H Digital Minds παρουσιάζει: «Οι Stars του ελληνικού TikTok»

Ο Κώστας Χαμαλίδης, CEO και Founder της Digital Minds και ο Δήμος Σταθάτος, Chief Content Officer της Digital Minds, μοιράζονται με το Marketing Week πολύτιμα και χρήσιμα insights για το TikTok Marketing και παρουσιάζουν τους πιο πολυσυζητημένους και ανερχόμενους Stars του ελληνικού TikTok απευθείας από το roster της εταιρείας, η οποία ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα

που συνεργάστηκαν με την πλατφόρμα.

MW: Ποιους στόχους μπορεί να επιτύχει ένα brand μέσω του TikTok Marketing;

Κώστας Χαμαλίδης

Κώστας Χαμαλίδης: Με πάνω από 1 δισ. ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, το TikTok αποτελεί για τα brands ένα σημαντικό εργαλείο προβολής και προώθησης. Με την κατάλληλη TikTok Marketing στρατηγική ένα brand μπορεί να πετύχει σημαντική αύξηση του brand awareness, να δημιουργήσει πιστά communities, να προωθήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του οργανικά και μέσω διαφήμισης, ακόμα και να παρέχει εξυπηρέτηση.

Σημαντικό κομμάτι για την επίτευξη αυτών των στόχων παίζουν και οι συνεργασίες με Creators και Influencers που μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις αξίες του brand, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του.

Ποιες δυνατότητες προσφέρει το TikTok στους διαφημιζόμενους και ποια τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα;

Κ.Χ.: Το TikTok αναμφισβήτητα αποτελεί ένα video app που συγκεντρώνει χρήστες από διαφορετικές ηλικίες (Gen X, Gen Z, Millennials και Baby Boomers) δίνοντας τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να διαμορφώνουν διαφημιστικά μηνύματα ανάλογα με τη στόχευσή τους. Μάλιστα στην Ελλάδα οι ενεργοί χρήστες αναμένεται να φτάσουν τα 3,1 εκατ. το μήνα. Η δημιουργία διαφημίσεων σε full screen προβολή σε συνδυασμό με μουσική προσδιορίζει για τα brands έναν προορισμό αρκετά δημιουργικό, που απαιτεί τεχνογνωσία στην παραγωγή του κατάλληλου περιεχομένου. Τέλος, η ανάπτυξη ταλαντούχων Creators σε διαφορετικά pillars επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να συνδεθούν μαζί τους και να προσεγγίσουν ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο κοινό πιο αποτελεσματικά.

Ποια η στρατηγική και η προσέγγιση της Digital Minds όσον αφορά την επικοινωνία των brands μέσω του TikTok;

Κ.Χ.: Η προσέγγιση που ακολουθούμε στη Digital Minds για τις καμπάνιες που δημιουργούμε στο TikTok προκύπτει από τρεις βασικούς πυλώνες: το περιεχόμενο είναι αυθεντικό και βασίζεται στα trends, έχει native storytelling και επικοινωνείται μέσω αξιόπιστων Creators/ Influencers. Αυτό το επιτυγχάνουμε δίνοντας μεγάλη προσοχή στην ανάλυση των δεδομένων των χρηστών αναφορικά με το τι περιεχόμενο παρακολουθούν στο TikTok, με ποιους TikTokers συνδέονται και με τα trends που αναπαράγουν. Επενδύουμε σε δική μας τεχνολογία για να συλλέγουμε δεδομένα που αναλύουν το consumer buying behavior των Ελλήνων χρηστών του TikTok. Έτσι βοηθάμε τα brands να αναλύσουν χρήσιμα στατιστικά για τις TikTok Marketing ενέργειές τους σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερους πόρους. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην επιλογή των κατάλληλων Creators/ Influencers, αξιολογώντας το περιεχόμενό τους και το πόσο ταιριάζουν με τις αξίες κάθε brand.

Επιπλέον, ήμασταν από τα πρώτα agencies στην Ελλάδα που συνεργάστηκε με το TikTok. Ήδη από τα πρώτα βήματα της πλατφόρμας καταλάβαμε την αξία της και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στα brands. Ακόμα κι όταν τα brands ήταν διστακτικά, εμείς προτείναμε την αξιοποίηση της πλατφόρμας, ως μέρος μιας αποτελεσματικής Social Media Marketing στρατηγικής. Πλέον, τα briefs μας εστιάζουν στην πλατφόρμα του TikTok, ακόμα και αποκλειστικά, ενώ έχουμε εντάξει στο roster μας περισσότερους από 70 Creators της πλατφόρμας τους οποίους αντιπροσωπεύουμε σε αποκλειστικότητα, παρέχοντας συμβουλές σχετικά με το περιεχόμενο, κάνοντας επιμέλεια/ παραγωγή περιεχομένου και τη διαχείριση των συνεργασιών τους.

Μπορείτε να αναφέρετε κάποια ή κάποιες δοκιμές της Digital Minds στο TikTok, που οδήγησαν σε αναπάντεχα ή εντυπωσιακά αποτελέσματα;

Κ.Χ.: Μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 100 διαφορετικές TikTok καμπάνιες με συνεργάτες μας από διαφορετικά industries, όπως ενδεικτικά οι Nestlé, ΦΑΓΕ, Lancôme, FIBA, Maybelline, Always, Blue Star Ferries. Ως ομάδα, αναλαμβάνουμε το concept, την παραγωγή και τη συνεργασία με τους TikTokers. Αξιοποιώντας διεθνή best-practices, αλλά και την εμπειρία της Digital Minds στη συγκεκριμένη πλατφόρμα δημιουργούμε περιεχόμενο με δυνατό και native storytelling που κάνει engage το κοινό στο οποίο απευθύνεται και επιτυγχάνει τους business στόχους του brand. Για παράδειγμα, η καμπάνια που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε (στρατηγική περιεχομένου, concept, παραγωγή, επιλογή creators και reporting) για τον πελάτη μας Nestlé και το νέο προϊόν Fitness Dark Chocolate & Banana και η οποία τοποθετούσε τη συσκευασία Fitness σε πρώτο πλάνο, βασιζόμενη στο TikTok trend «Packaging Into Playtime», σημείωσε σημαντική επιτυχία στα κοινά στα οποία απευθυνόταν. Συγκεκριμένα, σημείωσε 1M σε Reach, 948.9K σε Views και 27.9K σε Engagement.

Η Digital Minds συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο επιτυχημένους creators. Ποια λογική ακολουθείτε στη σύνδεση brand-creator και ποια τα στοιχεία μιας επιτυχούς συνεργασίας;

Κ.Χ.: Βασικός πυλώνας της μεθοδολογίας μας είναι η εύρεση αυτού που ονομάζουμε «credible influencer» για κάθε καμπάνια την οποία παρουσιάζουμε. Τα χαρακτηριστικά ενός αξιόπιστου και brand-safe Influencer ή Creator δεν έχουν να κάνουν μόνο με το πόσο δημοφιλής είναι στην εκάστοτε πλατφόρμα, αλλά και με την ποιότητα του περιεχομένου που δημιουργεί. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο για εμάς παίζει και το κατά πόσο ταιριάζει το προφίλ του εκάστοτε Influencer με το brand, τις αξίες του και το κοινό που επιθυμεί να στοχεύσει. Αυτό μας δείχνει αν μπορεί να εξυπηρετήσει το tone of voice και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τα μηνύματα μιας καμπάνιας στα κοινά. Αυτή τη στιγμή στο roster της Digital Minds ανήκουν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς TikTokers του ελληνικού TikTok, που αντιπροσωπεύουν διάφορα pillars, αλλά και ανερχόμενοι Creators στην πλατφόρμα, ενώ η λίστα αυτή μεγαλώνει συνεχώς. Οι Τζωρτζίνα (@_tzwr.tzina_), Γιώργος Μαυρόπουλος (@georgethehungryguy), Ελεάννα Μανώλη (@eleannamanoli), Αλέξανδρος Μαρίνος (@marlexking), Δημήτρης Λαυκιώτης (@kabudo0), Γιώργος Γιαννούλιας (@giw_giann), Χριστόφορος Κατσιλιανός (@cjkats_), Γιάννης Τσιώρας (@tsioras_aj), Γιώργος Ντάβος (@gdavos), Μιχαήλ
Άγγελος Χωρινός (@comedymasters169), Νίκος Αναγνωστόπουλος (@nikos__anagnostopoulos), Πάνος Παπαδόπουλος (@panos_ppadop), Στέλλα Αναστασιάδου & Λάμπρος Κοτσικάρης (@pirikompilia), Αλίσια Ταμπάκου (@alisiatampakou), Κέλλυ Ροσσολάτου (@kelly_rosss), Γιώργος Αραμπατζής (@giwrgos_arabatzis_), Πέτρος Μοραγιάννης (@__g.mor), Πάνος Αδαμίδης (@p.adamidis) και Λυμπέρης Μέλκι (@lymberis.m) είναι ορισμένοι από αυτούς.

Το TikTok δεν πλασάρεται ως ένα ακόμα Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά ως μια πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Tι σημαίνει αυτό για τα brands και πώς επηρεάζει την παραγωγή περιεχομένου;

Δήμος Σταθάτος

Δήμος Σταθάτος: Θα έλεγα ότι η βασική διαφορά του TikTok από τις άλλες Social Media πλατφόρμες είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στα brands να διαφημίσουν προϊόντα και υπηρεσίες προσφέροντας παράλληλα και ψυχαγωγία. Ο όρος «shoppertainment» του TikTok περιγράφει ακριβώς αυτή την εμπειρία που προσφέρει η πλατφόρμα στους χρήστες της. Επομένως, για να έχει ένα brand επιτυχία στην πλατφόρμα θα πρέπει να μεταφέρει το μήνυμά του στα πλαίσια μιας καμπάνιας με τέτοιο τρόπο ώστε να ψυχαγωγήσει το κοινό και άρα το κοινό να ταυτιστεί μαζί του. Να επικοινωνήσει δηλαδή με το κοινό σε συναισθηματικό επίπεδο.

Για να γίνει αυτό, τα brands θα πρέπει να μη φοβούνται να δημιουργήσουν ευχάριστο, διασκεδαστικό και personalized περιεχόμενο για τα κοινά τους. Θα πρέπει ακόμα το περιεχόμενό τους να είναι native, να προσαρμόζεται δηλαδή πλήρως στη φύση του Μέσου και τέλος, να επιλέγουν τους κατάλληλους Creators που θα ολοκληρώσουν την εμπειρία και οι οποίοι μπορούν να μιλήσουν αποτελεσματικά στα communities που αποτελούν πλέον τα νέα κοινά.

Πώς μπορεί να προσεγγίσει το δημιουργικό την τάση «communities are the new demographics» που επικρατεί στο TikTok;

Δ.Σ.: Τα communities στο TikTok είναι πολύ ισχυρότερα των κλασικών audience segments που χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες Social Media και δείχνουν την τάση προς το πιο αξιόπιστο περιεχόμενο. Από άποψη δημιουργικού αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Αρχικά, θα πρέπει τα brands να παρακολουθούν στενά τα communities στα οποία απευθύνονται, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε cultural moments ή ακόμα και να τα δημιουργήσουν. Δεύτερον, θα πρέπει να στοχεύουν στη συνεργασία με credible Influencers και Creators γιατί ταυτίζονται με αυτά τα communities και ξέρουν πολύ καλά πώς να επικοινωνήσουν μαζί τους, τόσο από άποψη δημιουργικού όσο και από άποψη μηνύματος. Στη Digital Minds εστιάζουμε πολύ στο κομμάτι της αντιστοιχίας του κατάλληλου Creator με το brand. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να μπορεί ο creator να αποδώσει και να απογειώσει το content. Το σημαντικότερο, βέβαια, όλων είναι ότι τα communities τους εμπιστεύονται.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι κανόνες στην παραγωγή περιεχομένου που χρειάζεται να ακολουθήσει ένα brand;

Δ.Σ.: Ο βασικός κανόνας που ακολουθούμε στη Digital Minds είναι να δημιουργούμε περιεχόμενο που είναι αυθεντικό και «μιλά στη γλώσσα της πλατφόρμας». Έχουμε κατανοήσει τις ανάγκες του TikTok, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε εικαστικό και απαντάμε σε αυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι καμπάνιες μας χαρακτηρίζονται από native storytelling που κινεί το συναίσθημα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Σε επίπεδο παραγωγής, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το τελικό αποτέλεσμα των TikToks να φαίνεται απλό, όμως από πίσω κρύβεται μια υψηλού επιπέδου ομάδα παραγωγής με μεγάλη τεχνογνωσία, εξειδικευμένες γνώσεις και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Επίσης, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για διαφημίσεις, φροντίζουμε το περιεχόμενο να παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραπέμπει σε αυτό. Εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο και οι Creators με τους οποίους επιλέγουμε να συνεργαστούμε. Τέλος, παρακολουθούμε στενά τα trends και δοκιμάζουμε συνεχώς νέα formats. Το TikTok άλλωστε το απαιτεί αυτό.

Τι χρειάζεται να προσέξει ένας διαφημιζόμενος που θέλει να δημιουργήσει το δικό του account στο TikTok;

Δ.Σ.: Αυτό που συμβουλεύουμε τους πελάτες μας είναι να βασίζουν τη στρατηγική του περιεχομένου τους σε Creators που ταιριάζουν απόλυτα με τις αξίες τους. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Από εκεί και πέρα, από άποψη περιεχομένου, ισχύει ό,τι και στις άλλες περιπτώσεις που το brand δεν έχει το δικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα. Δηλαδή να παρακολουθεί στενά τα trends και να μη φοβάται να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα και formats, να εστιάζει σε αποτελεσματικό περιεχόμενο, όπως είναι τα unboxings και τα how-to videos που αποδεδειγμένα βοηθούν τους χρήστες να ανακαλύψουν προϊόντα στην πλατφόρμα, να ανεβάζουν συχνά περιεχόμενο και να το βελτιστοποιούν με τα κατάλληλα keywords γιατί το TikTok SEO αναπτύσσεται συνεχώς. Θα έλεγα, επίσης, να μην πέσουν στην παγίδα να αγχωθούν για το πώς θα αυξήσουν τους followers τους, γιατί η πλατφόρμα δίνει μεγαλύτερη βάση στο περιεχόμενο. Τέλος, να αποφεύγουν την πωλησιακή γλώσσα και να αφιερώνουν χρόνο στο Community Management.

Γνωρίστε τους Stars του ελληνικού TikTok

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στην επικοινωνία σου με το κοινό του TikTok και πώς εντάσσεις σε αυτή τη σχέση την προβολή ενός brand;

Τζωρτζίνα (@_tzwr.tzina_): Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην αλληλεπίδραση με το κοινό μου είναι κυρίως η έμμεση επικοινωνία που υπάρχει κάθε φορά που το κοινό ταυτίζεται με τα video μου. Είναι φοβερό συναίσθημα να βλέπεις ότι κάτι που έχεις ζήσει, κάποια συνθήκη μέσα στην οποία έχεις βρεθεί και η οποία σε έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό που κατέληξες να την κάνεις video, αντιπροσωπεύει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κάθε φορά που συνεργάζομαι με οποιαδήποτε εταιρεία φροντίζω το concept του εκάστοτε video να εντάσσει το κοινό σε ένα γνώριμο περιβάλλον. Να νιώθει, δηλαδή, ο θεατής πως ανεξάρτητα με το προϊόν που διαφημίζεται ο ίδιος ταυτίζεται με κάποιον από τους χαρακτήρες του video.

Ποια brands πιστεύεις ότι «κολλάνε» στο περιεχόμενο σου;

Αλέξανδρος Μαρίνος (@marlexking): Είμαι άνθρωπος που του αρέσει να δοκιμάζει πολλά πράγματα. Μου αρέσουν πολύ τα προϊόντα περιποίησης, γιατί φροντίζω τον εαυτό μου, αλλά και να ανακαλύπτω καινούργιες γεύσεις, όπως καυτερά σνακ. Μου αρέσουν, επίσης, και τα Get Ready With Me με ρούχα. Γενικά δεν έχω κάποια ειδική κατηγορία. Είμαι μια κατηγορία από μόνος μου.

Πώς θα καταλάβεις ποιο περιεχόμενο θέλουν οι συνεργάτες σου εύκολα;

Δημήτρης Λαυκιώτης (@kabudo0): Έχοντας συνεργαστεί με αρκετά brands το πρώτο που κοιτώ είναι το ίδιο το προϊόν ή υπηρεσία για το project. Αυτό για ‘μένα είναι το 50% του video, καθώς αντιλαμβάνομαι τον «χαρακτήρα» του προϊόντος/ υπηρεσίας και του εκάστοτε brand. Η κωμωδία είναι πολύ ευέλικτη, δεν έχει ταβάνι και προσαρμόζεται εύκολα. Ο κόσμος όταν βλέπει ένα comedy-oriented video, λειτουργεί με βάση το συναίσθημα και όχι την λογική. Γι’ αυτό παντρεύω κάθε φορά το project και τον διαφημιζόμενο με το κατάλληλο χιουμοριστικό concept.

Ως real food content creator πώς επιλέγεις τα «υλικά» σου και πώς τα αναδεικνύεις;

Γιώργος Μαυρόπουλος (@georgethehungryguy): Εκτός από τα πραγματικά υλικά για τις συνταγές μου, που είναι προφανώς πάντα της αρεσκείας μου, προσπαθώ και τα «υλικά», δηλαδή το φως, την κίνηση της κάμερας, τους ήχους, που χρησιμοποιώ για την παραγωγή των video μου να τα αναδεικνύω με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούν στον viewer ένα αίσθημα που να θέλει να μειώσει την απόστασή του από την οθόνη του κινητού του. If you know what I mean.

Πώς θα πεις στα Ελληνικά «είμαι η κατάλληλη creator για τη δική σου καμπάνια»;

Ελεάννα Μανώλη (@eleannamanoli): Οι περισσότεροι, πιθανό με γνωρίζετε μέσα από τα βιντεάκια μου στο TikTok, με τα οποία προσπαθώ να αποτυπώσω με έναν ιδιαίτερο και χιουμοριστικό τρόπο στιγμές της καθημερινότητας. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς την αγάπη μου για την ισπανική γλώσσα, την οποία προσπαθώ να σας μάθω με το δικό μου στυλ. Σαν γνήσια Ικαριώτισσα, το μότο μου είναι «αργά βαδίζω, ζωή κερδίζω».

Communities are the new demographics. Το δικό σου community ποιο είναι;

Γιώργος Γιαννούλιας (@giw_giann): Το content μου είναι συνυφασμένο με το χιούμορ και τις μεταμφιέσεις. Σε ποιον όμως δεν αρέσουν αυτά; Σίγουρα λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους κοντά στην ηλικία μου, αλλά όταν παριστάνω τη μητέρα μου, ακόμα και οι ίδιες οι μαμάδες ταυτίζονται! Το χιούμορ είναι μια κατηγορία από μόνο του με την οποία αρκετός κόσμος μπορεί να ταυτιστεί, αρκεί φυσικά να γελάει με τα αστεία σου. Το κοινό μου λοιπόν, όχι επειδή είναι δικό μου, ανήκει σίγουρα στο community των αστείων και των fun people.

Οι Creators Τζωρτζίνα, Ελεάννα Μανώλη και Γιώργος Γιαννούλιας, φορούν δημιουργίες της Celebrity Skin – Δημήτρης Στρέπκος.
Keywords
stars, stars, blue star ferries, blue star, το φως, ceo, ελλαδα, video, baby, full, screen, buying, media, φαγε, fiba, blue, star, ferries, business, fitness, views, voice, σημαίνει, επηρεάζει, νέα, moments, account, videos, community, εταιρεία, σνακ, project, real, food, φως, viewer, στυλ, fun, people, skin, αξια, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, θηκη κινητου, μητερα, μουσικη, ρουχα, σνακ, τα νεα, φαγε, φως, blue star, blue star ferries, ceo, people, real, star, αγαπη, αδαμιδης, αυξηση, ανθρωπος, αστεια, γινει, γλωσσα, δυνατοτητα, δημος, δικη, δειχνει, δυναμικο, ευχαριστο, ευκολα, υπαρχει, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επηρεάζει, επιτυχια, εταιρεία, τεχνολογια, ζωη, ιδιο, ηλικια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, κινηση, κωμωδια, λυμπερης, λογο, μηνυματα, μοτο, νταβος, ομαδα, παντα, οθονη, ορος, ουσιαστικα, περιβαλλον, ποιοτητα, πλατφορμες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, στυλ, ταση, το φως, φυση, φυσικα, φοβερο, φορα, χιουμορ, account, fun, ανηκει, baby, βηματα, blue, business, buying, community, δημητρης, ελληνικα, εμφαση, food, ferries, fiba, fitness, full, γευσεις, γνωσεις, ιδιαιτερο, viewer, project, κομματι, κωστας, media, moments, σημαίνει, skin, screen, υλικα, videos, views, voice
Τυχαία Θέματα