E-mail marketing: Interactivity και segmentation δημιουργούν engagement και trust

Ένα ισχυρό ατού στα χέρια των marketers και των διαφημιζομένων αναδεικνύεται, όλο και περισσότερο, το e-mail marketing, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της στρατηγικής τους, ενημερώνοντάς τους, παράλληλα, για τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κοινού.

Οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και το AI προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά και functions στο e-mail marketing, καθιστώντας την ολοκλήρωση των εργασιών γρηγορότερη και πιο εύκολη. Άλλωστε, η δυναμική των στρατηγικών e-mail

marketing παρέμενε από την έναρξη της χρήσης του σε σταθερή ανάπτυξη, το οποίο, σύμφωνα με τη Statista, επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των χρηστών e-mail παγκοσμίως, ο οποίος από 55 εκατ. το 1997, αναμένεται να εκτιναχθεί στα 4,5 δισ. άτομα το 2025. Επιπλέον, όπως αναφέρει το EmailMonday, έως το 2017, 51% των εταιρειών χρησιμοποιούσαν ήδη αυτοματοποιημένα e-mails, γεγονός που έδειξε ότι οι marketers είχαν ήδη αρχίσει να αποτιμούν θετικά τις δυνατότητες των στοχευμένων, relevant μηνυμάτων, απομακρυνόμενοι από την προσέγγιση one size fits all.

AI, mobile optimization και personalization
Μιλώντας, ωστόσο, για την ισχύ της συγκεκριμένης στρατηγικής και τις ταχέως ανανεούμενες τεχνολογικές εξελίξεις, οι εταιρείες και τα brands χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη και τις διεθνείς τάσεις οι οποίες ορίζουν τον προσανατολισμό τους και τις νέες προς αξιοποίηση λύσεις. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι marketers μπορούν, σύμφωνα με την iTrust, η οποία αναφέρεται στις τάσεις που θα καθορίσουν το e-mail marketing το 2023, να επωφεληθούν από την ανάλυση δεδομένων και τη δημιουργία customized mailing lists, την αυτοματοποίηση εργασιών και τη δημιουργία απλών tasks, όπως subject lines και calls-to-action.

Μια ακόμη τάση για το 2023 είναι το mobile optimization με το Finances Online να αναφέρει ότι, από το 2019 και έπειτα, το 41,9% των e-mails διαβάστηκε σε mobile συσκευή. Παράλληλα, η προσωποποίηση έχει καταστεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις στο e-mail marketing, καθώς πλέον η αποστολή των ίδιων ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κάθε αποδέκτη μιας καμπάνιας δεν είναι αρκετή, ούτε αποτελεσματική. Με μεγαλύτερο αριθμό δεδομένων στη διάθεσή τους, οι marketers μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στοχευμένα, δημιουργώντας εξατομικευμένες εμπειρίες και δίνοντας το «παρών» και σε ειδικές περιστάσεις των παραληπτών τους, όπως γιορτή ή γενέθλια.

Interactivity, e-mail automation και user generated content
Η διαδραστικότητα αναδύεται ως μια ακόμη τάση για φέτος, καθώς στοιχεία του Finances Online δείχνουν ότι τα interactive e-mails αυξάνουν τα click-to-open rates κατά 73%. Επομένως, η χρήση interactive στοιχείων, όπως gamified quizzes, polls, διαγωνισμών και videos στα newsletters μπορούν να κάνουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα πιο engaging και immersive για τους συνδρομητές. Μια από τις τάσεις που εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω το 2023 είναι το e-mail automation -σε συνάρτηση με την αξιοποίηση του AI- επιτρέποντας στις εταιρείες να δημιουργούν ακόμη περισσότερα και στοχευμένα e-mails ανάλογα με το τι και πότε ένας χρήστης θέλει να μάθει από τα νέα τους. Μάλιστα, τα αυτοματοποιημένα e-mails μπορούν να παράγουν 320% περισσότερα έσοδα από τα μη αυτοματοποιημένα, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Starling Social. Επίσης, θετικά στον σχεδιασμό e-mail marketing στρατηγικής αναμένεται να συμβάλει η τάση για ενθάρρυνση της δημιουργίας περιεχομένου από τους χρήστες (UGC), με τη Thrive να αναφέρει ότι οι διαφημίσεις που βασίζονται στο UGC σημειώνουν CTR 400% υψηλότερο από τις παραδοσιακές διαφημίσεις.

Ενίσχυση engagement με βιώσιμες e-mail καμπάνιες
Δεδομένου ότι οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σχετικά με το περιβάλλον και την επίδραση των επιλογών τους σε αυτό, οι εταιρείες και τα brands εστιάζουν επίσης την προσοχή τους στο ζήτημα. Καθώς, μάλιστα, η αγορά ICT παράγει περισσότερο από 2% των παγκόσμιων εκπομπών CΟ2, το αίτημα για βιώσιμες e-mail καμπάνιες αυξάνεται. Το Moosend επισημαίνει ότι η δραστηριοποίηση προς ένα πιο βιώσιμο e-mail marketing automation αποτελεί για τις εταιρείες όχι απλώς μια ευκαιρία να γίνουν πιο «πράσινες», αλλά και να ξεχωρίσουν στο inbox των πελατών τους. Η διαδικασία δε μπορεί να ολοκληρωθεί με απλούς τρόπους, όπως:

Επιλογή «πράσινων» παρόχων hosting.Βελτιστοποίηση των e-mails βάσει αποτελεσματικότητας.Διατήρηση «καθαρών» e-mail lists.Εκπαίδευση των συνδρομητών.

Οι «πράσινες» e-mail marketing καμπάνιες, επισημαίνει η πηγή, δείχνουν εταιρική υπευθυνότητα και έχουν απήχηση στο κοινό, οδηγώντας σε μεγαλύτερο engagement και αφοσίωση.

Αναπόσπαστο κομμάτι του εταιρικού marketing mix
Στην ελληνική αγορά, η ένταξη του e-mail marketing στη σχετική στρατηγική και η τοποθέτηση μεγαλύτερων διαφημιστικών δαπανών σε καμπάνιες με newsletters και e-mails αποδεικνύει ότι οι περισσότερες εταιρείες πλέον, έχουν αντιληφθεί τη σημασία του και το εντάσσουν όλο και περισσότερο στο marketing mix τους, ως πολύτιμο εργαλείο, ιδίως μετά την καραντίνα, επισημαίνει η Βίκυ Πέππα, Digital Marketing Consultant / Founder, A bit Of Greece Digital Agency. Υπογραμμίζει δε ότι «σχεδόν το 1/4 των επιχειρήσεων έχουν αυξήσει το budget που επενδύουν στις newsletter καμπάνιες τους, γεγονός που μαρτυρά και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς, μέσα από τα e-mails που στέλνουν τα brands, όχι μόνο μπορούν να προωθήσουν νέα προϊόντα και προσφορές, αλλά και να αναπτύξουν προσωπικές σχέσεις με υπάρχοντες πελάτες και να προσεγγίσουν νέους».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, Γενικός Διευθυντής & co-Founder, Protocol, σημειώνει ότι η θέση του e-mail marketing στις προτεραιότητες ενός επιχειρηματικού σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο κλάδος της επιχείρησης, ο στόχος του marketing, το κοινό-στόχος και η στρατηγική της επιχείρησης. Όσο για τα σημεία που δηλώνει ότι αξίζει να ληφθούν υπόψη, είναι: 1. Marketing στόχοι. 2. Στοχευμένο κοινό. 3. Διαθέσιμος προϋπολογισμός. 4. Συνεχής βελτίωση. «Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις επιδόσεις σας και να προσαρμόζετε τη στρατηγική σας για να επιτυγχάνετε τα καλύτερα αποτελέσματα», προτρέπει τις εταιρείες. Σε πρακτικό επίπεδο, η Βίκυ Πέππα, περιγράφει ότι «το marketing μέσω e-mail επιτρέπει να προσαρμόζουμε τα μηνύματα, ανάλογα με τον τελικό αποδέκτη, όντας μια από τις πιο οικονομικές μορφές ψηφιακού marketing σήμερα με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Όσον αφορά δε στα ηλεκτρονικά καταστήματα, είναι ίσως το πιο ισχυρό και πειστικό προωθητικό τους εργαλείο, απαραίτητο ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούν κανέναν άλλο τρόπο online προώθησης».

Χρήσιμο content με σωστό segmentation
Οι πάροχοι λύσεων e-mail marketing συμφωνούν ότι η εν λόγω πρακτική είναι ιδιαιτέρως σημαντική, διότι δημιουργεί εμπιστοσύνη, αυξάνει την αποτελεσματικότητα, μειώνει τον αριθμό των απορρίψεων και βελτιώνει τις επιδόσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, tips για την εφαρμογή μιας e-mail marketing στρατηγικής και ποια τα μυστικά της; «Ένα από τα κυριότερα και πιο σημαντικά tips για μια επιτυχημένη e-mail marketing στρατηγική είναι η παροχή ποιοτικού και χρήσιμου περιεχομένου στους παραλήπτες. Αυτό σημαίνει ότι τα e-mails που στέλνετε πρέπει να είναι ενδιαφέροντα, χρήσιμα και αξίας για τους παραλήπτες σας», περιγράφει ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος.

Συνοψίζοντας δε υπογραμμίζει ότι, παρέχοντας ποιοτικό και χρήσιμο περιεχόμενο στα e-mails τους, οι εταιρείες δημιουργούν μια ισχυρή σχέση με το κοινό τους, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής τους και βελτιώνουν την επίδοσή τους στο e-mail marketing. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Γιαννόπουλος, CEO, OnIt! / CMO, TheMarketer.com, εστιάζει στη δημιουργία των σωστών segments και στον διαχωρισμό των συνδρομητών / πελατών τους σε ξεχωριστές λίστες, ανάλογα με το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει. «Ακούμε συχνά τη φράση “Content is king”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα “Segmentation is the king”». Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι στόχος του e-mail marketing είναι να δημιουργεί ισχυρές και μόνιμες σχέσεις μεταξύ εταιρείας και συνδρομητών, σημειώνοντας ότι, για να επιτευχθεί αυτό, «θα πρέπει κάθε συνδρομητής να λάβει το ενημερωτικό δελτίο που πραγματικά τον ενδιαφέρει και όχι κάτι γενικό. Segments, λοιπόν, με πολλή φροντίδα, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και δεν είναι στιγμή για χαμηλά KPIs και απώλειες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βελτιστοποίηση για mobiles και UGC μια δυνατή «ομάδα»
AI, mobile optimization, εξατομίκευση και UGC είναι μόνο κάποιες από τις διεθνείς τάσεις στο e-mail marketing, οι οποίες -και στην Ελλάδα- βρίσκονται, σύμφωνα με τους παρόχους σχετικών λύσεων, σε υψηλό επίπεδο. «Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ξεπερνούν το πρώτο στάδιο του e-mail marketing και περνούν σε νέες τεχνολογίες», σημειώνει ο Σταύρος Γιαννόπουλος, CEO, ONIT! και CMO, TheMarketer.com. Προσθέτει ότι «το mobile optimization αποτελεί πλέον σημείο εκκίνησης για κάθε ενέργεια, ενώ το UGC, σε συνδυασμό με το e-mail marketing, σχηματίζουν μια πολύ δυνατή ομάδα. Έτσι, ο καταναλωτής, βρίσκοντας όλο και περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως reviews και φωτογραφίες, ξεπερνάει κάθε ενδοιασμό και προχωράει στην αγορά του». Ως το απόλυτο εργαλείο για τους marketers χαρακτηρίζει το mobile optimization η Βίκυ Πέππα, αναφέροντας ότι, «καθώς και οι Έλληνες χρήστες πλοηγούνται στο internet, ψωνίζουν, επικοινωνούν και βλέπουν ταινίες, κυρίως από το κινητό τους, η τάση εφαρμόζεται, όχι μόνο στην κατασκευή των sites και e-shops, καθώς και σε όλες τις online καμπάνιες».

AI, προσωποποίηση και video συνθέτουν την επόμενη ισχυρή τάση
Καθώς απώτερος σκοπός των ποικίλων ενεργειών marketing είναι, κυρίως, η αύξηση των πωλήσεων, οτιδήποτε μπορεί να επιτύχει τον στόχο, αργά ή γρήγορα θα υιοθετηθεί ως στρατηγική στο e-mail marketing, σημειώνει η Βίκυ Πέππα. Εξηγεί ότι «η προσωποποίηση των e-mails είναι μια από αυτές τις στρατηγικές και εδώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα brands στην εξατομίκευση του περιεχομένου, όπως και στη δημιουργία εξατομικευμένων προτάσεων».

Ο Σταύρος Γιαννόπουλος συμφωνεί ότι τα ΑΙ και personalization είναι, επίσης, σημαντικά. Και αυτό, διότι «οι επιχειρήσεις εξοικονομούν πόρους και χρόνο, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει όλο και μικρότερο ρόλο, ενώ, παράλληλα, η εικόνα τους απέναντι στον καταναλωτή βελτιώνεται συνεχώς». Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ότι το σύστημα καταλαβαίνει τις ανάγκες του καταναλωτή και, ταυτόχρονα, του «σερβίρει» το ανάλογο περιεχόμενο, ενώ και ο ίδιος ο καταναλωτής είναι περισσότερο έτοιμος να προχωρήσει σε αγορά όταν το περιεχόμενο βρίσκεται κοντά στην ανάγκη του. Αντίστοιχα, η Βίκυ Πέππα περιγράφει ότι η ανάπτυξη του TikTok «έχει οδηγήσει να δούμε την αξία του περιεχομένου που δημιουργείται από τον ίδιο τον χρήστη (UGC) και αυτό, σε συνδυασμό με τη δύναμη του video, είναι η επόμενη ισχυρή τάση στο e-mail marketing στην Ελλάδα».

Υψηλότερη ανταπόκριση σε στοχευμένο content
Συνηθισμένος σε αυτά, ενώ συχνά μπορεί ακόμη και να περιμένει τα ενημερωτικά e-mails των brands, ο καταναλωτής επιδεικνύει υψηλή ανταπόκριση στις e-mail marketing στρατηγικές εταιρειών και brands αρκεί, σύμφωνα με την αγορά, να είναι στοχευμένες στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. «Η ανταπόκριση του κοινού στις e-mail marketing στρατηγικές διαφέρει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, αλλά γενικά μπορεί να επηρεαστεί από την ποιότητα του περιεχομένου, τη στόχευση, τη συχνότητα και το ταίριασμα, καθώς και την εμπιστοσύνη και το opt-in», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος. Οι ανάγκες του κοινού ποικίλουν, με ορισμένους να θεωρούν σημαντικό να ενημερωθούν για μια νέα υπηρεσία, μια προσφορά, ένα event ή και ένα προϊόν και κάποιους άλλους να τους υπενθυμίσουν κάτι που ξέχασαν ή πρέπει να αγοράσουν, περιγράφει ο Σταύρος Γιαννόπουλος. «Το κοινό ανταποκρίνεται εξαιρετικά, εφόσον το ενημερωτικό δελτίο που θα λάβει είναι στοχευμένο», υπογραμμίζει. Περιγράφοντας τις στρατηγικές στις οποίες επικεντρώνονται οι ελληνικές εταιρείες, η Βίκυ Πέππα σημειώνει ότι πλέον ο χρήστης περιμένει να λάβει e-mails από τα brands.

Επιπλέον, ανέφερε ότι:

Ένας χρήστης δίνει το e-mail του και περιμένει e-mail καλωσορίσματος από το brand, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από μια γενναία έκπτωση ή προσφορά. Αυτού του είδους τα e-mails έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανοίγματος, ξεπερνώντας το 60%.Έρευνες δείχνουν ότι, εάν στείλουμε τρία υπενθυμιστικά e-mails για να θυμίσουμε στον χρήστη το καλάθι που άφησε, πετυχαίνουμε 69% περισσότερες πωλήσεις από ό,τι εάν στείλουμε μόνο ένα.Όλα τα e-mails με προσφορές φαίνεται ότι τυγχάνουν θερμής υποδοχής από τους χρήστες, καθώς τα ανοίγουν σε ποσοστό 49%. Όσο μεγαλύτερη η προσφορά δε, τόσο περισσότερα και τα clicks που θα οδηγήσουν στο e-shop ή στο site.Βίκυ Πέππα, Digital Marketing Consultant / Founder, A bit Of Greece Digital Agency

Εξατομίκευση, τμηματοποίηση και video
«Οι έρευνες λένε ότι το μέσο ποσοστό ανοίγματος e-mail είναι 20% (average open rate). Αλλά, εάν εξατομικεύσουμε τα e-mails, τότε το ποσοστό αυτό αυξάνει κατακόρυφα, καθώς τα e-mails με εξατομικευμένο τίτλο για παράδειγμα, αυξάνουν τα ποσοστά ανοίγματός τους κατά 50%. Έτσι, αυτό που θα πρότεινα σε μια e-mail καμπάνια είναι η τμηματοποίηση του κοινού, βάσει αγορών ή ενδιαφερόντων και η εξατομίκευση των e-mails, δηλαδή η προσαρμογή του τίτλου και της έναρξης του εκάστοτε e-mail, ώστε να περιλαμβάνει το όνομα του παραλήπτη. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω και τη σημασία του video στο περιεχόμενο του e-mail, καθώς μπορεί να αυξήσει το click rate έως και 300%».

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, Γενικός Διευθυντής & co-Founder, Protocol

«Εφαρμογή διεθνών τάσεων ανάλογα με τον κλάδο»
«Οι διεθνείς τάσεις στο e-mail marketing είναι σημαντικές και συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά κομμάτια του e-mail marketing παγκοσμίως. Ωστόσο, η εφαρμογή τους στην Ελλάδα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο και τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, η χρήση smartphones είναι υψηλή, και έτσι η βελτιστοποίηση των e-mails για κινητά είναι σημαντική. Η εξατομίκευση των e-mails είναι επίσης σημαντική στη χώρα μας, καθώς βοηθά στη δημιουργία πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών εκστρατειών. Παράλληλα, η ενθάρρυνση των χρηστών να δημιουργούν περιεχόμενο μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ελληνική αγορά, ειδικά όταν πρόκειται για εκστρατείες που στοχεύουν σε κοινό που αγαπά τον διαμοιρασμό περιεχομένου, όπως στα social media. Επιπλέον, η χρήση AI για την προσαρμογή των περιεχομένων των e-mails στις προτιμήσεις των παραληπτών είναι μια τάση που μπορεί να αναπτυχθεί και στη χώρα μας στο μέλλον».

Σταύρος Γιαννόπουλος, CEO, OnIt! / CMO, TheMarketer.com

«Άμεσος τρόπος επικοινωνίας με τον πελάτη»
«Στον σημερινό κόσμο υπάρχει πληθώρα επιλογών στον τρόπο επικοινωνίας. Ο πελάτης είναι πια “εκπαιδευμένος”. Αυτό σημαίνει πως, προκειμένου κάθε εταιρεία να φτάσει στον στόχο της, θα πρέπει να δημιουργήσει μια αλυσίδα επικοινωνιακών ενεργειών όπου καθεμία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Το e-mail marketing όχι μόνο έχει ενταχθεί πλήρως, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συγκεκριμένης αλυσίδας, σαν πρώτο βήμα, σαν ενδιάμεσο ή και σαν τελευταίο. Είναι ένας τρόπος άμεσης επικοινωνίας με τον πελάτη, έχει χαμηλό κόστος και, με τη σωστή στρατηγική, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά αποτελέσματα. Το επόμενο χρονικό διάστημα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, του AI και του omnichannel, ο ρόλος του e-mail marketing θα γίνει ακόμα πιο σημαντικός».

Keywords
trust, mail, trust, εν λόγω, νέα, size, mobile, ισχύ, lines, online, user, videos, ctr, ict, inbox, hosting, αφοσίωση, budget, προσφορες, προυπολογισμος, tips, σημαίνει, ceo, sites, video, ελλαδα, e-shop, site, click, smartphones, media, εταιρεία, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, γιορτη σημερα, αποτελεσματα, ctr, επιθυμιες, βημα, κινητα, τα νεα, ταινιες, φωτογραφιες, ceo, αγορα, αυξηση, αρθρο, αξιζει, απηχηση, αφοσίωση, βικυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δυναμη, διαδικτυο, ευκαιρια, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, ενδιαφεροντα, ενθαρρυνση, εν λόγω, εξελιξη, ερευνες, εταιρεία, ιδιο, υπηρεσια, εικονα, κινητο, μηνυματα, μυστικα, νοημοσυνη, ομαδα, ονομα, οντας, οτι αξιζει, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, πωλησεις, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συχνοτητα, ταση, τρια, ισχύ, υψηλη, κωνσταντινος, αλυσιδα, budget, mobile, click, εφαρμογη, γιορτη, hosting, χωρα, ict, ηλεκτρονικα, inbox, user, shop, κομματι, lines, media, πληροφοριες, σημαίνει, site, sites, size, smartphones, σωστο, tips, online, θετικα, videos, χερια
Τυχαία Θέματα
E-mail,Interactivity