Τηλεόραση: Μαζική επένδυση στη μυθοπλασία από τα κανάλια | Ξεπαγώνουν οι πληρωμές από ΕΚΟΜΕ και διατηρείται η επιστροφή του 40%

Ξεπάγωσαν οι επιδοτήσεις του ΕΚΟΜΕ προς τα κανάλια με καταβολή χρωστούμενων ύψους σχεδόν 9 εκατ. ευρώ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Μετά την αγωνία για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του προγράμματος επιχορηγήσεων, αποκαθίσταται σταδιακά η ροή πληρωμών, ενώ οριστικοποιείται ότι η επιδότηση μέσω επιστροφής χρημάτων θα παραμείνει στο 40%. Παρά τα σενάρια για μείωση των σειρών τη νέα σεζόν, τα κανάλια σχεδιάζουν να επενδύσουν

μαζικά στη μυθοπλασία με τα νέα σίριαλ να φτάνουν τα 25!

Σε «ξεπάγωμα» της καταβολής των χρωστούμενων και σε διατήρηση του ευεργετικού για τα κανάλια προγράμματος κρατικής επιχορήγησης με cash rebate 40% προχωρά η κυβέρνηση, μέσα από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το ΕΚΟΜΕ. Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων που άγγιξαν ακόμα και τα τρία χρόνια και προκάλεσαν έντονη ανησυχία στα κανάλια για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του καθεστώτος επιδοτήσεων, το ΕΚΟΜΕ που εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς στην καταβολή των επιδοτήσεων για τις ελληνικές σειρές, έχοντας ήδη καταβάλλει σχεδόν 9 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή του 2023 σε κανάλια και εταιρείες παραγωγής.

Την ίδια στιγμή και ενώ υπήρξε νομοθετική ρύθμιση λίγο πριν «κλείσει» η Βουλή για τις εκλογές σχετικά με το καθεστώς ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών, οι αλλαγές που στόχο έχουν τον εξορθολογισμό του συστήματος cash rebate αφορούσαν μόνο τις ξένες παραγωγές, αφήνοντας χωρίς περικοπές και άλλες «δυσμενείς» μετατροπές τα ισχύοντα για τις εγχώριες παραγωγές. Σε επαφές που πραγματοποιήθηκαν με τα κανάλια και τις εταιρείες παραγωγής δόθηκαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις για συνέχιση του ισχύοντος καθεστώτος, κάτι που φαίνεται να αμβλύνει τις ανησυχίες και τις φήμες ακόμα και για κατάργηση των επιδοτήσεων και να αποκαθιστά το κλίμα ανασφάλειας που επικράτησε πριν λίγους μήνες στα κανάλια σχετικά με την επένδυση στη μυθοπλασία. Με τη διατήρηση της κρατικής επιδότησης σε ποσοστά 40% επί των επιλέξιμων δαπανών, οι εγχώριοι τηλεοπτικοί σταθμοί ανανεώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης σε σειρές μυθοπλασίας που και την προσεχή σεζόν αναμένεται να φτάσουν τις 25!

Πληρωμές σε 21 εγχώριες παραγωγές από τις αρχές του 2023
Το θετικό μήνυμα στην αγορά δόθηκε αρχικά με την επανεκκίνηση στην καταβολή επιδοτήσεων μετά από μεγάλες καθυστερήσεις καθώς προέκυψε θέμα ρευστότητας στα ταμεία του ΕΚΟΜΕ. Μετά την ένταξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας στο ΕΠΑΝΕΚ με πρόσβαση σε κονδύλια που σταδιακά θα φτάσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, αποκαταστάθηκε η ροή χρημάτων και δόθηκε σήμα για επίσπευση στην καταβολή χρωστούμενων που αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MW, ήδη από τις αρχές του 2023 έχουν προχωρήσει πληρωμές για 21 εγχώριες παραγωγές, ενώ το πόσο επιδότησης (έως τις 11 Απριλίου) φτάνει τα 8.928.482 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό καταβλήθηκαν χρωστούμενες κρατικές επιχορηγήσεις για τις σειρές «Σέρρες», «Άγριες Μέλισσες» (Β’ Κύκλος), «Πέτα τη φριτέζα» (Γ’ κύκλος), «Παρουσιάστε», «Καφέ της χαράς» και «Ο φίλος» (ΑΝΤ1), «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» και «Σιωπηλός δρόμος» (Mega), «42 βαθμοί Κελσίου» (Cosmote TV), «Έλα στη θέση μου», «Έρωτας με διαφορά» (Star), «Σ’ αγαπάω μεν αλλά» (Open). Καταβολή των ποσών επιχορήγησης από το ΕΚΟΜΕ έγινε και για ντοκιμαντέρ με συνολικό ποσό 571.940, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα τηλεοπτικά «1821, οι Ήρωες» (Σκάι) και «Η γενιά του ’30» (Cosmote TV).

Χρόνια ρεκόρ το 2022 με συνολική ενίσχυση ύψους 33 εκατ. ευρώ
Σε ότι αφορά τον γενικό απολογισμό της δράσης του ΕΚΟΜΕ, μέσα σε 5 χρόνια, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή συνολικά σχεδόν 65 εκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη του προγράμματος χρηματοδότησης τον Απρίλιο του 2018 έως και τις 11 Απριλίου 2023, ολοκληρώθηκε η καταβολή της κρατικής επιδότησης για 121 οπτικοακουστικά έργα (ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ψηφιακά παιχνίδια και άλλα) συνολικού ύψους 64.498.548 ευρώ. Χρονιά ρεκόρ από την έναρξη του προγράμματος ενίσχυσης ήταν το 2022 που απορρόφησε σχεδόν το μισό των συνολικών παραγωγών. Συγκεκριμένα, το 2022 ενισχύθηκαν μέσω του cash rebate συνολικά 61 έργα με το ποσό των 33.885.500 ευρώ.

Αποκατάσταση ρευστότητας και διάψευση των σεναρίων «κατάργησης» της επιδότησης
Η εκτόξευση του 2022 προκάλεσε μεγάλο όγκο δουλειάς αλλά και έλλειψη ρευστότητας στα ταμεία, απειλώντας και με εκτροχιασμό τον κύκλο εργασιών του ΕΚΟΜΕ. Το «καμπανάκι» του κινδύνου ήχησε τον περασμένο Οκτώβριο με την αδυναμία καταβολής πληρωμών, ενώ πύκνωσαν οι φωνές που μιλούσαν για την ανάγκη εξορθολογισμού για να μην «τιναχτεί στον αέρα» το πρόγραμμα ενίσχυσης. Προηγήθηκαν ζυμώσεις ανάμεσα στους φορείς της αγοράς, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες για σημαντικό περιορισμό στην επιδότηση των εγχώριων σειρών με την επιδότηση να μειώνεται από το 40% στο 10%. Οι σκέψεις αυτές που διατυπώθηκαν πριν μερικούς μήνες, έμειναν στα λόγια και δεν προχώρησαν προς υλοποίηση. Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, «δεν αλλάζει το cash rebate 40% ούτε θα αλλάξουν τα όρια επιλεξιμότητας. Ο εξορθολογισμός θα έρθει από τα ξένα τιμολόγια και από τον περιορισμό των τροποποιήσεων που δεν μπορούν πλέον να είναι ανεξέλεγκτες και να φτάνουν σε πολύ υψηλά ποσοστά».

Στοπ στις τροποποιήσεις που φέρνουν αυξήσεις έως και 70% επί του αρχικού μπάτζετ
Στη νέα νομοθετική παρέμβασηa που πέρασε από τη Βουλή τη Μεγάλη εβδομάδα, η επιδότηση για τις ξένες παραγωγές περιορίζεται σε 20% από 50%, ενώ μπαίνει φρένο στις πολλές τροποποιήσεις που τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό. Όπως συχνά συμβαίνει σε μεγάλες παραγωγές εσωτερικής αλλά και αλλοδαπής παραγωγής, το μπάτζετ που ορίζεται αρχικά, στην πορεία «φουσκώνει» με αυξήσεις που σχεδόν διπλασιάζουν το αρχικό κόστος.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του «Σασμού» όπου το μπάτζετ αυξήθηκε κατά 65% σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισθέν κόστος. Σε πρόσφατη απόφαση τροποποίησης για την υπαγωγή του «Σασμού» στο επενδυτικό σχέδιο, προκύπτει ότι ζητήθηκε αναθεώρηση του προϋπολογισμού της σειράς. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των επιλέξιμων δαπανών που αρχικά υπολογιζόταν στα 3.330.000 ευρώ, εκτινάχθηκε και τελικά διαμορφώθηκε στα 5.440.000 ευρώ, ενώ ανάλογη πορεία «εκτόξευσης» ακολούθησε και το ποσό της κρατικής επιχορήγησης το οποίο από 1.230.000 που ήταν αρχικά, διαμορφώθηκε στα 2.176.000 ευρώ.

Αλματώδη αύξηση που σχεδόν τετραπλασίασε το αρχικό μπάτζετ αλλά και το ποσό της επιχορήγησης σημειώθηκε στη σειρά «Τεχεράνη» που αποτελεί συμπαραγωγή της Cosmote TV. Η ισραηλινή σειρά που μετατρέπει την Αθήνα σε Τεχεράνη, εντάχθηκε στο πρόγραμμα επιδότησης του ΕΚΟΜΕ με τον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών να ανέρχεται αρχικά στα 3.330.000 ευρώ. Με πρόσφατη τροποποίηση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο προϋπολογισμός της «Τεχεράνης» εκτοξεύθηκε στα 12.679.291 ευρώ, με το ποσό της επιδότησης να ακολουθεί με αύξηση σχεδόν 400%. Πιο συγκεκριμένα, το πόσο της κρατικής επιχορήγησης από 1.320.000 ευρώ που είχε εγκριθεί αρχικά, διαμορφώθηκε τελικά σε 5.071.716 ευρώ.

Απαρτία καναλιών στην επένδυση σε μυθοπλασία
Με την άρση των μεγάλων ανησυχιών για το μέλλον του προγράμματος επιδότησης, τα κανάλια σχεδιάζουν και την προσεχή σεζόν να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια και να αφιερώσουν μεγάλο μέρος των προγραμμάτων τους σε σειρές μυθοπλασίας, με τη συμμετοχή μάλιστα και καναλιών που δεν έχουν παράδοση στο είδος αυτό.
Τον δρόμο της μυθοπλασίας θα δοκιμάσει για άλλη μία φορά ο Σκάι που έχει δώσει τα χέρια για να εντάξει την καθημερινή σειρά εποχής «Πανθέοι» με την Κάτια Δανδουλάκη, τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μιχάλη Σαράντη.

«Παρών» στη μυθοπλασία θα δηλώσει εκ νέου και το Star που πήρε πολύ θετικά δείγματα από το «IQ 160» που ανέστησε την prime time της Κυριακής και θα συνεχίσει και του χρόνου. Τέσσερις δυνατές προτάσεις και χωρίς κωμωδία θα «χτυπήσει» τη νέα σεζόν ο ΑΝΤ1 με τις «Ψυχοκόρες», τη «Μάγισσα», τους «Παγιδευμένους» αλλά και μία σύγχρονη σειρά δραμεντί με τίτλο «Ο πρώτος από εμάς» που βασίζεται στο αργεντίνικο «El primero de nosotros». O Alpha θα συνεχίσει με «Σασμό» και «Παράδεισο κυριών», ενώ θα εντάξει επιπλέον το «Προξενιό της Ιουλίας», τη σειρά «Γιατρός» αλλά και τη μίνι σειρά για τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλου «Με λένε Σωτηρία».

Με δυναμική παρουσίαση στη μυθοπλασία συνεχίζει και το Mega με τη «Γη της ελιάς», τη νέα σειρά του Ανδρέα Γεωργίου «Φαμαγκούστα», το δεύτερο κύκλο του «Αγιου Παϊσίου», το πολυαναμενόμενο Milky way του Βασίλη Κεκάτου, τον δεύτερο κύκλο του Maestro αλλά και μία νέα σειρά πολλών επεισοδίων που θα πάρει τη θέση του «Μαύρου ρόδου».

Keywords
τηλεοραση, βιωσιμότητα, νέα, βουλη, εκλογες, σερρες, ΑΝΤ1, mega, cosmote, star, αθηνα, διαυγεια, προυπολογισμος, συμμετοχή, time, nosotros, alpha, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, δανδουλακη, επιδοτησεις, θεμα, καθημερινη, ντοκιμαντερ, παιχνιδια, προγραμμα, σκαι, τα νεα, φημες, alpha, mega, star, time, αγορα, αγωνια, αδυναμια, αυξηση, βιωσιμότητα, γεωργιου, δευτερο, διαστημα, δωσει, δοθηκε, εγινε, ευρω, ελλειψη, ελληνικες σειρες, εβδομαδα, εμειναν, εργα, ζωη, ιδια, ειδος, υπηρχαν, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, κωμωδια, λογια, μεγαλη εβδομαδα, μηνες, μινι, μειωση, ορια, παρουσιαση, ροη, ρεκορ, ρυθμιση, σεζον, σειρες, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σιριαλ, σκεψεις, σχεδιο, τρια, υλοποιηση, φτανει, φορα, υπουργειο, μια φορα, ογκο, πηγες, πληροφοριες, σημα, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα