ΕΒΓΕ 2023: Επιβραβεύοντας τη δημιουργικότητα στην οπτική επικοινωνία

Πλήθος εκπροσώπων της ελληνικής γραφιστικής, του branding, της εικονογράφησης και του σχεδιασμού ψηφιακών εφαρμογών συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, την Πέμπτη, 18 Μαΐου, για να τιμήσουν τους ανθρώπους και τις ομάδες των έργων που ανέδειξαν τα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας (ΕΒΓΕ) 2023. Τα ΕΒΓΕ, κάθε χρόνο, συγκεντρώνουν, αξιολογούν, επιβραβεύουν και

προβάλλουν τα καλύτερα, σύμφωνα με την κρίση των εξειδικευμένων κριτικών επιτροπών, δείγματα της παραγωγής του σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας.

Τζανέτος Πετροπουλέας

Οι μεγάλες διακρίσεις
Μεγάλος νικητής της απονομής ήταν το γραφείο Semiotik Design που κέρδισε το Μέγα ΕΒΓΕ και αναδείχθηκε Γραφείο της Χρονιάς. Είναι, μάλιστα, η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία τη μεγάλη αυτή διάκριση κερδίζει γραφείο της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, το Χρυσό στις κατηγορίες «Γραφιστικών Εφαρμογών» κέρδισαν οι αφίσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που δημιούργησε το γράφειο Κ2design. Το Χρυσό στις κατηγορίες «Ταυτότητα και Συσκευασία» απονεμήθηκε στο γραφείο Ogust για τις εφαρμογές ταυτότητας με τίτλο «Ποίημα Ερωτικόν» που αντιστοιχεί στην ανάπτυξη της χειμερινής συλλογής της εταιρείας Hard Clo. To Χρυσό «Ψηφιακών Εφαρμογών» κέρδισε η Howdy Design Family για την ιστοσελίδα Team ΤDA, μιας εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του αρχιτεκτονικού design και management. Ενώ ένα ακόμα Χρυσό στις κατηγορίες «Εικονογράφηση» απονεμήθηκε στον Σταύρο Δαμό για τις ετικέτες των κρασιών Konstantin Evangelo.

Το ΕΒΓΕ Πελάτη έλαβε η εταιρεία ΚΟΝΒΑ ΑΕΒΕ για τη συνεργασία της με το δημιουργικό γραφείο G Design Studio για το brand Trata. Αριστείο Τυπογραφίας κέρδισε η περιοδική έκδοση FLM Paper του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2022, την οποία επιμελήθηκε το γραφείο DpS Athens. Το Βραβείο Στέργιος Δελιαλής (ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς) απονεμήθηκε στον Τζανέτο Πετροπουλέα, τ. Πρόεδρο της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, για την πολυετή αφοσίωση και προσφορά του στα κοινά του κλάδου.

Άγγιξαν τις 1300 οι συμμετοχές
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή απονομή, συνολικά 64 διαφορετικά γραφεία μοιράστηκαν 126 διακρίσεις (40 βραβεία και 86 επαίνους) σε 40 κατηγορίες. Τα αποτελέσματα διαμόρφωσαν τέσσερις εξειδικευμένες κριτικές επιτροπές που έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε σχεδόν 1300 συμμετοχές.

Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας. Ανάμεσά τους, και επί σκηνής για να απονέμουν βραβεία της τελετής, βρέθηκαν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γαβριήλ Σακελαρίδης. Τον ρόλο του παρουσιαστή της βραδιάς ανέλαβε ο ηθοποιός, Ζήσης Ρούμπος.

Τα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας διοργανώνονται από το περιοδικό +Design. «Τα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας (ΕΒΓΕ), αποτελούν αναμφίβολα έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνθηση (σ.σ. του κλάδου) την τελευταία δεκαπενταετία. Συγκεντρώνοντας, αξιολογώντας και επιβραβεύοντας τα καλύτερα δείγματα της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας, τα ΕΒΓΕ θέτουν έτσι τα πρότυπα ποιότητας της αγοράς, αναδεικνύοντας συνεχώς νέα ταλέντα και παρέχοντας μια πλατφόρμα συνάντησης, αλληλεπίδρασης και καταγραφής των επαγγελματιών του χώρου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του διοργανωτή.

Μέγα ΕΒΓΕ, Semiotik Design

ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ, Semiotik Design
Το γραφείο της χρονιάς «κατεβαίνει» στην Αθήνα
«Η μεγαλύτερη συνεισφορά του σχεδιασμού σε μία επιχείρηση, έναν οργανισμό ή ακόμη και ένα πρόσωπο, είναι η αλλαγή της κουλτούρας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερή μας πρόκληση και συνεχής στόχος. Ελπίζουμε πως η διάκριση με το Μέγα ΕΒΓΕ επιβεβαιώνει τον αντίκτυπο και τη διαχρονικότητα του έργου μας, ενώ αδιαμφισβήτητα φανερώνει τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση της ομάδας. Λαμβάνοντας αυτή την τιμή, ανάμεσα σε αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, ανακοινώσαμε τη μετάβαση του studio μας στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας 10 χρόνια λειτουργίας. Πέρα από συγκίνηση λοιπόν, νιώθουμε και ενθουσιασμό για την πορεία που έπεται. Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας σε Ελλάδα και εξωτερικό για την πολύτιμη συνεργασία και εμπιστοσύνη και να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές για τις διακρίσεις τους».
Δημήτρης Κολιαδήμας, Founder & Creative Director, Semiotik Design

ΕΒΓΕ Πελάτη, ΚΟΝΒΑ ΑΕΒΕ

ΕΒΓΕ πελάτη, KONVA ΑΕΒΕ
«Διάκριση που επιβεβαιώνει το επιτυχημένο rebranding της ιστορικής μάρκας Trata»
«Το βραβείο ΕΒΓΕ Πελάτη 2023 είναι μία σημαντική διάκριση που επιβεβαιώνει το επιτυχημένο rebranding της ιστορικής μάρκας Trata. Όσο σημαντική είναι η επίτευξη ενός μεγαλόπνοου και τολμηρού εμπορικού στόχου μέσα από την αναγέννηση μιας ιστορικής μάρκας, άλλο τόσο είναι και η ενίσχυσή της για την επόμενη γενιά. Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Marketing με την ταλαντούχα και πολυβραβευμένη ομάδα του GDesign Studio, αλλά και η απόλυτη εμπιστοσύνη της 3ης γενιάς της οικογένειας Τζίκα σε κάθε βήμα, ήταν οι 3 βασικές συνθήκες που συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχία. Το γεγονός ότι οι συνεργάτες μας σεβάστηκαν από την αρχή της συνεργασίας μας τον πολύτιμο και ουσιαστικό ρόλο του Marketing στη διαδικασία του σχεδιασμού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, αλλά και στο να κάνει η οπτική επικοινωνία στην Ελλάδα ένα βήμα μπροστά».
Κορίνα Ματσούκα, Marketing Manager, ΚΟΝΒΑ ΑΕΒΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα