Packaging Awards 2023: Διαπρέποντας στον χώρο της συσκευασίας!

Η τελετή απονομής των Packaging Awards 2023 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στο Sofitel Athens Airport στην Αθήνα. Στην ώριμη πλέον έβδομή τους διοργάνωση τα βραβεία της Boussias Events διοργανώνονται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας και επιβραβεύουν επιχειρήσεις που κατάφεραν να αποδώσουν την πραγματική αξία της συσκευασίας

στο branding των προϊόντων. Η επιτροπή αξιολόγησης ανάδειξε τις κορυφαίες συσκευασίες της χρονιάς για την καινοτομία, το design, τις τεχνολογίες, τα υλικά, αλλά και την προτίμηση του κοινού, σκιαγραφώντας ουσαστικά και τις κυρίαρχες τάσεις στη συσκευασία σήμερα.

Αντώνης Ποταμίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Ποταμίτης (Πρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος West), επισήμανε μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια ομιλία του: «Στις φετινές υποψηφιότητες ήταν σαφής η αύξηση συμμετοχής στην κατηγορία της Κυκλικής Οικονομίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σχετικά με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος είναι η επαναχρησιμοποίηση του υλικού της συσκευασίας τροφίμων, ποτών κ.λπ. Φαίνεται να έχει γίνει κατανοητή η βαρύτητα της επιλογής και εφαρμογής της βιώσιμης συσκευασίας από πολλές ελληνικές εταιρείες, αλλά και ο αντίκτυπος αυτής της επιλογής στο περιβάλλον, την ανθεκτικότητα και περιβαλλοντική συνείδηση της ίδιας της εταιρείας».

Οι νικητές αφού παρέλαβαν τα βραβεία τους σε κλίμα ενθουσιώδες και γιορτινό, συνέχισαν με συζητήσεις και φωτογραφίσεις με τις δημιουργικές ομάδες εργασίας των βραβευμένων συσκευασιών, συνεργατών και μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης. Στην αίθουσα της απονομής εκτέθηκαν οι βραβευμένες συσκευασίες, έτσι το κοινό είχε την ευκαιρία να τις θαυμάσει, να τις φωτογραφίσει και να τις επεξεργαστεί από κοντά. Εκεί, στην έκθεση των βραβευμένων συσκευασιών, ο Κώστας Παντίδος, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης σχολίασε: «Η συσκευασία επικοινωνεί τη μάρκα κατά την κρίσιμη στιγμή της αλήθειας, όταν ο αγοραστής επιλέγει και κρίνει τις προσπάθειες ολόκληρης της εταιρείας. Η συσκευασία, λοιπόν, πρέπει να έχει αξίες που να μιλούν στο μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων».

Ο Δημήτρης Μαντής, Πρόεδρος ΣΥΒΙΠΥΣ, στο μήνυμά του για τη διοργάνωση αναφέρει: «Στα Packaging Awards 2023 παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές, αναδεικνύοντας μια ιδιαίτερη δυναμική στον βιομηχανικό κλάδο της συσκευασίας. Τα παραδείγματα αυτά αποδεικνύουν την εύρωστη δια-τμηματική συνεργασία των επιχειρήσεων, στις οποίες δίδεται όχι μόνο η δυνατότητα να διακριθούν στην εγχώρια αγορά, αλλά και να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό συσκευασίας που διοργανώνει κάθε έτος ο WPO (World Packaging Organization)». Χορηγοί των Packaging Awards 2023 ήταν η Θεόδωρος Δημητρουλάκος ΑΒΕΕ και η Theofylaktos ΑΕ.

Στα βραβεία συμμετείχαν εταιρείες από ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα, με τις παρακάτω να αποσπούν τους κορυφαίους τίτλους της χρονιάς.

Ζωή Ψαλλίδα, Marketing Manager, Health & Care Division, Sarantis GroupΚέλλυ Ερρίπη, Head of Skincare Category, Group Business Development Division, Sarantis Group

Packaging Brand Of The Year
Όμιλος Σαράντη
«Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την τιμητική διάκριση, η οποία αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης μιας σημαντικής για τον όμιλο προσπάθειας. Μία από τις βασικές προκλήσεις στην οποία ο όμιλος Σαράντης δεσμεύεται να ανταποκριθεί είναι να είναι ο ίδιος μέρος της αλλαγής που θα οδηγήσει σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ανέπτυξε και δημιούργησε το Clinéa, το 1ο refillable skincare brand που μπαίνει δυναμικά στο κανάλι του φαρμακείου στον τομέα των προϊόντων Cosmetics & Personal Care. Η καινοτομία του έγκειται σε 3 διαφορετικούς πυλώνες, ένας από τους οποίους είναι και η συσκευασία του. Το σύστημα αναπλήρωσης (refill), η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και οι βιώσιμες μέθοδοι παραγωγής συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Απευθυνόμενη σε καταναλωτές με περιβαλλοντική συνείδηση, η μάρκα στοχεύει να προσελκύσει ένα υπεύθυνο κοινό και να προωθήσει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στην κατανάλωση προϊόντων προσωπικής φροντίδας, προς όφελος τόσο των ατόμων όσο και της κοινωνίας στο σύνολό της».

«Πρόκειται για μια βράβευση που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά, καθώς επιβραβεύει μία πολύ συνεπή πορεία στη διάρκεια της ανάπτυξης: στο Clinea ακολουθήσαμε ένα πολύ αυστηρό manifesto τόσο στις συνθέσεις όσο και στη συσκευασία. Επενδύσαμε σε υλικά που είναι ανακυκλωμένα ή ανακυκλώνονται πλήρως, υλικά που προέρχονται από βιώσιμες πηγές, έχοντας πάντα ως γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας – reduce, reuse, recycle».

Πάρις Ορφανός, Founder & CEO, La Petite Jumelle

Packaging Supplier Of The Year
La Petite Jumelle
«Πιστεύω πως η απλότητα είναι πολυτέλεια. Με αυτό το “βλέμμα” προσεγγίζω κάθε συσκευασία… απλά… αλλά ποτέ εξαπλουστευμένα! Η λειτουργικότητα, η σαφήνεια, η αμεσότητα και η λιγότερη σπατάλη υλικών αποτελούν τις προϋποθέσεις για μία άρτια συσκευασία. Με γνώμονα τα παραπάνω δημιουργώ συσκευασίες που δίνουν υπεραξία στο προϊόν, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ κομψότητας και λειτουργικότητας. Αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αποτελεί και το “μυστικό” της επιτυχίας… Packaging Supplier of the year 2020-2021-2022-2023».

Αντωνία Σκαράκη, Ιδιοκτήτρια & Creative Director, A.S. Strategy, Branding & Communication

Packaging Designer Of The Year
A.S. Strategy, Branding & Communication
«Αισθανόμαστε ευγνώμονες για ακόμη μία βράβευση, για ακόμη μία επιβεβαίωση για τη σκληρή δουλειά, την προσοχή στη λεπτομέρεια και τη μεθοδολογία που αναπτύσσουμε σε κάθε project, μικρό ή μεγάλο. Επιμένουμε πάντα στο να εκφράζεται μέσα από το design η στρατηγική σκέψη και σχεδιασμός. Αυτός είναι ο τρόπος που η A.S. υπηρετεί το business».

Printing Leader Of The Year
Τσιμή ΑΕ
Η εταιρεία Τσιμή ΑΕ αναδείχθηκε Printing Leader of the Year στα Packaging Awards 2023. Παράλληλα απέσπασε βραβεία Gold για τη νέα σειρά Mulino Bianco Barilla στην κατηγορία Best Printing Company αλλά και για την Πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην κατηγορία Corporate Social Responsibility Initiative. Η εταιρεία εστιάζει στην υπεύθυνη οικονομική ανάπτυξη ενώ παράλληλα φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος, εφαρμόζει υπεύθυνες εργασιακές πρακτικές και υλοποιεί δράσεις υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μέσω της Ομάδας Αιγαίου, που στηρίζει τους κατοίκους μικρών και ακριτικών νησιών του Αιγαίου πελάγους, η εταιρεία, εδώ και 16 χρόνια, προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υποδομών, ενημέρωσης και εκπαίδευσης κ.λ.π. Η εταιρεία Τσιμή Α.Ε. ειδικεύεται στις εκτυπώσεις βαθυτυπίας υλικών εύκαμπτης συσκευασίας και δραστηριοποιείται στον κλάδο αυτό από το 1960.

Keywords
Τυχαία Θέματα