Σε material ζητήματα, new zero στόχους και εκθέσεις ESG εστιάζουν οι ελληνικές εταιρείες

Στην περίπλοκη συσχέτιση ανάμεσα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και των στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και των κριτηρίων αξιολόγησης ESG που επιλέγει να χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων από 21 κλάδους, εστιάζει η ετήσια έρευνα την οποία διεξήγαγε, για έβδομη χρονιά, το Κέντρο Αειφορίας – CSE, σε περισσότερες από 200 εταιρείες FT 500 σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.

Σημειώνεται δε ότι, σε σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων της Ευρώπης και της Ελλάδας,

φαίνεται και η κατάσταση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πάνω στις τάσεις αυτές. Ενδεικτικά, βρέθηκε ότι 83% των εταιρειών έχουν να επιδείξουν μεσαία έως υψηλή βαθμoλογία στα ESG Ratings, παρουσιάζουν ενεργή δραστηριοποίηση σε διαφορετικά κριτήρια και πλαίσια αξιολόγησης ESG, ενώ δεσμεύονται συνολικά στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιπλέον, οι εταιρείες με σαφώς καθορισμένες στρατηγικές, πρακτικές και στόχους ESG είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ESG, ενώ η εστίαση στα material ζητήματα οδηγεί σε πιο αποτελεσματικές προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης και ευθυγράμμισης με ευρύτερους οικονομικούς στόχους.

Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των εταιρειών ανεξάρτητες δημοσιεύουν εκθέσεις ESG που συμμορφώνονται με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, όπως τα GRI, SDGs, SASB και TCFD.

Επιπρόσθετα, 20% των εταιρειών έχουν θέσει βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 για το 2030. Όσο για τους τομείς-ηγέτες σε θέματα ESG είναι εκείνοι της τεχνολογίας, της ενέργειας και των χημικών προϊόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα