Ισορροπώντας ανάμεσα στο «εγώ» και το «εμείς»

Οι καταναλωτές σήμερα έχουν χτίσει ένα «me-universe», έναν κόσμο όπου η ατομική τους ταυτότητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα, αξίες και πεποιθήσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τους. Οτιδήποτε «δεν μιλάει» τη γλώσσα τους, δεν μοιράζεται τις προσωπικές τους «αρχές», είναι αυτόματα μη σχετικό. Συνεχίζουν δε, να επιζητούν το ανήκειν.

Πώς αντιλαμβάνονται οι γενιές την ισορροπία; Κάθε γενιά προσεγγίζει διαφορετικά το δίπολο ατομικότητας και συλλογικότητας. Οι Millennials, μεγαλωμένοι με το μήνυμα «γίνε ο εαυτός σου», επιδιώκουν την αυτοπραγμάτωση και τη συμμετοχή

σε κοινότητες με κοινές αξίες. Η Gen Z απαιτεί από τα brands σαφή θέση σε κοινωνικά ζητήματα. Η Gen X εκτιμά τη σταθερότητα και την αυθεντικότητα, αποφεύγοντας επιτηδευμένα αφηγήματα. Οι διαφοροποιήσεις αυτές καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή της επικοινωνιακής στρατηγικής ανάλογα με το target group.

Πώς ξεχωρίζει ένα brand σε αυτό το πλαίσιο; Η αυθεντικότητα είναι το κλειδί. Ένα brand που ξεχωρίζει είναι εκείνο που «μιλάει» με ειλικρίνεια στο κοινό. Η συνέπεια στην επικοινωνία και η δυνατότητα του κοινού να συμμετέχει στη διαμόρφωση του brand narrative ενισχύουν τη σύνδεση. Ένα παράδειγμα επιτυχημένου brand είναι η Nike, που μέσα από το διαχρονικό «Just Do It», εμπνέει προσωπική υπέρβαση και αναδεικνύει κοινωνικά ζητήματα.

Πώς συμβάλλει η έρευνα στην κατανόηση της ισορροπίας; Η έρευνα λειτουργεί σαν «μεγεθυντικός φακός» στα κίνητρα και τα συναισθήματα των καταναλωτών. Με σύγχρονα εργαλεία και μεθοδολογίες, αποκρυπτογραφούμε αφανείς πτυχές της σχέσης των καταναλωτών με τα brands. Κατανοούμε τι λένε, πώς το λένε, ποια συναισθήματα κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Αυτά τα insights επιτρέπουν στα brands να χτίσουν γνήσιες σχέσεις, ισορροπώντας με επιτυχία ανάμεσα στην ατομικότητα και το ανήκειν.

Keywords
Τυχαία Θέματα