Ασφαλιστικές εταιρείες: Client-driven στρατηγικές με προορισμό τη βιωσιμότητα

Τον ρόλο του ως «δίχτυ ασφαλείας» απέναντι στην κοινωνία διεκδικεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ασφαλιστικός κλάδος, σε σχέση με κλιμακούμενους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή έως και τις κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με το «2024 Global Insurance Outlook» της Deloitte. Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου συνειδητοποιούν, όπως αναφέρεται, ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση στους κινδύνους μπορεί να μην είναι αρκετή και εστιάζουν έντονα στον μετασχηματισμό τους με στόχο την πρόληψη

των απωλειών. Για την επίτευξη, ωστόσο, της μετάβασης σε ένα πιο πελατοκεντρικό επιχειρηματικό μοντέλο, εκτιμά ότι απαιτείται η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και η τροποποίηση της εταιρικής κουλτούρας, τα οποία θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των σιλό σε επίπεδο αλληλεπιδράσεων, στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων και στην ενίσχυση της προσβασιμότητας σε δεδομένα πελατών. Εξάλλου, διαφαίνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα, ότι ο κλάδος αρχίζει να αποκτά ρόλο «πρεσβευτή» σχεδόν της βιωσιμότητας, εμπνέοντας στους πελάτες purpose-driven αποφάσεις και στρατηγικές, ώστε να δημιουργήσουν και οι ίδιοι καλύτερο περιβάλλον εργασίας, αγορά και κοινωνία. Σε πρακτικό επίπεδο, έρευνα της πολυεθνικής ασφαλιστικής WTW, η οποία διενεργήθηκε με τη μορφή snap poll κατά τη διάρκεια του European Insurance Leaders’ Forum στις Βρυξέλλες, βρήκε ότι, το 2024, προτεραιότητα, σε επίπεδο ασφαλιστικής τεχνολογίας, είναι, για το 19% των ερωτηθέντων, η ενίσχυση της συλλογής και διαχείρισης δεδομένων, η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών για το 15% και ο ψηφιακός μετασχηματισμός για το underwriting και την τιμολόγηση για το 11%.

Φουλ του… ψηφιακού μετασχηματισμού
Ανθρωποκεντρικό, ψηφιακό, διαφανές και εστιασμένο σε βιώσιμες πρακτικές χαρακτηρίζουν το μέλλον της ασφάλισης υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου στη χώρα μας, επομένως οι ασφαλιστικοί φορείς οφείλουν να αναγνωρίσουν τις αλλαγές που απαιτούνται και να προσαρμοστούν. «Οι εταιρείες που θα εφαρμόσουν μια ευέλικτη, πελατοκεντρική στρατηγική, ενσωματώνοντας σύγχρονα εργαλεία ψηφιοποίησης της εμπειρίας του πελάτη, θα μπορέσουν να αντιστρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση σε ευκαιρία. Επιπλέον, η εκπαίδευση των καταναλωτών πάνω στην αξία της ασφάλισης είναι ευθύνη όλων όσοι εργάζονται στον κλάδο», εξηγεί η Χρυσούλα Αθανασοπούλου, Διευθύντρια Marketing, Εθνική Ασφαλιστική.

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού κλάδου ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει, εστιάζει ο Χρήστος Συμεωνάκης, Chief Customer Experience Officer, Insurancemarket, στην «καρδιά» του οποίου βρίσκονται τα big data. «Η συλλογή πολλών δεδομένων, από κινητά και IoT συσκευές, συμπεριφορών των πελατών κ.ά., μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου, τη βελτιστοποίηση της τιμολογιακής πολιτικής και τις πιο προσωποποιημένες ασφαλιστικές προτάσεις», περιγράφει. Σημειώνει δε ότι η Innsurancemarket ήταν ήδη πολύ προσανατολισμένη στο digitization και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με καινοτομίες όπως το insurancemarket app, τους ψηφιακούς βοηθούς και τις υπηρεσίες selfcare.

Η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση ως ευκαιρία
Όσον αφορά στον καταναλωτή, ως υφιστάμενο ή δυνητικό ασφαλιζόμενο, ο Χρήστος Συμεωνάκης παρατηρεί ότι, όσο ενισχύεται η ασφαλιστική του συνείδηση, τόσο περισσότερο κατανοεί την αξία της ασφάλισης και δεν επιθυμεί απλά να ασφαλιστεί φθηνά επειδή είναι υποχρεωτικό από τον νόμο. Αντίθετα, «θέλει να ασφαλιστεί σωστά και να έχει πρόσβαση σε καινοτόμες και γρήγορες digital υπηρεσίες», υπογραμμίζει. Διστακτικότητα των πελατών «βλέπει», από την πλευρά της, η Χρυσούλα Αθανασοπούλου, καθώς αναμένουν ειδικά από τις μεγάλες εταιρείες, να πάρουν θέση σε ό,τι εντείνει τη ρευστότητα. Παράλληλα, παρατηρεί χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση, με μόλις ένα εκατομμύριο Έλληνες να έχουν ατομικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας και τη διείσδυση στην ασφάλεια κατοικίας να μην υπερβαίνει το 15%. «Εδώ, όμως, έγκειται και η μεγάλη ευκαιρία», τονίζει.

Ανθεκτικός, αλλά με προκλήσεις ο ασφαλιστικός κλάδος
Στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσής της για την Ασφαλιστική Αγορά το 2023, την οποία παρουσίασε πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση, η KPMG στην Ελλάδα αποτύπωσε, για 13η φορά, τη χρηματοοικονομική κατάσταση, τις αποδόσεις και προοπτικές των ασφαλιστικών εταιρειών και συνολικά του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ότι η ασφαλιστική αγορά, το 2023, είχε υψηλότερη επίδοση από τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, καλύπτοντας το κενό που είχε αφήσει το 2022. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης για την τριετία 2023-2025, ενώ και ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αναμένονται να αποκλιμακωθούν το 2024. Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τη θετική πρόθεση της πολιτείας για παροχή κινήτρων και επέκταση της καθολικής ασφάλισης, ιδιαίτερα για καλύψεις ακραίων φυσικών φαινομένων, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη της ασφαλιστικής παραγωγής την επόμενη διετία, αναφέρεται. Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς και η βελτίωση της διείσδυσης που δεν έχει καταφέρει να περάσει το 2,5% του ΑΕΠ διαχρονικά αποτελεί στοίχημα που ακόμη μένει να κερδηθεί. Μπορεί, επομένως, η ασφαλιστική αγορά να χαρακτηρίζεται από σημάδια ανθεκτικότητας, αλλά δεν έχει εντοπίσει ή αντιμετωπίσει τους παράγοντες που θα συντελούσαν στην ουσιαστική ανάπτυξή της και στην προσέλκυση νέων πελατών.

Σημαντικό deal στην εγχώρια αγορά
Ένα σημαντικό deal πραγματοποιήθηκε, το περασμένο διάστημα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, καθώς η Υδρόγειος Ασφαλιστική, με 50 χρόνια λειτουργίας, εξαγοράστηκε από τον ιταλικό όμιλο Reale, μέσω της μητρικής εταιρείας Società Reale Mutua di Assicurazioni. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η απόκτηση του 85% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, με το πρώτο στάδιο της συμφωνίας να προβλέπει την απόκτηση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου (70% από την οικογένεια Κασκαρέλη και 5% από μετόχους μειοψηφίας). Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 και, σε ένα δεύτερο στάδιο, έως το τέλος του 2026, με την απόκτηση του υπόλοιπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου από την οικογένεια Κασκαρέλη.

Επένδυση σε συνεργασίες και τεχνολογικές εξελίξεις
Δεδομένων των σημαντικών αλλαγών που υφίσταται ο κλάδος, λόγω προσαρμογής στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών, στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις αυξημένες ρυθμιστικές απαιτήσεις, η KPMG εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Οι δε εταιρείες στη χώρα μας προχωρούν σε συμφωνίες, συνεργασίες, αλλά και στην παρουσίαση νέων υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους τόσο από πλευράς offering, όσο και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Ενδεικτικά, το Ιnsurancemarket συνεργάστηκε με την ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο των προγραμμάτων πιστότητάς τους με στόχο να προσφέρουν στους πελάτες και στους χρήστες τους, προνόμια και επιβραβεύσεις για την εξοικονόμηση του κόστους του νοικοκυριού τους. Σε πρώτη φάση δε μοιράστηκαν προς εξαργύρωση περισσότεροι από ένα εκατ. πόντοι ΑΒ Plus σε χρήστες οι οποίοι «κατέβασαν» το app της ασφαλιστικής και μέσω μηνιαίας κλήρωσης σε quiz του Insurancemarket. Είχε προηγηθεί το λανσάρισμα το πρώτου στην Ελλάδα Insurancemarket wallet, με τους χρήστες του Insurancemarket app να μπορούν να διαχειρίζονται τα συμβόλαιά τους από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία έχουν επιλέξει ανάμεσα σε 29 συνεργαζόμενες. Επίσης, προχώρησε στη δημιουργία podcast με τίτλο «Στο-Λύσαμε the Podcast», ώστε να «απλοποιήσει» τον κόσμο της ασφάλισης, της ενέργειας και του χρήματος, δίνοντας συμβουλές σε όσους κινούνται στους δρόμους με τα οχήματά τους.

Επενδύοντας στην επικοινωνία και την προβολή της, η Εθνική Ασφαλιστική διενήργησε, το περασμένο καλοκαίρι, spec, αναθέτοντας τα PR, τον creative λογαριασμό και το media planning και buying της στην Publicis. Στην επικοινωνία της εστίασε και η Interamerican, η οποία ανέθεσε την digital επικοινωνία της και τη διαχείριση των social media accounts της στη Socialab -ήδη από πενταετίας συνεργάτη της Anytime. Άλλες σημαντικές ενέργειες του τελευταίου διαστήματος αφορούν στη Eurolife FFH η οποία προχώρησε σε συνεργασία με τη WelMed, ώστε οι ασφαλισμένοι της να έχουν στη διάθεσή τους μέσω αυτής αποκλειστικά προνόμια και οικονομικά οφέλη σε επίπεδο τουρισμού και παροχών υγείας και ομορφιάς, καθώς και στην Ergo Ασφαλιστική, η οποία παρουσίασε τα δύο πρώτα Ergo Stores της στη Νέα Σμύρνη και την Αγία Παρασκευή. Πρόκειται για σύγχρονα, μοντέρνα καταστήματα, ισόγεια και εύκολα προσβάσιμα, εφοδιασμένα με τις ψηφιακές λύσεις της Ergo και διευρυμένο ωράριο.

Το CX φυσική εξέλιξη του customer service
Με τον ασφαλιστικό κλάδο να είναι εκ φύσεως άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξυπηρέτηση του πελάτη, οι εταιρείες έχουν πλέον μεταβεί από το customer service στο customer experience, με το δεύτερο να θεωρείται ως η φυσική εξέλιξη του πρώτου. «Ο σημερινός καταναλωτής έχει πολύ υψηλές προσδοκίες στην εξυπηρέτηση. Περιμένει οι όποιες διαδικασίες να είναι εύκολες, φιλικές και ξεκάθαρες και, επιπλέον, απαιτεί να έχει τη δυνατότητα λύσεων ειδικά προσαρμοσμένων στο δικό του προφίλ και στις ανάγκες του», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Καλημέρης, Chief Commercial Officer, Hellas Direct. Συμπληρώνει δε ότι στόχος τους είναι να εστιάζουν στα παραπάνω σε κάθε επαφή με τον πελάτη, η οποία θα πρέπει, μέσα από την παροχή υπηρεσιών, να είναι όσο συχνότερη γίνεται. Όσο για τον Χρήστο Συμεωνάκη, πιστεύει ότι «χρειάζεται χαρτογράφηση όλων των χρονοβόρων και δύσκολων διαδικασιών με απώτερο σκοπό την εξάλειψη ή αντικατάστασή τους με σύγχρονες και γρήγορες διαδικασίες και εξασφάλιση μιας ευχάριστης εμπειρίας πριν και μετά την πώληση». Και αυτό, διότι «το customer experience είναι πλέον ο οδηγός του ασφαλιστικού κλάδου και κερδισμένοι δεν είναι μόνο οι πελάτες, αλλά και εμείς οι ίδιοι οι οργανισμοί».

Στο πλαίσιο αυτό, η Άννα Χατζώκου, Customer Experience Specialist, Groupama Ασφαλιστική, αναφέρει ότι, μέσω της πλατφόρμας CRM, η εταιρεία αξιοποίησε «ένα καταξιωμένο μοντέλο δεδομένων στον ασφαλιστικό χώρο και βέλτιστες διαδικασίες στο Salesforce Financial Services Cloud, το οποίο της έδωσε τη δυνατότητα να συνδεθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά με τους πελάτες της και να τους προσφέρει υψηλού επιπέδου εμπειρία».

Διττός ρόλος στην κούρσα προς τη βιωσιμότητα
Στις προτεραιότητες των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκεται και η βιωσιμότητα με επίκεντρο το ESG, το οποίο προσελκύει ιδιαίτερα το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τα τελευταία χρόνια, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ως τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας μέσα από δύο βασικές ιδιότητες: του επενδυτή και του παρόχου ασφαλιστικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε μαζί με τις εταιρείες-μέλη της την πλήρη υποστήριξή της προς τις αρχές της βιώσιμης ασφάλισης των Ηνωμένων Εθνών (UNIPFI), όπου προσχώρησε από τις αρχές του 2022 και διαμόρφωσε ένα Στρατηγικό Κείμενο, αντανακλώντας τη στρατηγική τοποθέτηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα στα ζητήματα της βιωσιμότητας, ενσωματώνοντας τους παράγοντες ESG στις επενδύσεις, στο underwriting, στον σχεδιασμό προϊόντων, στις λειτουργίες και στις συνεργασίες τους. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Eurolife FFH, η οποία πιστοποιήθηκε για τρίτη χρονιά, ως κλιματικά ουδέτερη, έπειτα από μελέτη που υλοποίησε, για λογαριασμό της, το Κέντρο Αειφορίας CSE για τις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπέγραψε συμφωνία με τις Thomas Cook Ltd, εταιρεία πολυκαναλικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Ινδίας και LTIMindtree, παγκόσμιας εμβέλειας συμβουλευτική εταιρεία τεχνολογίας και ψηφιακών λύσεων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Green Carpet για την παρακολούθηση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα επαγγελματικά ταξίδια.

Χορηγίες με έμφαση στον αθλητισμό και όχι μόνο
Στο πλαίσιο της εκτενούς εξωστρεφούς δράσης τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες έλαβαν για ακόμη μια φορά πρωτοβουλίες, οι οποίες αγγίζουν το ευρύ κοινό, συμβάλλοντας στην υλοποίηση πολλών αθλητικών και όχι μόνο διοργανώσεων. Ενδεικτικά, η Groupama Ασφαλιστική και το ΜyZen.gr είχαν παρουσία στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, υποστηρίζοντας την ελληνική VE2 Rally Team. Η Ergo Ασφαλιστική υποστήριξε, ως Μεγάλος Χορηγός, τον επετειακό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ασφαλίζοντας τους δρομείς κατά τη διάρκεια του αγώνα για τον κίνδυνο του ατυχήματος και της αστικής ευθύνης και συμμετέχοντας με τη δική της running team. Επίσης, η ασφαλιστική εταιρεία υποστήριξε και το 11ο Ladies Run ως Χορηγός – Insurance Partner, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια στους άνω των 1.000 δρομέων, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, κάλυψη προσωπικού ατυχήματος και αστικής ευθύνης κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παράλληλα, συμμετείχε στο αγωνιστικό μέρος του αγώνα με 55 Ladies του. Όσο για τη Eurolife FFH υποστήριξε και φέτος, ως Μεγάλος Χορηγός, το The Christmas Factory του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνοντας πλήθος δραστηριοτήτων και προσφέροντας δώρα.

Focus στον πολίτη και τον εργαζόμενο
Σημαντικό μέρος του στρατηγικού προσανατολισμού του κλάδου καταλαμβάνει ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία και τον άνθρωπο, με τις εταιρείες να υλοποιούν δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας με πολλαπλούς αποδέκτες. Καθώς, μάλιστα, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού επηρέασαν αρνητικά χιλιάδες ανθρώπους, οι ασφαλιστικές εταιρείες βρέθηκαν δίπλα τους, προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης και συνδράμοντάς τους έμπρακτα. Στο πλευρό τους βρέθηκε και συνολικά ο κλάδος, μέσω της ΕΑΕΕ, τα μέλη της οποίας προσέφεραν μισό εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών της Θεσσαλίας σε εξοπλισμό σπιτιού και ηλεκτρικές συσκευές. Άλλες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν είναι, ενδεικτικά, η συνέχιση δράσεων για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Save the Day» της Anytime της Interamerican, σε συνεργασία με τη σχολή ασφαλούς οδήγησης Driving Academy και τη σύμπραξή του Λάμπρου Φισφή, καθώς και η πραγματοποίηση δωρεών, από την ίδια, στις ΜΚΟ «Παιδικά Χωριά SOS», Γη και Make Roads Safe Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος ασφάλισης Smart Drive και, συγκεκριμένα, του ανταποδοτικού συστήματος Smart Points. Η ΕΑΕΕ προχώρησε στη δωρεά αλκοολομέτρων στη Διεύθυνση της Τροχαίας Αττικής για την ενίσχυση του έργου της, ενώ η NN Hellas συνέχισε το πρόγραμμα «Leaders for a Day» για τη νέα γενιά, σε συνεργασία με το JA Greece, καλωσορίζοντας, για 7η συνεχή χρονιά, στα κεντρικά της γραφεία, 22 μαθητές γυμνασίου και λυκείου, από δημόσια σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας. Η Groupama Ασφαλιστική, με αφορμή την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, προσέφερε στους πελάτες της δωρεάν εκπαιδεύσεις στις πρώτες βοήθειες, η Eurolife FFH υποστήριξε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στήριξε τo «Μαζί για το Παιδί», ως μεγάλος χορηγός του 2ου παιδικού φεστιβάλ «Μαζί… και στο Παιχνίδι!» και η Hellas Direct συνέχισε το project Safe Roads Project, επισκευάζοντας δρόμους, λακκούβες και σχολικές διαβάσεις. Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μία οικογένεια για κάθε οικογένεια» για τα 50 χρόνια της, η Υδρόγειος Ασφαλιστική υλοποίησε πρόγραμμα στέγασης ογκολογικών ασθενών σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Εθνική Ασφαλιστική στήριξε την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», παραδίδοντάς της επιταγή από το 7ο No Finish Line Athens. Ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, έδωσαν οι ασφαλιστικές και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, με εταιρείες όπως η Εθνική Ασφαλιστική, Ergo Ασφαλιστική, Interamerican, Eurolife FFH κ.ά, να επενδύουν στην εκπαίδευσή του, επιβραβεύοντάς το.

Digital παρουσία με δυνατό content
Πώς επικοινωνούνται, ωστόσο, όλες αυτές οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες προς το κοινό και ποια τα κανάλια που αποδίδουν καλύτερα σχετικά με τη στοχοθεσία των ασφαλιστικών; Η ελληνική αγορά αξιοποιεί ακόμη μια παραδοσιακή προσέγγιση τόσο ως προς τα μέσα, όσο και ως προς τον τρόπο επικοινωνίας, την οποία καθορίζει συνήθως η στρατηγική κάθε εταιρείας, με αρκετά περιθώρια ανάπτυξης στο digital περιβάλλον, όπως σχολιάζει η Χρυσούλα Αθανασοπούλου. «Με την εφαρμογή εργαλείων marketing analytics μπορούμε να στοχεύσουμε καλύτερα, να έχουμε μια πιο αποτελεσματική διάδραση με συγκεκριμένα segments πελατών, προσφέροντας το περιεχόμενο που πραγματικά τους αφορά, στα μέσα που “καταναλώνουν”. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ένα βασικό επίσης όπλο των marketers είναι η βελτιστοποίηση των search τακτικών και των ενεργειών που στοχεύουν σε leads generation. Content is the king και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δύναμη που έχει στη σύνδεση των πελατών με την μάρκα», τονίζει. Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει τη στοχευμένη παρουσία των ασφαλιστικών εταιρειών στις social media πλατφόρμες ο Κωνσταντίνος Καλημέρης. Και αυτό διότι «δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε την επικοινωνία μας ανάλογα με το κοινό, προσφέροντας μεγαλύτερη ελευθερία και τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε, με τον βέλτιστο κάθε φορά τρόπο, το ακροατήριο που μας ενδιαφέρει».

