Εταιρείες καυσίμων: Επικοινωνία, «πράσινες» πρακτικές και CSR «πατούν το γκάζι» για ανάπτυξη

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί μόλις κατά 1,3% το 2023, εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης και των υψηλών τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη «Energy outlook 2023» της Economist Intelligence Unit (EIU). Μάλιστα, αυτό αναμένεται να είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος υποτονικής αύξησης της κατανάλωσης, καθώς το 2022, εκτιμάται ότι η ζήτηση αυξήθηκε μόνο κατά 0,9%, εν μέσω της εκτόξευσης των τιμών και της συρρίκνωσης των προμηθειών φυσικού αερίου

και πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά, για τα brands και ποια η στρατηγική που ακολουθούν για να ξεχωρίσουν; Tι ισχύει για τις διαφημίσεις του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο;

Έλεγχος για το τι επικοινωνείτε
Οι αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ελέγχουν όλο και περισσότερο το διαφημιστικό υλικό -κυρίως από τις εταιρείες ενέργειας- για πιθανή διάδοση περιβαλλοντικής παραπληροφόρησης. Οι δικαστικές διενέξεις στον τομέα αυτόν αυξάνονται, σε μια ανησυχητική τάση για τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, καθώς οι καταναλωτές αποκτούν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση -και μεγαλύτερη επίγνωση της συμβολής των ορυκτών καυσίμων στην υπερθέρμανση του πλανήτη- αντιλαμβάνονται και γίνονται λιγότερο ανεκτικοί στο παραπλανητικό marketing. Η τάση αυτή δεν διαφεύγει από τους επενδυτές ή τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ενέργειας.

Μάλιστα, οι καταγγελίες στις ρυθμιστικές αρχές διαφήμισης και οι εκστρατείες για την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης ορυκτών καυσίμων φέρονται να αυξάνονται και να φτάνουν όλο και περισσότερο στα δικαστήρια. Τουλάχιστον 20 δικαστικές υποθέσεις έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες από το 2016, με την αιτιολογία της παραπλάνησης ή της εξαπάτησης των καταναλωτών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Climate Social Science Network, το 2022.

«Οδηγός» η βιωσιμότητα και η ποιότητα
Η βιωσιμότητα έχει ενταχθεί στην ατζέντα και των εταιρειών καυσίμων, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να την «ασπάζονται», κερδίζοντας, μάλιστα, διακρίσεις για τις «πράσινες» πρακτικές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελινόιλ, η οποία συμμετείχε στην εβδομάδα βιώσιμης ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2022, λαμβάνοντας το βραβείο Bravo στην κατηγορία «Αγορά: Ανάπτυξη πράσινων υπηρεσιών & προϊόντων» για τα φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα Crystal Next. Ωστόσο, και η ποιότητα συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο για τα brands, τα οποία στοχεύουν στη βελτιστοποίηση των καυσίμων τους, πρακτική που ακολούθησε η Coral ΑΕ – Shell License, με το λανσάρισμα των νέων, βελτιωμένων καυσίμων Shell V-Power, τον Οκτώβριο του 2022.

Λέμε «ναι» στην επιβράβευση
H επιβράβευση των πιστών πελατών, επίσης, «κρατά τα σκήπτρα» στον τομέα της επικοινωνίας, καθώς κινητοποιεί τους καταναλωτές να επιλέγουν τις εταιρείες ξανά και ξανά για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΟ δημιούργησε το δικό της πρόγραμμα επιβράβευσης, τον περασμένο Ιούλιο. Το «EKO Smile» δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να συλλέγουν Smile πόντους με τις αγορές που πραγματοποιούν σε ένα από τα συνεργαζόμενα πρατήρια της ΕΚΟ, πανελλαδικά και να τους εξαργυρώνουν σε προνόμια, δώρα και εμπειρίες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και η Revoil, για την οποία η Magnet δημιούργησε την πρώτη 360ο επικοινωνία της, που αφορά στο λανσάρισμα του προγράμματος της κάρτας WinClub, το οποίο επιβραβεύει τον καταναλωτή που θα προτιμήσει τα πρατήρια της εταιρείας. Την παραγωγή της καμπάνιας ανέλαβε η Magikon, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ασθενίδη.

Από την πλευρά της, η Avin, με τη στήριξη της Frank & Fame, παρουσίασε τον Σεπτέμβριο την promo καμπάνια της, με σύνθημα «Back in action», η οποία έτρεξε έως τα μέσα Οκτωβρίου, εντασσόμενη κάτω από την πλατφόρμα «Στην Avin Κερδίζω κάθε μέρα», την οποία η εταιρεία λάνσαρε το καλοκαίρι του 2022. Την παραγωγή ανέλαβε εκ νέου η Kent Films.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, από τις 5 Ιουλίου έως και τις 25 Ιουλίου, η Shell «έτρεξε» μια καλοκαιρινή προωθητική ενέργεια. Σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, κάθε καταναλωτής που επέλεξε τα πρατήρια καυσίμων Shell για τον ανεφοδιασμό του οχήματός του, έμπαινε αυτόματα σε κλήρωση για κουπόνια αξίας 50 ευρώ, για καύσιμα και αγορές από τα πρατήρια της εταιρείας.

Στηρίζοντας το κοινωνικό σύνολο
Καθώς η υιοθέτηση πολιτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αποδεικνύουν, έμπρακτα, πως τα brands στηρίζουν και νοιάζονται για τους ανθρώπους και την κοινωνία, η εταιρείες καυσίμων στρέφονται σε αυτές, εντάσσοντάς τες στη στρατηγική τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από το Project ROI -προσπάθεια στην οποία πρωτοστατούν η εταιρεία ερευνών 10 Sustainability και το Social Innovation Lab του Babson College- οι πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά ROI, καθώς και σε συναφή επιχειρηματικά και ανταγωνιστικά οφέλη. Θέλοντας, λοιπόν, να προσφέρει στην κοινωνία και σε όσους έχουν ανάγκη, η Avin έχει εντάξει στη στρατηγική της ενέργειες CSR, όπως η στήριξη του έργου της Ithaca και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Paralies», βοηθώντας στη συλλογή περίπου 1,7 τόνων απορριμμάτων από την παραλία του Σχοινιά, το προηγούμενο έτος.

Στο ίδιο κλίμα, τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ελινόιλ στήριξε το έργο του οργανισμού Humanity Greece, αναλαμβάνοντας την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμα των οχημάτων των εθελοντών, ενώ το ίδιο έτος, η εταιρεία ξεκίνησε χορηγική συνεργασία με τον Μίλτο Τεντόγλου, Χρυσό Ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος, για την προετοιμασία της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ανανεώνοντας, παράλληλα, την ήδη επιτυχημένη συνεργασία της με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), στο πλαίσιο του χορηγικού προγράμματος «Παρίσι 2024».

Με τη σειρά της, η Ελληνικά Πετρέλαια, θυγατρική του ομίλου Helleniq Energy, συνυπέγραψε σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας με τoν Δήμο Ελευσίνας και τη Δημοτική Μονοπρόσωπη ΑΕ «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», για την ανάπλαση του κινηματογράφου «Ελευσίς» και τη διαμόρφωσή του σε πολυχώρο πολιτισμού και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Πετρέλαια, εκτός από τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που υλοποίησε ως Μέγας Χορηγός της Δημοτικής Μονοπρόσωπης ΑΕ, ανέλαβε και τη χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης. Επιπλέον, μία ακόμα πρωτοβουλία εταιρικής ευθύνης που προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Helleniq Energy τον Δεκέμβριο, ήταν το πρόγραμμα «Κύμα Ζεστασιάς», με την εταιρεία να αναλαμβάνει την προσφορά έως 500 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ΕΚΟ σε οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά και χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Τέλος, η Ελίν, πιστή στη σημασία της κοινωνικής προσφοράς, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, υποστήριξε το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) αυτά τα Χριστούγεννα, δίνοντας δύναμη στα παιδιά που πάσχουν από μία σοβαρή ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα, κατεβάζοντας την εφαρμογή «Ελίν up» δωρεάν σε Android ή iOS κινητό, από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου, η εταιρεία συνέβαλε στην εκπλήρωση ευχών των παιδιών, ενώ με το download, οι χρήστες κέρδιζαν αυτόματα 1.000 πόντους «Ελίν up» και γίνονταν μέλη του προγράμματος επιβράβευσης.

Η Ευρώπη βάζει «φρένο» στις διαφημίσεις;
Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων, μετά από τη θεσμοθέτηση σχετικής νομοθεσίας. Παράλληλα, στην oλλανδική πρωτεύουσα, έχει μπει «φρένο» στη διαφήμιση για ορυκτά καύσιμα, αερομεταφορές και διακοπές στο εξωτερικό, ενώ στο Σίδνεϋ ψηφίστηκε, επίσης, η απαγόρευση των διαφημίσεων ορυκτών καυσίμων. Στη Μεγάλη Βρετανία, ανεξάρτητα δημοτικά συμβούλια, όπως αυτό του Λίβερπουλ, έχουν εκκινήσει διαδικασίες για διαφημιστικές πολιτικές χαμηλού άνθρακα, ενώ άλλες πόλεις έχουν ψηφίσει τον περιορισμό των διαφημίσεων προϊόντων που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Όσον αφορά στο νέο γαλλικό πλαίσιο, η αρχική πρόταση του 2019 προέβλεπε τον αποκλεισμό κάθε είδους διαφήμισης από εταιρείες πετρελαίου. Ωστόσο, το τελικό σχέδιο επιτρέπει την προβολή με περιεχόμενο που αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς και χορηγίες.

Keywords
csr, επικοινωνια, csr, ολυμπιακοί αγώνες, πετρελαιο θερμανσης, energy, outlook, economist, πετρελαιο, ρωσία, σημαίνει, ηπα, γαλλια, science, network, βιωσιμότητα, crystal, shell, εκο, eko, smile, revoil, avin, fame, εταιρεία, καλοκαιρι, films, project, innovation, συμμετοχή, εοε, θυγατρική, προσφορες, Χριστούγεννα, android, ios, download, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, τι σημαινει, κληρωση, υιοθετηση, χωρες, ρωσία, αυστραλια, δωρα, δωρεαν, ηπα, πλαισιο, προγραμμα, download, economist, ios, outlook, shell, αγωνες, ατζεντα, βιωσιμότητα, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, ευρω, εκθεση, εκο, ελιν, εβδομαδα, ενεργεια, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, θυγατρική, λιβερπουλ, διαφημιση, κινητο, κλιμα, μηκος, ολυμπιακη, ορυκτα, ορυκτα καυσιμα, οχηματων, παιδια, παρισι, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πιστη, ποιοτητα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σχεδιο, ταση, αγορες, avin, crystal, δημοτικα, εφαρμογη, ελληνικα, energy, network, fame, films, χωρα, innovation, project, μελετη, πηγες, power, revoil, science, σημαίνει, smile, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα