«Εθελοντική Αυτοσυγκράτηση» και «πόλεμος»

Εν μέσω των ανατροπών που φέρνει η επέλαση του κορονωϊού σε οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο, τα άμεσα αντανακλαστικά τόσο της ΕΙΗΕΑ, όσο και του ΣΗΠΕ, με μια σειρά αναγκαίων αλλά και ευρηματικών προτάσεών τους για την ενίσχυση του Τύπου, έρχονται να αναδείξουν τον καθοριστικό ρόλο των εφημερίδων στις δύσκολες περιόδους της χώρας.

Υπάρχει ένα αξίωμα που λέει ότι η ευρηματικότητα εμφανίζεται πιο έντονη στα δύσκολα. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά όταν η ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) πρότεινε μια σειρά από μέτρα για την στήριξη του Τύπου, πέρα

από την αναμενόμενη πρόταση για την άμεση αναστολή στον ΦΠΑ των πωλήσεων. Έτσι, διαβάσαμε τρία ξεχωριστά μέτρα, τα οποία η Ένωση χαρακτήρισε ως μέτρα «Εθελοντικής Αυτοσυγκράτησης». Ζήτησε λοιπόν από τους εκδοτικούς οργανισμούς να προχωρήσουν σε εθελοντική μείωση των σελίδων των εφημερίδων, να μειώσουν ή να αναστείλουν την έκδοση ενθέτων και να αναστείλουν την κυκλοφορία νέων προσφορών.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που προτείνονται τέτοιας έκτασης και περιεχομένου μέτρα και σίγουρα είναι σημαντικό να δούμε εάν υπάρξει ανταπόκριση από τα εκδοτικά συγκροτήματα. Εκτιμώ ωστόσο ότι η πρόταση αυτή, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα ένθετα και στις προσφορές θα εισακουσθεί, αναδεικνύοντας ένα «κοιμώμενο» αλλά υπαρκτό στα δύσκολα, αίσθημα αλληλεγγύης. Ίσως μάλιστα αυτό να είναι και ένα «κέρδος» από όλο αυτό το κακό που βιώνουμε. Αρκεί βέβαια να διατηρηθεί και μετά το πέρας της πανδημίας, με την έννοια του υγιούς ανταγωνισμού.

Η ΕΙΗΕΑ όμως έκανε προτάσεις και προς την Πολιτεία. Ζητάει την άμεση ενίσχυση της μισθοδοσίας προς τους εργαζομένους, χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό, προτείνοντας μάλιστα για την απλοποίηση της διαδικασίας, την επιλογή των προς ενίσχυση εφημερίδων να αναλάβει η ίδια η ΕΙΗΕΑ. Τέλος, ζητά να μην κλείσουν τα περίπτερα, αλλά να υποχρεωθούν τα super markets να πωλούν εφημερίδες. Να μια πρόταση, που θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την απόδοσή της, όχι μόνο στους μήνες της πανδημίας, αλλά και μετά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προτάσεις του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Τύπος, ειδικότερα ο ημερήσιος περιφερειακός, πρέπει να παραμείνει “εν κινήσει” αυτές τις δύσκολες ώρες, όπως ακριβώς παρέμεναν “εν κινήσει” και τα φορτηγά πλοία που μετέφεραν προμήθειες προς τον στρατό των συμμάχων και τον χειμαζόμενο πληθυσμό, κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, διασχίζοντας τον Ατλαντικό, παρά τους κινδύνους και τις απώλειες». Ίσως με μια πρώτη ανάγνωση η παραπάνω παρομοίωση να ακούγεται τραβηγμένη, ίσως και όχι, αν σκεφθεί κανείς ότι σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες της Ε.Ε. χαρακτήρισαν αυτό που ζούμε «πόλεμο».

Στις προτάσεις του ΣΗΠΕ, πέρα από τις διαχρονικές που αφορούν θεσμικά και φορολογικά ζητήματα, προστέθηκε και το ζητούμενο της ένταξης των επιχειρήσεων Τύπου στις ευεργετικές διατάξεις που αφορούν στην αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κυβερνητική εντολή, καθώς και η τροποποίηση των προϋποθέσεων για την ένταξη στο Μητρώο των επιχειρήσεων Τύπου για το 2021 όσον αφορά στον αριθμό των εκδόσεων αλλά και στο μέγεθος (αριθμός σελίδων) των εφημερίδων, λόγω της επικράτησης των ειδικών συνθηκών επιβίωσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου. Και το τελευταίο έχει λογική, αρκεί να μην παραταθεί πέρα του 2021, για προφανείς λόγους. Bλέπετε, στη χώρα του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» όλα είναι πιθανά…

Keywords
Τυχαία Θέματα