Χρυσούλα Αθανασοπούλου, Διευθύντρια Marketing, Εθνική Ασφαλιστική

«Να σκεπτόμαστε και να αισθανόμαστε όπως ο πελάτης»
«Η εμπειρία πελάτη δεν είναι απλά ένα συστατικό που μια ασφαλιστική εταιρεία επιλέγει να εντάξει ή όχι στις λειτουργίες της. Οφείλει να αποτελεί το εφαλτήριο όλων των ενεργειών τις οποίες σχεδιάζει τόσο σε στρατηγικό, όσο και σε τακτικό επίπεδο. Μια θετική εμπειρία πελάτη -ειδικά στον δικό μας κλάδο ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον άνθρωπο και ό,τι έχει σημασία γι’ αυτόν- αποτελεί διαφοροποιό στοιχείο της μάρκας και είναι ο βασικός λόγος που ενισχύει την πιστότητα σε αυτήν. Εκεί που πρέπει να εστιάσει κάθε εταιρεία είναι στο να βλέπει πέρα από τη βασική διάσταση κάθε λειτουργίας, προϊόντος και λύσης τα οποία προσφέρει. Χρειάζεται να σκέφτεται, να φέρεται, να αισθάνεται όπως αισθάνεται ο πελάτης της και να ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο σε ό,τι αυτός έχει ανάγκη».

Χρήστος Συμεωνάκης, Chief Customer Experience Officer, Insurancemarket

«Η ασφαλιστική παιδεία να γίνει κτήμα περισσοτέρων»
«Οι ασφαλιστικές υπηρεσίες είναι αρκετά πολύπλοκες και, γι’ αυτό, απαιτούν διαφάνεια, αντικειμενικότητα και εμπειρία. Νομίζω ότι η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών προσπαθούν να είναι πιο προσιτές, με ευκολότερες διαδικασίες και ορολογίες και να εκπαιδεύσουν τον καταναλωτή όχι μόνο στο να ασφαλίζεται, αλλά και στο να είναι ασφαλής. Οι τρόποι είναι πολλοί και κάθε εταιρεία επιλέγει το καλύτερο για την ίδια και για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Εμείς επενδύουμε πολύ στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του καταναλωτή με εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία, με επεξηγηματικά podcasts και videos, επιμορφωτικά newsletters, πλούσια αρθρογραφία, σωστό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας και πολλά άλλα. Στόχος μας είναι η ασφαλιστική παιδεία να γίνει κτήμα όλο και περισσότερων ανθρώπων».

Άννα Χατζώκου, Customer Experience Specialist, Groupama Ασφαλιστική

«Προτεραιότητα στην εμπειρία των πελατών»
«Για τον σύγχρονο ασφαλιστικό κλάδο, η εμπειρία του πελάτη αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας. Οι πελάτες σήμερα έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ όσον αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες, τα προγράμματα και τα κανάλια διανομής διαθέσιμα στην αγορά. Επιπλέον, είναι τόσο ενημερωμένοι, χάρη στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε έχουν υψηλές προσδοκίες όσον αφορά στην εξυπηρέτηση και υποστήριξη από την ασφαλιστική τους εταιρεία. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι οι θετικές εμπειρίες δημιουργούν πιστούς πελάτες και αυξημένη κερδοφορία, επομένως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εμπειρία των πελατών τους, εάν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και επιτυχημένες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με απλούστευση των διαδικασιών και παροχή εξατομικευμένης εξυπηρέτησης πελατών, προσφέροντας σύγχρονα εργαλεία self service που θα επιτρέπουν στους πελάτες να έχουν την ασφαλιστική τους εταιρεία δίπλα τους 24/7».

Κωνσταντίνος Καλημέρης, Chief Commercial Officer, Hellas Direct

«Επενδύσεις σε τεχνολογία, επικοινωνία, data»
«Με δεδομένο ότι, ως χώρα, είμαστε πλέον συνολικά μια αγορά που επανακάμπτει και αναπτύσσεται, παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία και για την ιδιωτική ασφάλιση να προβάλει την αξία και τη σημασία της. Το κοινό ίσως είναι τώρα πιο έτοιμο και ώριμο να αντιληφθεί τη σημασία της ασφάλειας που προσφέρει ο κλάδος μας, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, οι επιπτώσεις των οποίων πλέον αγγίζουν σχεδόν όλους μας. Είναι η ώρα να “επαναλανσάρουμε” τις υπηρεσίες μας, αυτήν τη φορά προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες, οι οποίες πλέον απαιτούν αφενός γρήγορες, απλές και κατανοητές διαδικασίες ασφάλισης και αποζημίωσης, αφετέρου ξεκάθαρα και πλήρη προϊόντα χωρίς αστερίσκους. Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις από τις εταιρείες σε τεχνικά συστήματα και πλατφόρμες επικοινωνίας με συνεργάτες και πελάτες, πρόσβαση σε πληροφορία και, κυρίως, βούληση για γενικό εκσυγχρονισμό του συνολικού τρόπου λειτουργίας τους».

Inspiring και ενημερωτική διαφημιστική επικοινωνία
Anytime: Καμπάνια για το πρόγραμμα Ασφάλισης Κατοικίας Anytime Home δημιούργησε για λογαριασμό της Anytime η Ogilvy. Μέσω αυτής και με αφορμή τα τότε ακραία φυσικά φαινόμενα, η εταιρεία επανέλαβε την υπόσχεση ότι οι ζημιές μπορούν να αποκατασταθούν και το σπίτι να είναι πάντα λειτουργικό και ασφαλές.

Εθνική Ασφαλιστική: Ως χορηγός της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με την BBDO, δημιούργησε μια ταινία για να εμψυχώσει και να εκφράσει την πίστη και την υποστήριξή της στο εθνικό σύνολο, λίγο πριν την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ευθύμης Kosemund-Σανίδης, με εταιρεία παραγωγής τη Ribeye Production και πρωταγωνιστές τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη και Γιάννη Παπαπέτρου με στελέχη και συνεργάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΕΑΕΕ: Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) πραγματοποίησε εκπαιδευτική καμπάνια με κεντρικό θέμα την ερώτηση «Γιατί να ασφαλιστώ;», την οποία επιμελήθηκε η Touchpoint Strategies. Η καμπάνια, η οποία σχεδιάστηκε για να «τρέξει» σε ψηφιακά Μέσα, είχε σκοπό να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τη χρησιμότητα και λειτουργία της ασφάλισης, ενώ φιλοξενήθηκε και στο site της Ένωσης.

Ergo Ασφαλιστική: «Με την Εrgo Ασφαλιστική, ασφαλίζεις τα πάντα χωρίς να δώσεις τα πάντα» υποσχόταν η καμπάνια την οποία δημιούργησε η Frank & Fame για λογαριασμό της Ergo Ασφαλιστική και του προγράμματος ασφάλισης κατοικίας «Ergo ΜyHome». Με αυτό, οι καταναλωτές μπορούν να ασφαλίσουν το σπίτι τους, για κάθε μικρή ή μεγάλη ζημιά, χωρίς να δώσουν μια περιουσία. Την παραγωγή του σποτ ανέλαβε η Filmiki, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπουραντά, ενώ το sound design έκανε η Rabbeats Music. Η καμπάνια περιελάμβανε ενέργειες σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, print, digital και social media.

Generali: Καμπάνια από κοινού με την Alpha Bank «έτρεξε» η Generali. Το δημιουργικό της ταινίας, με τίτλο «Negativity Free», επιμελήθηκε η DDB Athens και την παραγωγή η Central Athens σε σκηνοθεσία Angel Saft με σκοπό να μετατρέψουν στιγμές της καθημερινότητας σε ένα συγκινητικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.

Groupama Ασφαλιστική: Η Groupama Ασφαλιστική ανέθεσε στην Trabaho τη δημιουργία καμπάνιας σε offline και online περιβάλλον, σύμφωνα με την οποία, αφού οι υπερ-ήρωες δεν περισσεύουν, ασφάλεια στην κατοικία μπορεί να προσφέρει μόνο η ασφαλιστική εταιρεία. Η παραγωγή έγινε από τη Ribeye Production, σε σκηνοθεσία Eυθύμη Kosemund-Σανίδη.

Hellas Direct: Καμπάνια με αφορμή την πρωτοβουλία της, Safe Friday, για την κατασκευή σχολικών διαβάσεων δημιούργησε η Hellas Direct. Καθώς συνεχίστηκαν τα αιτήματα για το βάψιμο σχολικών διαβάσεων από δήμους, διευθύνσεις σχολείων, συλλόγους γονέων και μεμονωμένους πολίτες, η καμπάνια αναπτύχθηκε δημιουργικά in-house από την εταιρεία σε παραγωγή The Magic Bus και Aqu Collective, ενώ «έτρεξε» σε τηλεόραση και digital περιβάλλον.

Interamerican: Η Interamerican, με αφορμή την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, προχώρησε στη δημιουργία καμπάνιας ευαισθητοποίησης. Στο video με θέμα «Μαζί, είμαστε πιο δυνατοί», παρουσιάζεται η ανταπόκριση των ανθρώπων της Interamerican και της Anytime στις προκλήσεις της εποχής, με πυξίδα την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την ενσυναίσθηση, τον σχεδιασμό «πράσινων» προϊόντων και την ολοκληρωμένη στρατηγική βιωσιμότητας που εφαρμόζεται στον οργανισμό.

Nõs Insurance Services: Η Webjar δημιούργησε για λογαριασμό της Nõs Insurance Services καμπάνια η οποία χαρακτηρίστηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στα τρία χρόνια συνεργασίας της με το agency. Η καμπάνια αναπτύχθηκε στην τηλεόραση, καθώς και σε social media και programmatic channels, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη κοινού, κυρίως στις περιοχές εκτός Αττικής. Η main ταινία της καμπάνιας ήταν μια παραγωγή της Beez Productions, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Γιγιντή.

Keywords
βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, thomas cook, alpha bank, global, insurance, outlook, european, forum, βρυξέλλες, big, data, kpmg, ελλαδα, αεπ, deal, υφίσταται, quiz, εταιρεία, podcast, καλοκαιρι, creative, media, buying, interamerican, anytime, ergo, νέα, hellas, groupama, crm, cloud, εαεε, cse, αθηνα, θεσσαλονικη, green, εκο, rally, team, running, run, factory, focus, μκο, sos, smart, drive, σχολεια, project, athens, analytics, king, videos, home, ogilvy, bbdo, site, fame, design, music, print, generali, alpha, free, ddb, central, angel, offline, online, magic, bus, video, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, αβ βασιλοπουλος, ergo, υιοθετηση, ψηφος εμπιστοσυνης, αεπ, βασιλοπουλος, δωρα, δωρεαν, εθνικη, εθνικη ασφαλιστικη, εργαλεια, θεμα, κινητα, μκο, μπασκετ, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, σμυρνη, τηλεοραση, υδρογειος, φυσικη, ωρα, alpha, creative, ddb, kpmg, music, ogilvy, quiz, running, smart, αγια παρασκευη, αγορα, αννα, απλα, ασφαλιστικο, ατζεντα, αφορμη, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γραφεια, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δωσει, διαδικτυο, δυναμικο, εαεε, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, εκο, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελευθερια, ενωση ασφαλιστικων εταιρειων, εξελιξη, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επενδυσεις, ερευνα, εταιρεία, ετοιμο, ευθυνη, τεχνολογια, ζημια, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ηρωες, υφίσταται, θεσσαλια, κειμενο, κτημα, λειτουργια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μειωση, μορφη, νεα γενια, νεα σμυρνη, παντα, οδηγος, οικογενεια, οχηματα, παρουσιαση, περιβαλλον, πυξιδα, πιστη, πλατφορμες, πληθωρισμος, προγραμματα, πρωταγωνιστες, ραλλυ ακροπολις, ραλλυ, ρολο, συγκεκριμενα, σημαδια, σκηνοθεσια, σπιτι, συγχρονο, ταξιδια, τμημα, τρια, τριτη, φθηνα, υλοποιηση, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, χρηστος, ψηφιακο, κωνσταντινος, athens, green, anytime, analytics, angel, ασφαλεια, βαψιμο, bbdo, bus, buying, big, central, cloud, crm, cse, data, deal, design, drive, δωσεις, εφαρμογη, ειδη, εμφαση, ενωση, εθνικο, fame, factory, forum, generali, global, groupama, house, home, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, interamerican, project, king, media, μελετη, magic, μια φορα, insurance, offline, podcast, print, rally, run, site, σωστο, team, thomas cook, online, υγειας, videos, european
Τυχαία Θέματα