Endeavor Greece: Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλές σε περίπτωση νέου lockdown

Ανάγκη στήριξης στον σχεδιασμό και την κατανόηση των νέων καταναλωτικών συμπεριφορών.

Τις επιπτώσεις της περιόδου του lockdown και το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις αποτυπώνει έρευνα της Endeavor Greece που πραγματοποιήθηκε 25-27 Μαΐου. Σε αυτήν συμμετείχαν 100 επιχειρηματίες ελληνικών ΜμΕ, από 15 κλάδους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μισές επιχειρήσεις διέκοψαν

εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότητας, το 57% σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση ύψους 60-100%.

Παρόλα αυτά, 24% των συμμετεχόντων σημείωσε ανάπτυξη. Μέχρι στιγμής, μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές, ποσοστό που όμως θα αυξηθεί, καθώς το 30% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, έως και 20% μέχρι το τέλος του 2020. Έξι στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και μόνο το 15% έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Οι τομείς στους οποίους οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα χρειαστούν βοήθεια στη φάση της επανεκκίνησης είναι, μεταξύ άλλων, η στρατηγική και ο σχεδιασμός, καθώς και η κατανόηση της αλλαγής συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα