Τηλεόραση: Ανατροπές και πολυδιάσπαση κοινού στην prime time: Πώς διαμορφώνεται η κατάταξη και η «μάχη» σειρές vs reality

Σε μεγάλη πολυδιάσπαση του κοινού οδηγεί ο αυξημένος ανταγωνισμός στο τηλεοπτικό τοπίο σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα της αναμέτρησης για το β΄ μισό της τηλεοπτικής σεζόν. Η «τράπουλα» της τηλεθέασης ξαναμοιράστηκε φέρνοντας ανατροπές στην κατάταξη και ψαλιδίζοντας τις αποκλίσεις, χωρίς όμως να αποκαθηλώσει τους δύο προπορευόμενους Alpha και Mega, που διατηρούν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Μετά και τη δυναμική επιστροφή του Σκάι με το Survivor

All Star και του Star με το Master Chef, αλλά και το επαναφορά του ΑΝΤ1 σε κανονικό πρόγραμμα μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ, τα πέντε πανελλαδικά κανάλια σημειώνουν διψήφια ποσοστά με τις μεταξύ τους αποστάσεις να μειώνονται «μετρώντας» δεκαδικά ψηφία.

Ανατροπή στην… 3η θέση
Η κατάταξη των καναλιών για τον Ιανουάριο και πιο συγκεκριμένα, από την 1η έως τις 29 Ιανουαρίου, μετά την σταδιακή επάνοδο όλων των καναλιών σε φουλ πρόγραμμα και με τον «αποσταθεροποιητικό» παράγοντα Survivor σε πλήρη ανάπτυξη, είχε ως εξής. Ο Alpha διατήρησε την πρώτη θέση στο κοινό 18-54 με ποσοστό 12,3%, ενώ σε κοντινή απόσταση ακολούθησε το Mega με ποσοστό 11,76%. Από την 5η στην 3η θέση αναρριχήθηκε ο Σκάι με ποσοστό 11,16% και ποντάροντας όλο του το χαρτί στο ριάλιτι επιβίωσης από τον Άγιο Δομήνικο, ενώ το Star ακολούθησε με 10,5% και ο ΑΝΤ1 με 10,1%. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν θέσφατο για τη συνέχεια, αλλά θεωρούνται ενδεικτικά για τις πρώτες εβδομάδες της αναμέτρησης, με τον αστερίσκο ότι υπήρχε χρονική απόκλιση στην επαναφορά, καθώς ο Σκάι προηγήθηκε με πρεμιέρα στις 8 Ιανουαρίου, ενώ Alpha, ΑΝΤ1, Mega και Star ακολούθησαν στις 16 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (και έχοντας κάνει πρεμιέρα στα τέλη Δεκεμβρίου 2021), ο Σκάι κατέκτησε την πρώτη θέση με 12,9% έναντι 11,16% φέτος.

«Κυνηγητό» από μέρα σε μέρα
Η μεγάλη μάχη εντοπίζεται στην prime time και εξελίσσεται σε κυνήγι από μέρα σε μέρα και κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα του προγραμματισμού. Το Star πρωτοτυπεί τοποθετώντας το Master Chef για τέσσερις ημέρες διακεκομμένα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή), ο ΑΝΤ1 προγραμμάτισε αρχικά το νέο επιχειρηματικό ριάλιτι Dragons Den για Παρασκευή και το άλλαξε στη συνέχεια για Πέμπτη και έρχεται καπάκι ο Σκάι και ανακοινώνει ότι το εξτρά επεισόδιο του Survivor θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη αντί για Σάββατο όπως αρχικά ακουγόταν. Την ίδια στιγμή, σε πενθήμερη και… βάλε μετάδοση μπαίνουν και οι σειρές, καθώς ο Alpha αυξάνει τον «Σασμό» και τον «Παράδεισο των κυριών» από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Mega επιλέγει εξαήμερο (!) για τη «Γη της ελιάς» από Κυριακή έως Παρασκευή και περισσότερο «Μαύρο ρόδο» (από Κυριακή έως και Πέμπτη). Η αναμέτρηση της prime time ανεβάζει ρυθμούς χωρίς ανάσα και χωρίς κενά για τους «απέναντι», καθώς η μάχη δίνεται μέρα την ημέρα και θα κριθεί στα σημεία.

Τα reality «καταναλώνονται» live
Το αιώνιο ντέρμπι της μυθοπλασίας Vs ριάλιτι, παράλληλα, συνεχίζεται. Παρότι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες μέσα στον Ιανουάριο μετά την είσοδο των δύο ριάλιτι, οι σειρές-στυλοβάτης των προπορευόμενων Alpha και Mega διατηρούν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, ενώ στην απευθείας αντιπαράθεση παίρνουν κεφάλι από τα ριάλιτι που μεταδίδονται την ίδια ώρα.
Η μυθοπλασία «αντέχει». Την ίδια στιγμή, τα ριάλιτι για να σταθούν στην λαίλαπα του fiction, πλασάρονται ως τυπολογία προγράμματος που καταναλώνεται κατά προτίμηση live.
Τόσο το Survivor All Star όσο και το Master Chef δεν είναι διαθέσιμα από την υπηρεσία replay TV της Cosmote TV η οποία διευκολύνει την παρακολούθηση των προγραμμάτων σε ετεροχρονισμένη φάση ή και την ίδια ημέρα λίγο αργότερα. Το μήνυμα που εκπέμπεται με την εξαίρεση των ριάλιτι από τις υπηρεσίες playback είναι σαφές: best seen live.

Εκτός από λόγους στρατηγικής, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η απουσία των ριάλιτι από την πλατφόρμα της Cosmote TV σχετίζεται και με ζητήματα δικαιωμάτων και περιορισμούς που υπάρχουν σχετικά με τα διεθνή φορμάτ αλλά και η ανάγκη των καναλιών να κάνουν οι ίδιοι monetize την ετεροχρονισμένη τηλεθέαση.

Για τον λόγο αυτό το Survivor All Star και το Master Chef διατίθενται για time-shifted τηλεθέαση αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις υβριδικές υπηρεσίες (το κόκκινο κουμπί) του Σκάι και του Star αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τηλεόραση, Ανατροπές, Πώς,tileorasi, anatropes, pos