Στο… περίμενε η United Group για την «απογείωση της» στην ελεύθερη τηλεόραση – πότε θα ανάψει «πράσινο φως»;

Το «πράσινο φως» για να μπει και επίσημα στον στίβο των ελεύθερων καναλιών μέσω του Alpha αναμένει η United Group, μέσω της αλλαγής του νόμου με απαίτηση της Κομισιόν. Η τροποποίηση της νομοθετικής διάταξης που απαγορεύει στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης να δραστηριοποιηθούν παράλληλα σε free to air επίγεια κανάλια τελεί ήδη σε καθυστέρηση, ενώ σε μείζον ερώτημα εξελίσσεται το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην

τροποποίηση άμεσα ή θα αφήσει την «καυτή πατάτα» για μετά τις εκλογές.
Η United Group συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, υπενθυμίζοντας ότι έχει παρέλθει το δίμηνο που όριζε η Κομισιόν για την αλλαγή του νόμου, ενώ πληροφορίες από την τηλεοπτική αγορά επιμένουν ότι οι ιδιοκτησιακές αλλαγές στα κανάλια μπαίνουν σε καθεστώς αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των εκλογών, καθώς οι νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται φαίνεται να μετατίθενται για διευθέτηση από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Λήξη της προθεσμίας της κομισιόν
Η προσφυγή της United Group στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στις 29 Σεπτεμβρίου ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει εντός διμήνου την εν λόγω διάταξη που βάζει απαγορεύσεις στα συνδρομητικά κανάλια και αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο. Οι δύο μήνες παρήλθαν χωρίς να υπάρξει κάποια σχετική κίνηση ή ανακοίνωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ενόψει εκλογών, το κυβερνητικό ζητούμενο φέρεται να είναι να μην ανοίξουν μέτωπα με τους άλλους ιδιοκτήτες καναλιών που διαφωνούν με την «έξοδο» της United Group στην ελεύθερη τηλεόραση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της τηλεοπτικής αγοράς, καμία μεταβολή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών δεν πρόκειται να γίνει προεκλογικά.

Άτυπα σε…εποχή united έχει μπει ο Alpha
Και ενώ η United Group ολοκλήρωσε τη συγχώνευση της Nova με τη Wind που θα αποτελέσουν από κοινού τη νέα Nova με ενοποίηση του κλάδου telecommunications, ίντερνετ και τηλεόραση, ο στρατηγικός της στόχος για «έξοδο» στην ελεύθερη τηλεόραση παραμένει ψηλά στην ατζέντα της. Οι συνέργειες με τον Alpha με αφορμή αθλητικές διοργανώσεις και η συγκατοίκηση του πυλώνα «Τηλεόρασης» της Nova στις εγκαταστάσεις του Alpha στο Πικέρμι είναι μόνο η αρχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη γίνονται κινήσεις στο εσωτερικό του σταθμού που προλειαίνουν το έδαφος για την εποχή United, ενώ οι όποιες διαπραγματεύσεις για πολυετή ανανέωση συμφωνιών του σταθμού, φέρουν άτυπα μία έγκριση και από την «επόμενη κατάσταση».

Μετοχές με αντάλλαγμα airtime
Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα στον χώρο των media φέρνει η διάταξη του νόμου που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες media να αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε άλλες εταιρείες παρέχοντας αντί για χρήματα, διαφημιστικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό το airtime των καναλιών αποκτά χρηματοδοτική αξία και γίνεται μέσο για συναλλαγές κυρίως ενδοομιλικές, αλλά
όχι μόνο.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η νέα διάταξη διευκολύνει τα κανάλια να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε άλλες δραστηριότητες του ίδιου ομίλου ή σε ομοειδείς εταιρείες με αντάλλαγμα τον ανάλογου κόστους διαφημιστικό χρόνο. Έτσι, θα μπορεί για παράδειγμα ένα κανάλι να μπει μετοχικά σε εταιρεία ενέργειας του ίδιου ομίλου, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες της από τον τηλεοπτικό του αέρα.

Τέλος, η εν λόγω διάταξη θα διευκολύνει μελλοντικά σχήματα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με προσφορά airtime.

Keywords
Τυχαία Θέματα