Επενδύετε στο δημιουργικό ρίσκο;

Σε δείγμα 3.000 marketers και creatives από όλο τον κόσμο, το 45% των creative partners χαρακτηρίζει ως δύσκολη την επαγγελματική του σχέση με τον συνεργάτη του από την πλευρά του brand. Από την άλλη, τα brands εξέφρασαν μια πιο θετική στάση όσον αφορά στη συνεργασία με τους creatives. Το εύρημα προέρχεται από την ετήσια έκθεση «State of Creativity» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα Cannes Lions.

Η ανάλυση των απαντήσεων

της σχετικής έρευνας αποκαλύπτει εντάσεις εντός του κλάδου, με τη σχέση πελάτη-agency να υφίσταται σημαντική πίεση και τους απογοητευμένους marketers να μιλούν για «play-it-safe» ηγεσία.

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι η απογοήτευση που καταγράφεται μεταξύ των junior στελεχών, ειδικά στην πλευρά των brands, απογοήτευση η οποία στρέφεται κατά των C-suite στελεχών που δεν δίνουν προτεραιότητα στο δημιουργικό ρίσκο. Γνωρίζουν ότι αυτό είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη, αλλά απογοητεύονται από την «play-it-safe» ηγεσία. Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα brands που προβλέπουν υψηλότερη ανάπτυξη το 2024 είναι 6 φορές πιο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργικότητα και είναι 4,6 φορές πιο πιθανό να σημειώσουν υψηλότερο marketing spend από ότι τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα, οι ερωτώμενοι από πλευράς brand εκφράζουν τη δυσκολία τους να πείσουν τα στελέχη να «αγκαλιάσουν» και να επενδύσουν στη δημιουργικότητα. Αυτό αποδόθηκε, εν μέρει, στην απουσία creatives στο Διοικητικό Συμβούλιο, με τους πιο παραδοσιακούς, μη ριψοκίνδυνους marketers να συμμετέχουν στα ΔΣ. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θέλει να διευρύνει τα όρια της δημιουργικότητάς της, οι συντηρητικοί επικεφαλής τους κάνουν να αισθάνονται ότι δεν μπορούν.

Τι έχει συμβεί, λοιπόν, με τη δημιουργικότητα και κατά πόσο ευθύνονται τα C στελέχη για τον περιορισμό της; Γιατί brands και creatives έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τη μεταξύ τους συνεργασία; Πώς θα μπορούσε, άραγε, να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα, ώστε να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές; Μου έρχονται αρκετές (μικρές ή μεγάλες) πιθανές λύσεις στο νου, αλλά πραγματική σημασία έχει το τι σκέφτεστε όλοι εσείς και το πώς (και αν) το επικοινωνείτε, τελικά, μεταξύ σας…

Keywords
Τυχαία Θέματα