Προϊόντα Laundry & Homecare: «Καθαρές» δουλειές και επικοινωνία που προάγουν τη βιωσιμότητα

Καθώς οι καταναλωτές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη συνείδηση για την προσωπική και οικιακή υγιεινή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η ζήτηση για προϊόντα laundry & homecare αναμένεται να παρουσιάσει κλιμακούμενη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Data Bridge Market Research, η παγκόσμια αγορά προϊόντων οικιακής φροντίδας αποτιμήθηκε σε 256,75 εκατ. δολάρια το 2021 και αναμένεται να φθάσει τα 374,45 εκατ. δολάρια έως το 2029, καταγράφοντας CAGR 4,83% κατά

την περίοδο πρόβλεψης (2022-2029). Αν και η ανάγκη για απολύμανση δεν είναι τόσο έντονη, όπως ήταν την περίοδο της πανδημίας, εντούτοις, έχει πια καθιερωθεί στα νοικοκυριά, αναφέρει η Βαλέρια Καρόλου, Brand Manager Home Care, Εύρηκα Ελλάς. «Παρατηρήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο εξομάλυνση, ωστόσο, η ζήτηση των προϊόντων της εν λόγω κατηγορίας διατηρήθηκε σε περιορισμένο, αλλά σημαντικό βαθμό, σε επίπεδα ανώτερα του 2019, όπου δεν είχε μπει στις ζωές των καταναλωτών ακόμη ο κορωνοϊός». Και συνεχίζει: «Μπορεί κατά την κορύφωση της πανδημίας η τιμή να αποτέλεσε δευτερεύον κριτήριο για την αγορά απολυμαντικών προϊόντων, οι εξελίξεις, ωστόσο, του 2022 με τις συνέπειες του πολέμου και τις συνεχείς ανατιμήσεις, την έχουν φέρει και πάλι στο προσκήνιο. Στην ίδια λογική αναμένεται να κινηθεί η αγορά των απολυμαντικών/καθαριστικών σπιτιού και το 2023, με το “άγχος” του κορωνοϊού να συνεχίζει να απασχολεί τους καταναλωτές, ωστόσο, σε περιορισμένο βαθμό, αλλά με τη χαμηλή τιμή και την αναζήτηση προσφορών να αποτελούν βασικά κριτήρια στην τελική επιλογή των προϊόντων».

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται και η παγκόσμια laundry care αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Grand View Research. Το μέγεθός της αποτιμήθηκε σε 96,7 δισ. δολάρια το 2021 και αναμένεται να αναπτύξει CAGR 4,5% από το 2022, έως το 2028.

Υψηλές διακυμάνσεις λόγω πανδημίας, παρουσιάζονται στην πορεία της κατηγορίας περιποίησης τουαλέτας, σύμφωνα με τον Θάνο Καλουδιώτη, Senior Brand Manager Laundry Specialties & Home Care GR & CY, Ηenkel Hellas. «Αρχικά, η κατηγορία σημείωσε διψήφια ανάπτυξη το 2020, ενώ κατάφερε να διατηρηθεί θετική και το 2021. Το 2022, όμως, σαν post-covid effect, με τον περισσότερο κόσμο, πλέον, να έχει επιστρέψει στην εργασία με φυσική παρουσία, ήταν αναμενόμενο να έχει μια μικρή κάμψη. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις αλλά και η διείσδυση της κατηγορίας παραμένουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το έτος 2019, πριν την πανδημία».

Φρέσκα λανσαρίσματα για τις ανάγκες του καταναλωτή
Ο σημερινός καταναλωτής αναζητά προϊόντα που διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους. «Η Εύρηκα, πιστή στο να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών, λάνσαρε το υγρό απολυμαντικό για βρεφικά ρούχα Εύρηκα Baby, το οποίο εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηριδίων και ιών. Είναι υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο, με εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι, ενώ εκτός από ιδανικό για βρεφικά ρούχα είναι κατάλληλο για τα ρούχα όλης της οικογένειας. Προς την ίδια κατεύθυνση στα τέλη του 2022, λανσάραμε το 1ο συμπυκνωμένο μαλακτικό για βρεφικά ρούχα, κατάλληλο, όμως, για τα ρούχα όλης της οικογένειας, Εύρηκα Baby. Το νέο συμπυκνωμένο μαλακτικό Εύρηκα Baby χωρίς μικροπλαστικά, χρωστικές και σιλικόνες με >94% φυσικά & φυτικής προέλευσης συστατικά, προσφέρει ξεχωριστή απαλότητα στα ρούχα με μια μόνο μικρή δόση (20 ml). Επιπλέον, η συσκευασία είναι 100% ανακυκλώσιμη», τονίζει ο Τάσος Λοπατατζίδης, Brand Manager Laundry Care, Εύρηκα Ελλάς, προσθέτοντας πως καθώς ο καταναλωτής αναζητά προϊόντα που δρουν σε σύντομο χρόνο, η εταιρεία λάνσαρε τα δυο ενισχυτικά πλύσης, το υπερλευκαντικό σε σκόνη Εύρηκα Quick White και το πολυκαθαριστικό λεκέδων σε μορφή σκόνης Εύρηκα Quick Color, τα οποία είναι ιδανικά, ακόμα και στο σύντομο πρόγραμμα πλύσης.

Από την πλευρά του, ο Θ. Καλουδιώτης αναφέρει πως οι τρεις βασικές ανάγκες του καταναλωτή είναι η καθαριότητα, η ευκολία και το ευχάριστο άρωμα και τα λανσαρίσματα του Bref έρχονται να ανταποκριθούν σε αυτές. Όπως εξηγεί ο ίδιος, προς αυτήν την κατεύθυνση, το 2022 το Bref ενίσχυσε το κωδικολόγιό του προς 2 άξονες. Α) Με το λανσάρισμα των Bref Blue Active Trio packs, ήρθε να προσφέρει μια επιπλέον επιλογή στους Ηeavy users, στα top performing αρώματα Chlorine & Flowers. Επιπλέον, επικοινώνησε στην Τηλεόραση και τα digital μέσα, το relaunch της σειράς Blue active και την καινοτόμο τεχνολογία Odor Stop κατά των οσμών. Β) Με το λανσάρισμα των Βref Winter Limited Edition Duo packs, ήρθε την περίοδο του χειμώνα να προσφέρει στον καταναλωτή ευχάριστα Χριστουγεννιάτικα αρώματα σε ιδιαίτερη συσκευασία που τον έβαλε σε εορταστικό mood και συνδυάστηκε με πρωτότυπο in store activation με τα Christmas tree stands.

«To 2023, το Bref θα συνεχίσει την έντονη ATL επένδυση αλλά και να παρουσιάζει καινοτόμες λύσεις στους καταναλωτές καλύπτοντας τις αναδυόμενες ανάγκες τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για τη Β. Καρόλου, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή προϊόντων αποτελεί, πλέον, η χαμηλή τιμή, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι προϊόντα που στερούνται ποιότητας είναι αποδεκτά.

«Ειδικά στην κατηγορία των απολυμαντικών επιφανειών, μόνο τα brands που αποπνέουν αξιοπιστία σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές, είναι εκείνα που θα καταφέρουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και, κατ’ επέκταση, θα συνεχίσουν να παραμένουν στα καταστήματα». Όπως εξηγεί η ίδια, ενόψει της πανδημίας, η Εύρηκα προχώρησε σε μια σειρά λανσαρισμάτων προκειμένου να προσφέρει στους καταναλωτές μια ολοκληρωμένη λύση για την αυξημένη ανάγκη απολύμανσης και καθαρισμού όλων των επιφανειών:

Το Topine Total Power Floor and All Purpose, σε δυο αρώματα, πράσινο μήλο (green apple) & ανοιξιάτικα άνθη (floral), με διπλό όφελος αφού είναι απολυμαντικό & πολυκαθαριστικό αλλά και πλεονέκτημα ως προς τη συνιστώμενη δόση για την πραγματοποίηση απολύμανσης, αφού η σύνθεσή του απαιτεί χρήση μόνο 25 ml προϊόντος ανά 1 λίτρο νερού!

Το Topine 5 in 1 Green Apple Spray, επεκτείνοντας την γκάμα της και στα triggers, για την κάλυψη της ανάγκης απολύμανσης & καθαρισμού σε μικρές επιφάνειες, το οποίο παράλληλα αφαιρεί αιτίες αλλεργιών, ενώ χαρίζει ένα ευχάριστο άρωμα δροσερού, πράσινου μήλου.

Το Topine Total Power Spray σε μορφή aerosol, το μόνο στην κατηγορία με 70% αιθυλική αλκοόλη, σε δυο αρώματα Mountain Fresh & Spring Valley, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκληρές επιφάνειες, όπως πόμολα, κάδοι, WC, νεροχύτες, παιχνίδια, όργανα γυμναστικής & μαλακές επιφάνειες, όπως καθίσματα αυτοκινήτου, καναπέδες, ταπετσαρίες, κρεβάτια κατοικίδιων ζώων κ.ά.

Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια, το 2022, η Εύρηκα επέκτεινε την παρουσία της, πραγματοποιώντας είσοδο σε μια νέα κατηγορία και λανσάροντας το νέο Εύρηκα για Μάρμαρα & Πλακάκια, προηγμένης σύνθεσης με 100% φυτικό σαπούνι.

Rebranding που εμπνέει εμπιστοσύνη
Εντός του 2022, η Unilever επέλεξε την 2Yolk για το rebranding της Klinex, βασισμένο σε δύο κύριους πυλώνες: α) την εναρμόνιση της ολοκληρωμένης σειράς προϊόντων καθαρισμού χωρίς χλώριο και τον σαφή διαχωρισμό αυτών από τα προϊόντα με χλώριο και β) την προβολή των ισχυρών απολυμαντικών και αντιβακτηριακών τους χαρακτηριστικών. Βασικό σημείο εστίασης του rebranding των προϊόντων Klinex χωρίς χλώριο ήταν η αξιοπιστία, η οποία προωθείται μέσα από packaging με καθαρό layout, παστέλ χρώματα, διακριτικό pattern σταυρού και απλή τυπογραφία. Ο ξεκάθαρος σχεδιασμός των συσκευασιών επιτρέπει στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα την ευρεία σειρά προϊόντων Klinex Hygiene, δημιουργώντας μια ισχυρή brand ταυτότητα στα ράφια των super markets.

Επένδυση σε PR
Η επένδυση σε PR Μarketing συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πρακτικές που ακολουθούνται για την εδραίωση μίας άψογη εικόνας του brand στα μάτια του κοινού και των συνεργατών. Σε αυτό το πλαίσιο, η The Kompany ξεκίνησε συνεργασία με τη Rolco, αναλαμβάνοντας τη 360° επικοινωνία της, μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένου πλάνου επικοινωνίας σε corporate και brand επίπεδο, τη λειτουργία Γραφείου Τύπου, τη διαμόρφωση και υλοποίηση προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καθώς και την επικοινωνία του συνόλου των δράσεών της.

Χρηματικές και προϊοντικές δωρεές
Σε χρηματικές και προϊοντικές δωρεές άνω των 150.000 ευρώ προχώρησε η Εύρηκα μέσα στο 2022, σύμφωνα με τον κοινωνικό απολογισμό της. Η φετινή εκστρατεία του ομίλου Εύρηκα και της Εύρηκα Ελλάς ξεκίνησε στις αρχές του έτους, με την προσφορά αντιβακτηριδιακών-απολυμαντικών προϊόντων αξίας 50.000 ευρώ στους πολίτες της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Εύρηκα Ελλάς προχώρησε σε σειρά δωρεών, προσφέροντας χρήματα και προϊόντα υγιεινής και καθαριότητας ύψους 100.000 ευρώ, σε ιδρύματα και φορείς, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά.

Στο ίδιο κλίμα, θέλοντας να στηρίξει τη νησιωτική Ελλάδα και το κοινωνικό σύνολο, η Ελαΐς – Unilever Hellas, σε συνεργασία με τα καταστήματα My Market και τη συμβολή της Ομάδας Αιγαίου, διοργάνωσαν την ενέργεια «Μαζί εν δράσει», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τόσο μακριά, τόσο κοντά τους». Οι δύο εταιρείες προχώρησαν στην αγορά ενός θωρακικού υπερηχοτομογράφου, ικανού να διαγνώσει μη επεμβατικά και χωρίς ακτινοβολία, τις πνευμονίες, άλλες παθήσεις των πνευμόνων και την πνευμονία από την Covid-19 σε κάθε στάδιο. Την πρωτοβουλία στήριξαν και οι καταναλωτές, αγοράζοντας προϊόντα Unilever από τα My Market.

Στήριξη μέσω χορηγικών δράσεων
Έντονες παραμένουν και οι χορηγικές δράσεις των εταιρειών του κλάδου. Το Persil, μέσω του κινήματος #RethinkFashion, ήταν ο υποστηρικτής της σχολής μόδας της Ρομίνας Καραμανέα στο Fashion Show της 31ης Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας, ενώ η Rolco και τα MyPlanet στήριξαν, για 8η συνεχή χρονιά, τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, «Άλμα Ζωής», Greece Race for the Cure 2022, ως Βασικός Χορηγός και Χορηγός προμηθειών της διοργάνωσης.

Προστατεύοντας το περιβάλλον
Σύμφωνα με πλήθος μελετών, πάνω από το 20% των καταναλωτών παγκοσμίως προτιμά προϊόντα με βιώσιμες συσκευασίες από ανακυκλωμένα υλικά, γεγονός που θα οδηγήσει, μελλοντικά, στη ζήτηση προϊόντων με ενδείξεις «free-from». Σε αυτό το πλαίσιο, η Εύρηκα, θέλοντας να μειώσει την επίδραση που προκαλούν στη γη οι ανθρώπινες δραστηριότητες, διαμορφώνει προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον, εξηγεί ο Θ. Λοπατατζίδης, όπως το νέο προϊόν Εύρηκα Baby, συμπυκνωμένο μαλακτικό με 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία και τα Εύρηκα Newborn υγρό απορρυπαντικό και μαλακτικό, με >94% φυσικά συστατικά. «Επιπλέον, έλαβε χώρα light relaunch στις χάρτινες συσκευασίες του υπερλευκαντικού Εύρηκα Classic και του πολυκαθαριστικού λεκέδων Εύρηκα Bright σε μορφή σκόνης, αναδεικνύοντας την απουσία πλαστικού από αυτές», προσθέτει ο ίδιος.

Προς αυτή την κατεύθυνση και η P&G, η οποία παρουσίασε τη νέα της καμπάνια με μήνυμα «Είναι απλό να εξοικονομώ», η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη καμπάνια «Το Σπίτι μας, ο Πλανήτης τους», που υλοποιείται εδώ και δυο χρόνια. Η εν λόγω καμπάνια συνεχίζεται σε όλα τα Μέσα -τηλεόραση, in-store, digital, social media.

Επιπλέον, το Ariel λάνσαρε τον Ιανουάριο μια καινοτόμα, εργονομική και χάρτινη συσκευασία που κάνει κλικ, ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους. Πιο συγκεκριμένα, η συσκευασία Ecoclic είναι πιστοποιημένη από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (FSC) και πλήρως ανακυκλώσιμη.

Επενδύοντας, επίσης, σταθερά στην προστασία του περιβάλλοντος, η Rolco μέσω του Rol Quickwash, υπόσχεται «αξεπέραστα αποτελέσματα στο γρήγορο πρόγραμμα πλύσης», ιδανικό για όσους έχουν ένα απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα.

Ακόμα, στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για έναν κόσμο πιο καθαρό και για προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, ο τομέας Απορρυπαντικών και Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της Henkel Hellas και το Dixan, παρουσίασαν το πρώτο μπουκάλι Dixan από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία και νέα, εξελιγμένη, φιλική προς το περιβάλλον σύνθεση με περισσότερα από 92% βιοδιασπώμενα συστατικά.

Τέλος, τo Skip παρουσίασε τον περασμένο Ιούνιο, σε ειδική εκδήλωση, την πρωτοβουλία «Κοινωνική Ντουλάπα Skip», η οποία καλεί όλους να δώσουν στα ρούχα τους δεύτερη ζωή, ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τάσος Λοπατατζίδης, Brand Manager Laundry Care, Εύρηκα Ελλάς

Ανθρωποκεντρική φιλοσοφία
«Η φιλοσοφία μας είναι επικεντρωμένη στον άνθρωπο και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής. Μέσω της επικοινωνίας του brand Εύρηκα, αναζητούμε τρόπους για την καλύτερη ανταπόκριση στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου ο ελεύθερος χρόνος είναι συνεχώς λιγότερος και οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν λύσεις και τρόπους είτε για να διεκπεραιώσουν όσες περισσότερες υποχρεώσεις γίνεται είτε να “δημιουργήσουν” περισσότερο ελεύθερο χρόνο».

Βαλέρια Καρόλου, Brand Manager Home Care, Εύρηκα Ελλάς

Brand συνυφασμένο με τη φροντίδα
«Η Εύρηκα στοχεύει να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της μέσα στο έτος, καλύπτοντας ανάγκες που αφορούν σε εξειδικευμένες & ευαίσθητες επιφάνειες, υπό το ομώνυμο brand, το οποίο είναι συνυφασμένο με την έννοια της φροντίδας, προσφέροντας νέες λύσεις που συνδυάζουν προσιτή τιμή & ποιότητα. Εντός της στρατηγικής του 2023, εντάσσεται, παράλληλα, δυναμική digital υποστήριξη, με στόχο την ανάδειξη του expertise και των οφελών των προϊόντων Topine & Εύρηκα στην κατηγορία του Home Care».

Θάνος Καλουδιώτης, Senior Brand Manager Laundry Specialties & Home Care GR & CY, Ηenkel Hellas

Έντονο ATL & BTL πλάνο
«Η υποκατηγορία που σταθερά οδηγεί την ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια στην κατηγορία περιποίησης τουαλέτας, είναι τα στέρεα μπλοκ. Το Bref με το έντονο ATL & BTL πλάνο του, οδηγεί την ανάπτυξη και έχει καταφέρει να είναι σταθερά No1 στη συνολική κατηγορία, με μερίδιο μέσα στην υποκατηγορία των μπλοκ τουαλέτας άνω του 50%».

Επικοινωνία με χρώμα & άρωμα φρεσκάδας
Endless EC: Οι Advengers ανέλαβε το σύνολο της προώθησης της καμπάνιας σε δημιουργικό και διαφημιστικό επίπεδο, η οποία «τρέχει» και σε digital μέσα, για τα νέα χαρτιά υγείας και κουζίνας Endless #goodmood, τα οποία «αποτελούν μια επιλογή για όσους ζητούν ένα ποιοτικό χαρτί σε σωστή τιμή», όπως επισημαίνεται. Σημειώνεται πως την παραγωγή ανέλαβε η The Stripes, ενώ τη σκηνοθεσία η Kimino.

Klinex Hygiene: Το καλοκαίρι του 2022 έγινε λανσάρισμα της νέας καμπάνιας για τα υγρά πανάκια Klinex Hygiene, με υπογραφή της Fuse, σε παραγωγή Stefi Productions, η οποία «έτρεξε» σε τηλεόραση, ενώ «απλώθηκε» και στο digital περιβάλλον. Το νέο λανσάρισμα βασίστηκε στο insight ότι η καθαριότητα με υγρά πανάκια πατώματος είναι μια νέα ανερχόμενη τάση, που συμβαδίζει με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της εποχής.

Persil: Social media καμπάνια δημιούργησε το agency Cambo για το Persil, με αφορμή τον μήνα Pride. Η Cambo, όπως επισημαίνει, δημιούργησε «μια καμπάνια γεμάτη χρώμα, για έναν μήνα γεμάτο υπερηφάνεια», εκφράζοντας την υποστήριξη του Persil στην LGBT+ κοινότητα, «παρακινώντας κάθε έναν ξεχωριστά να φορέσει περήφανα το “χρώμα” που αγαπά».

Keywords
βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, επικοινωνια, δουλειες, εν λόγω, my market, data, market, home, προσφορες, view, hellas, effect, baby, εταιρεία, quick, white, color, blue, top, flowers, duo, mood, store, tree, σημαίνει, λύση, power, floor, green, apple, floral, fresh, spring, νέα, unilever, layout, σταυροι, super, ελλαδα, fashion, αθηνα, race, cure, light, classic, bright, media, ariel, henkel, dixan, skip, μπλοκ, endless, καλοκαιρι, pride, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, hellas power, κινημα πατατας, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, εσπα 2021, αποτελεσματα, layout, my market, χριστουγεννιατικα, εργασια, μηλο, παιχνιδια, πλαισιο, πλακακια, πνευμονια, προγραμμα, ρουχα, τα νεα, τηλεοραση, φυσικη, χλωριο, χρωματα, apple, unilever, αγορα, ανθη, αξονες, αρωματα, αρωμα, αφορμη, αψογη, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διπλο, ευχαριστο, εγινε, ευκολα, ευρω, εκστρατεια, εκχυλισμα, ενεργεια, εν λόγω, εννοια, ερευνα, ερχονται, εταιρεία, ετος, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ζωων, ιδια, ιδιο, υγρα, ιων, καναπεδες, κλιμα, κρεβατια, λειτουργια, λύση, λιτρο, μακρια, ματια, μπλοκ, μορφη, οφελος, περιβαλλον, πιστη, ποιοτητα, υπογραφη, πωλησεις, ραφια, σαπουνι, συγκεκριμενα, σειρα, σκηνοθεσια, σπιτι, συγχρονο, ταυτοτητα, ταση, τασος, τιμη, υλοποιηση, φυσικα, χαμομηλι, χρονος, χρωμα, green, ariel, super, baby, blue, bright, white, classic, color, cure, data, dixan, duo, endless, effect, fashion, floor, flowers, fresh, henkel, home, hellas, χωρα, ιδανικο, υγρο, light, media, mood, market, οργανα, πομολα, power, pride, quick, race, σημαίνει, skip, spring, tree, top, υγειας, υλικα, view, ξεκινησε, store
Τυχαία Θέματα