Από το digital fatigue στο endowment effect

Νέες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τελικά η μάχη του έντυπου Τύπου έναντι του ηλεκτρονικού και δη του διαδικτυακού, μπορεί και να μην έχει χαθεί. Μία από αυτές, που έρχεται από τις ΗΠΑ, δείχνει ότι το 73% των καταναλωτών έχουν «μπουκώσει» από την ψηφιακή διαφήμιση, κάτι μάλλον αναμενόμενο εάν σκεφθεί κανείς ότι η καθημερινή

μας έκθεση σε πληροφορίες ισοδυναμεί με το περιεχόμενο 174 εφημερίδων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος τα τελευταία χρόνια επεξεργάζεται καθημερινά 100GB πληροφορίας και «καταναλώνει» 105.000 λέξεις μέσω οθονών, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 με 300 σελίδες εφημερίδων κάθε μέρα.

Η πραγματικότητα αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει οδηγήσει στο φαινόμενο του «digital fatigue», μια μορφή πνευματικής και συναισθηματικής κόπωσης, η οποία προκαλείται από τη συνεχή παραμονή σε online περιβάλλον, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε άγχος και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί η οθόνη να ευνοεί την ταχύτητα της ανάγνωσης, ωστόσο αποδυναμώνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το βάθος της κατανόησης αυτών που διαβάζουμε. Από την άλλη, το ξεφύλλισμα των σελίδων δημιουργεί το λεγόμενο «endowment effect» και αυξάνει υποσυνείδητα την αξία που αποδίδουμε στο περιεχόμενο που διαβάζουμε. Σύμφωνα με Αμερικανούς νευροεπιστήμονες, η πληροφορία στο χαρτί συγκρατείται έως και 70% καλύτερα και απαιτεί 21% λιγότερη γνωστική προσπάθεια σε σχέση με το ψηφιακό περιεχόμενο. Όπως αναφέρει ανάλυση του Business Week, το έντυπο έχει μετατραπεί σε αγαθό κύρους, «ενώ σε μια αγορά που η ψηφιακή διαφήμιση υποφέρει από δυσπιστία, το χαρτί προσφέρει επενδυτική απόδοση που ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς αγγίζει το 112%».

Η Wall Street Journal, η μεγαλύτερη σε έντυπη κυκλοφορία, εφημερίδα στις ΗΠΑ διατηρεί σήμερα περισσότερους από 412.000 αναγνώστες και όπως φάνηκε από σχετική έρευνα, το κοινό της γνωρίζει καλά ότι «η πληροφορία που μπορείς να πιάσεις στα χέρια σου έχει άλλο ειδικό βάρος». Παρά τη φθορά των δύο τελευταίων δεκαετιών, η αξία της παγκόσμιας αγοράς εκδόσεων υπολογίζεται σε 202 δισ. δολάρια και η τάση είναι ανοδική. Η επιμονή στο χαρτί μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών, όπως είναι οι New York Times, Financial Times, Economist, Time, Vice, κ.ά. δείχνει να επιβραβεύεται, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί και η έντυπη επιστροφή του εμβληματικού περιοδικού Life, που είχε διακοπεί το 2000.

To χαρτί βέβαια δεν θα επιστρέψει στις ένδοξες εποχές του. Θα παραμείνει ωστόσο ζωντανό για να θυμίζει ότι η σκέψη χρειάζεται χρόνο και η ανάγνωση συγκέντρωση και σιωπή.

Το άρθρο Από το digital fatigue στο endowment effect εμφανίστηκε πρώτα στο marketingweek.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα