Another Circus: Δημιουργώντας για τις 3 μεγαλύτερες ομάδες της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία αποτελεί μία μεταξύ των πολλών αγορών στις οποίες συνεργάζεται επιτυχώς η Another Circus με την Kaizen Gaming και τα δύο θυγατρικά brands της, Stoiximan και Betano. Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Γερμανία, Καναδάς, Βραζιλία, Χιλή, Περού και Εκουαδόρ, συνθέτουν έως σήμερα το υπόλοιπο διεθνές πορτφόλιο δραστηριοποίησης και συνδημιουργίας των δύο εταιρειών.

Η στοιχηματική με τη διεθνή παρουσία άλλαξε πρόσφατα τα δεδομένα για τις αθλητικές χορηγίες στην Πορτογαλία, καταφέρνοντας να

πάρει «κάτω από τις φτερούγες της» το «Big 3» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου – Benfica, Porto FC και Sporting. Τα μεγάλα αυτά νέα επικοινωνήθηκαν με τον πιο δημιουργικό τρόπο, με μια «ενωτική» δουλειά που φέρει την υπογραφή της Another Circus.

Η ιδέα
«Μια τόσο μεγάλη είδηση χρειάζεται και μια αντάξια επικοινωνία, πράγμα που ακούγεται απλό αλλά στην πράξη είναι πολύ πιο σύνθετο», αναφέρει ο Γιάννης Λιβέρης, Creative Director στην Another Circus. Συγκεκριμένα, η είδηση ξεδιπλώθηκε διαφημιστικά μέσα από τρία διαφορετικά τηλεοπτικά σποτ – ένα για κάθε ομάδα – κάτω από την ίδια ιδέα-ομπρέλα. Όμως «το να βρεις τον κοινό παρονομαστή που ενώνει τρεις φαινομενικά πολύ διαφορετικές ομάδες είναι κάθε άλλο παρά απλό», συνεχίζει. Τελικά, πέρα από τα σύμβολα, τα χρώματα και τους ύμνους που διαφοροποιούν την κάθε ομάδα και το κάθε fan club, ένα πράγμα ενώνει όλες τις ομάδες, κι αυτό υπήρξε και το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας: «Μια αγνή, σχεδόν παιδική αγάπη, για ένα παιχνίδι με μια μπάλα και 11 παίκτες».

Ο Στέλιος Ασηκόπουλος, Head of Brand Communications της Kaizen Gaming, συμπληρώνει πως στη Stoiximan/ Betano γίνεται πάντα μια συνειδητή προσπάθεια «να καταρρίπτονται κάποια στερεότυπα που υπάρχουν στον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και να τίθεται το παράδειγμα για το πώς η κουλτούρα των φιλάθλων θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ενωτική». Έτσι, αυτή η καμπάνια στήθηκε από τη διαφημιστική γύρω από τρία σποτ τα οποία είναι σαφώς διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά στον πυρήνα τους, ίδια. Φίλαθλοι και παίκτες που βιώνουν τα ίδια συναισθήματα πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Οι μεν καθρέφτες των δε. Ένα concept που ταιριάζει απόλυτα στο positioning αλλά και στα ζητούμενα και τις ανάγκες του brand.

Επί συντονισμού & δημιουργίας
«Όταν φτάνει στον συντονισμό και στην οργάνωση ενός χορηγικού project, τα πράγματα είναι, έτσι κι αλλιώς, πάντα απαιτητικά» σημειώνει ο Μάνος Χέλμης, Account Manager στην Another Circus. Μεταξύ του συντονισμού των γυρισμάτων για τρεις διαφορετικές ταινίες μέσα σε πέντε μέρες, της μεγάλης απόστασης ανάμεσα στους φυσικούς χώρους των γυρισμάτων, και της περιορισμένης διαθεσιμότητας & υποκριτικής ικανότητας των ποδοσφαιρικών παικτών (μην ξεχνάμε πως δεν είναι ηθοποιοί!), είναι πολλά τα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν πάει στραβά. Κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν έγινε, χάρη στην «καλή οργάνωση και προσπάθεια από όλες τις πλευρές», όπως αναφέρει ο Μ. Χέλμης. Ήταν ένα δύσκολο task, αλλά «προκλήσεις σαν αυτές είναι πάντα ευπρόσδεκτες», συνεχίζει – μια άποψη την οποία συμμερίζεται και το Δημιουργικό.

Ο Κωνσταντίνος Τσαγκάκος, Art Director στη διαφημιστική, συγκεκριμένα αναφέρει πως παρά τη δυσκολία του project νιώθει ότι κέρδισε πολλά από την εμπειρία. «Για μια καμπάνια 360°, πρέπει να σκεφτούμε πώς απλώνουν τα υλικά στρατηγικά και δημιουργικά με έναν τρόπο που να “μιλάει” στο εκάστοτε κοινό», εξηγεί. «Αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει πως μπήκαμε σε μια διαδικασία έρευνας και σκέψης, πώς π.χ. ένα outdoor θα έγραφε όμορφα στους δρόμους του Πόρτο αντί για τους δρόμους της Αθήνας, ή ποιες είναι οι τελικές εκφράσεις, χειρονομίες και πόζες που αντιπροσωπεύουν τους Πορτογάλους καλύτερα», συνεχίζει. Άλλωστε, η καμπάνια έχει στην καρδιά τόσο τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όσο και τον μέσο Πορτογάλο φίλαθλο, άρα έπρεπε να είναι στον πυρήνα, Πορτογαλική.

Η παρουσία ενός μεγάλου πελάτη σε πολυάριθμες περιοχές
Είναι, επομένως, πολύ ευχάριστο να έχεις τη δημιουργική ευκαιρία να δουλεύεις με έναν μεγάλο πελάτη σε διάφορες αγορές του κόσμου. «Αυτό όμως έρχεται και με μεγάλες απαιτήσεις στην περίπτωσή μας», μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Καραπέτσας, CEO & Co-founder της Another Circus. Η Stoiximan/ Betano είναι ένας πελάτης που πλέον δε λειτουργεί μόνο με προσαρμογές, αλλά πολλές φορές με διαφορετικό concept και καμπάνια ανά αγορά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι «συχνά είναι σαν να μη δουλεύεις μόνο για έναν πελάτη, αλλά πχ. για τρεις, πέντε ή εννιά», συμπληρώνει. Η Kaizen Gaming «παίρνει πολύ σοβαρά τα χορηγικά της προγράμματα, σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται» υπογραμμίζει ο Σ. Ασηκόπουλος. Επομένως, η σωστή επικοινωνία ενός brand σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι απλό ζητούμενο.

«Η επιτυχής συνεργασία μας όμως σε βάθος χρόνου με την Kaizen, σε αγορές όπως η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, είναι για εμάς η μεγαλύτερη απόδειξη πως, κάτι κάνουμε σωστά, αλλά και πως οι καλές ιδέες δεν έχουν σύνορα», συνεχίζει ο Β. Καραπέτσας. «Το κλειδί είναι να κρατάς πάντα ένα ανοιχτό μυαλό, να καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί η εκάστοτε κουλτούρα, αλλά και οι άνθρωποι γενικώς». «Μπορεί να είμαστε ξεχωριστοί και μοναδικοί αλλά στην ψυχή είμαστε όλοι απλοί».

Στο δια ταύτα
Και τελικά, είναι και οι φαινομενικά «απλές» ιδέες που ξεχωρίζουν. Η ανταπόκριση στην καμπάνια υπήρξε κατευθείαν πολύ μεγάλη, αφού επιλέχθηκε από πολύ νωρίς από το shots.net, και κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών οργανισμών. Η ανταπόκριση από το Πορτογαλικό κοινό όμως ήταν η πιο σημαντική – αρκεί μια επίσκεψη στα official posts της καμπάνιας στα social media της Betano Πορτογαλίας για να το διαπιστώσει κανείς – και «η απήχηση ενός project στον απλό κόσμο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως αυτό έχει πετύχει τον στόχο του» ολοκληρώνει ο Β. Καραπέτσας.

Credits
Production: trix.pt
Director: Francisco Neffe Durão
DoP: Leandro Ferrão
Post Producer: Rita Amado
Sound Design: Agon Branza
Music: Desfolhada Portuguesa by Simone de Oliveira

Focus points

«Η απήχηση ενός project στον απλό κόσμο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως αυτό έχει πετύχει τον στόχο του»«Στη Stoiximan/ Betano γίνεται πάντα μια συνειδητή προσπάθεια να καταρρίπτονται κάποια στερεότυπα που υπάρχουν στον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και να τίθεται το παράδειγμα για το πώς η κουλτούρα των φιλάθλων θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ενωτική»«Για μια καμπάνια 360°, πρέπει να σκεφτούμε πώς απλώνουν τα υλικά στρατηγικά και δημιουργικά με έναν τρόπο που να “μιλάει” στο εκάστοτε κοινό»«Η επιτυχής συνεργασία μας σε βάθος χρόνου με την Kaizen, σε αγορές όπως η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, είναι για εμάς η μεγαλύτερη απόδειξη πως, κάτι κάνουμε σωστά, αλλά και πως οι καλές ιδέες δεν έχουν σύνορα»
Keywords
Τυχαία Θέματα