δεσμού», ενώ αν επιτευχθεί ο μηδενισμός του πλεονάσματος, θα αποτελέσει ιστορική στιγμή για τη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς της διοίκηση της ΕΡΤ να προχωρήσει σε κατάργηση του πλεονάσματος, ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τι θα σημαίνει πρακτικά αυτό; Επιπλέον 9 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της ΕΡΤ. Πιο συγκεκριμένα, για το 2023 η πρόβλεψη που έγινε για την ΕΡΤ στον γενικό προϋπολογισμό του κράτους (ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022) αφορά πλεόνασμα ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Η αλλαγή που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι με τη δέσμευση της υλοποίησης απαλλάσσει την ΕΡΤ από την υποχρέωση να έχει πλεόνασμα και επαναφέρει την διάταξη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη διαπραγμάτευση που έγινε πέρυσι αφορούσε τη μείωση του πλεονάσματος, από 8 εκατομμύρια ευρώ σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Αγώνας δρόμου για την έγκριση
Το αίτημα της ΕΡΤ βρίσκεται ήδη… καθ΄οδόν προς έγκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα φέρεται να έχει περάσει ήδη από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ενώ οδεύει για το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπου θα λάβει οριστικά το «πράσινο φως». Στη συνέχεια, και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η άρση της υποχρέωσης για πλεόνασμα, θα υπάρξει αλλαγή και στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ με σύγκλιση της γενικής συνέλευσης μετόχων. Ο χρόνος πιέζει για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν την προκήρυξη των εκλογών, καθώς αν γίνει μετεκλογικά μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν περιοριστεί σημαντικά τα περιθώρια αξιοποίησης του πλεονάσματος που επιστρέφει στην ΕΡΤ. Αν όπως όλα δείχνουν οριστικοποιηθεί η κατάργηση της υποχρέωσης της ΕΡΤ για πλεόνασμα θα σημάνει και την επιστροφή της δημόσιας τηλεόρασης στην τήρηση του ιδρυτικού της νόμου, όπου αναφέρεται ρητά η αρχή της ανταποδοτικότητας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς την υποχρέωση της επίτευξης κερδοφορίας, καθώς και την επίλυση ενός χρόνιου «αγκαθιού» για την ΕΡΤ που τελούσε σε διαρκή διαπραγμάτευση για τη μείωση του πλεονάσματος. Ενδεικτικά, το 2022 η αρχική υποχρέωση της ΕΡΤ για παραγωγή πλεονάσματος και καταβολής στα ταμεία του κράτους ήταν για 8 εκατομμύρια ευρώ που τελικά μειώθηκε σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Σπεύδουν για ανανεώσεις σειρών
Και ενώ ο μηδενισμός του πλεονάσματος είναι το νούμερο 1 θέμα στην ατζέντα της ΕΡΤ, αγώνας δρόμου γίνεται και για την έγκριση παραγωγών για την προσεχή σεζόν. Στόχος είναι να προχωρήσουν αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες και κατά προτίμηση πριν τις εκλογές, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις παραγωγές να προχωρήσουν και να μην υπάρξουν ελλείψεις και κενά την προσεχή σεζόν.

Στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας για έγκριση βρίσκονται οι ανανεώσεις υφιστάμενων παραγωγών, με βασικό τον 2ο κύκλο της σειράς «Κάνε ότι κοιμάσαι» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, καθώς και της μουσικής σουρεαλιστικής κωμωδίας «Τα Νούμερα» με τον Φοίβο Δεληβοριά. Παράλληλα, γίνονται επαφές και συζητήσεις για την έγκριση μιας νέας καθημερινής σειράς που θα αντικαταστήσει το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» που… χαιρετά την ΕΡΤ μετά από τρεις κύκλους. Αναζητείται, επίσης, μια κωμική σειρά για τη ζώνη των 20.00 του Σαββατοκύριακου.

«Κρατούν» πρόγραμμα για του χρόνου
Βασικός πυλώνας για το πρόγραμμα της προσεχούς σεζόν στην prime time θα είναι δύο σειρές που έχει εγκρίνει προ πολλού η διοίκηση της ΕΡΤ και ενώ επρόκειτο να τις βγάλει στον αέρα στη φετινή σεζόν, τις «κρατά» τελικά για την προσεχή. Μετάθεση για τον Οκτώβριο έχει πάρει ήδη η δραματική σειρά «Η παραλία» που διαδραματίζεται στα Μάταλα της Κρήτης, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναβάλλεται η πρεμιέρα της σειράς «Πτώση» με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Λούλη που προοριζόταν αρχικά για τον Μάρτιο, αλλά τελικά θα βγει στον αέρα με τη νέα σεζόν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο σχεδιασμός για την προσεχή σεζόν περιλαμβάνει συνολικά τουλάχιστον 7 σειρές μυθοπλασίας. Στόχος της διοίκησης της ΕΡΤ είναι να «αφήσει πρόγραμμα» ώστε ανεξάρτητα από το ποιοι θα διοικούν τη δημόσια τηλεόραση την επαύριο των εκλογών, να μη μείνει σε κενό εξουσίας και χωρίς πρόγραμμα.

Ανανεώσεις συμβάσεων
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να δοθεί παράταση σε όλες τις συμβάσεις με πρόσωπα που εργάζονται μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες κυρίως σε στελεχιακές θέσεις, έως το τέλος του 2023. Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να παρατείνει τις τρέχουσες συμβάσεις οι οποίες κανονικά λήγουν τον Ιούνιο, για έξι μήνες έως τις 31/12/2023, δηλαδή έως τα μισά της επόμενης τηλεοπτικής περιόδου. Η παράταση των συμβάσεων αφορά παρουσιαστές που δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό αλλά έχουν υπογράψει συμβάσεις, όπως ο άνκορμαν του κεντρικού δελτίου Γιώργος Κουβαράς, ο Απόστολος Μαγγηριάδης, η Σοφία Παπαϊωάννου καθώς και στελέχη όπως ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα