All Things Radio: «Ψήφο» εμπιστοσύνης λαμβάνει το ραδιόφωνο με άνοδο στο online listening

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) διοργάνωσε, για πρώτη φορά, το All Things Radio, στο Συνεδριακό Κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι, με την υποστήριξη της Αστικής Εταιρείας Μέτρησης Ακροαματικότητας Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΑΕΜΑΡ). Εταιρείες και οργανισμοί, όπως Radiocentre UK, Radioplayer Wordwide, Radiodays Europe, Cannes Lions International

Festival of Creativity, Bauer Media, iRadio Ireland, σε 8 θεματικές ενότητες παρουσίασαν τη δύναμη του ραδιοφώνου, τις διεθνείς τάσεις και τις καινοτομίες, τα best practices στην αποτελεσματικότητα, τη δημιουργικότητα στις καμπάνιες, καθώς και το ψηφιακό μέλλον του ραδιοφώνου, με τον Αλέξη Καρακατσάνη, Audio & Radio Expert να αναλαμβάνει τον ρόλο του συντονιστή. «Θέλουμε να δώσουμε απάντηση στο βασικό ερώτημα “Γιατί ραδιόφωνο;”, απαντώντας στο αν έχει παρόν, μέλλον και πλεονεκτήματα», ανέφερε ο ίδιος κατά το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Αλεξάνδρας Δασκαλοπούλου, Προέδρου ΕΙΙΡΑ, Ιδρύτριας & CEO, Frontstage, κατά τον οποίο επεσήμανε τη δύναμη του ραδιοφώνου που κινητοποιεί το μυαλό να δημιουργήσει εκατομμύρια διαφορετικές εικόνες, συγκριτικά με την τηλεόραση. «Το ραδιόφωνο είναι το αγαπημένο μέσο, με τη μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τον ακροατή του. Είναι το μέσο που οι ακροατές εμπιστεύονται και θεωρούν ως πιο αξιόπιστο, απ’ όλα τα υπόλοιπα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ραδιόφωνο, ανθεκτικότητα & έσοδα
Η Nessa Mc Gann, Independent Media Consultant, Member of Radiodays Europe Program Team, έδωσε μία πρώτη γεύση των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Radiodays στην Πράγα, στο τέλος Μαρτίου, ενώ φιλοξένησε στην ομιλία της βίντεο από το Egta, την κορυφαία Ένωση Εμπορικών Οίκων της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου. «Το audio αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, όπως και το online listening», ανέφερε, τονίζοντας πως το ραδιόφωνο είναι παντού, είναι πολυπλατφορμικό και προάγει τη δημιουργικότητα αλλά και την εμπιστοσύνη. Επιπλέον, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως το ραδιόφωνο καταλαμβάνει το 70% του daily reach στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε πως αυτό είναι το μέσο που ρυθμίζει τη διάθεσή μας, ανοίγοντας, παράλληλα, τον «δρόμο» της βιωσιμότητας.

Αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα του μέσου
Για τα Radio & Audio Canes Lions Awards μίλησε η Fiorenza Plinio, Global Head of Creative Excellence, Cannes Lions International Festival of Creativity, London, παρουσιάζοντας μερικά από τα βραβεία κι εξηγώντας πώς το audio προκαλεί συναισθήματα, σε ένα session όπου «συναντήθηκαν» οι Coca-Cola, Παρθενώνας και Green Peace. H ίδια παρουσίασε τις τρεις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο του ραδιοφώνου, που είναι η δράση έναντι της συνειδητοποίησης, το community generated audio, σύμφωνα με το οποίο το κοινό καλείται να δημιουργήσει το ηχητικό περιεχόμενο και το hacking and hijacking, που μεταφέρει το ραδιόφωνο στο metaverse. Τέλος, η F. Plinio έκανε τις δικές της προβλέψεις που αφορούν στις τάσεις για το 2023, αναδεικνύοντας ανάμεσα σε αυτές τον digital τρόπο σκέψης, τα podcasts αλλά και τα νέα formats.

Radio market research survey & ROI
Στο πάνελ με θέμα «Μέτρηση ραδιοφωνικής ακροαματικότητας και τηλεθέασης – Καινοτομία στις μεθόδους, τις πρακτικές και τον έλεγχο» και συντονίστρια τη Γεωργία Διαμαντάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, ΑΕΜΑΡ και Audience & Market Insights Manager, Antenna Music, οι Γιώργος Πετράκος, Καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Σύμβουλος της Radio Audience Survey, ΑΕΜΑΡ, Κώστας Σιγαλός, CEO, Global Link International Marketing Research και Δημήτρης Α. Μαύρος, General Manager, MRB Hellas, εξήγησαν γιατί είναι σημαντική η έρευνα ακροαματικότητας και παρέθεσαν λεπτομέρειες σχετικά με την online ακρόαση του ραδιοφώνου που βρίσκεται σε άνοδο.

Αρχικά, ο Γ. Πετράκος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η μεθοδολογία και η πρακτική της έρευνας, σημειώνοντας πως «ο στόχος στον οποίο τοποθετήθηκε εξαρχής ο πυρήνας της έρευνας ήταν η εμπιστοσύνη», στο οποίο εστίασε και ο Δημήτρης Α. Μαύρος, επισημαίνοντας πως το ραδιόφωνο είναι μαρκάν το μέσο με την υψηλότερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τέλος, ο Κ. Σιγαλός «έκλεισε» το πάνελ, δίνοντας μία σύντομη αλλά αισιόδοξη οπτική γωνία για τις προοπτικές του ραδιοφώνου, αναφερόμενος τόσο σε διεθνή στοιχεία όσο και σε εκείνα που αφορούν στην ελληνική αγορά. «Έχει αποδειχθεί πως όσοι ακούν τακτικά ραδιόφωνο μέσα στην εβδομάδα, έχουν υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας από το άλλο κοινό», επεσήμανε ο ίδιος.

Η ισχύς εν τη ενώσει
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Mark Cunning, CEO & Content Director, iRadio, ο οποίος εξήγησε πώς οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ιρλανδία συνεργάστηκαν για καλό σκοπό, για το όφελος του μέσου, συνολικά αλλά και για λογαριασμό συγκεκριμένης καμπάνιας που αύξησε τις πωλήσεις του προϊόντος Flahavan’s Overnight Oats κατά 269%. Η καμπάνια περιλάμβανε έναν συνδυασμό radio ad σποτ, με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να δημιουργούν το δικό τους τοπικό video content, το οποίο στη συνέχεια προωθήθηκε στα social channels και τις ιστοσελίδες τους. «Η συμφωνία και συνεργασία μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών και των groups, η ύπαρξη ενός σκοπού και η δημιουργικότητα θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα», κατέληξε ο ίδιος.

Radio & business growth
Για τον φορέα Radiocentre, ο οποίος δημιουργήθηκε για την προώθηση του commercial ραδιοφώνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε λόγο στην ομιλία της η Judith Spilsbury, Head οf Training And Special Projects, Radiocentre UK, αναφερόμενη στα οφέλη που προκύπτουν, βάσει ερευνών. H ίδια τόνισε πως το ραδιόφωνο βοηθά τις επιχειρήσεις να πετύχουν το emotional connection με το κοινό-στόχο, long term brand building αλλά και short term sales activation, ενώ τόνισε πως οι ραδιοφωνικές διαφημίσεις προσεγγίζουν τους καταναλωτές σε relevant moments, π.χ., οδηγώντας προς το σούπερ μάρκετ, αυξάνοντας, έτσι, το awareness, τη δέσμευση και το memory encoding.

Uniting radio
O George Butler, Radio Presenter και Head of Commercial Marketing, Bauer Media UK, μίλησε για την αποτελεσματικότητα του ραδιοφώνου και τα πλεονεκτήματά του, μέσα από τέσσερα, διαφορετικά projects που συγκλίνουν στη συνεργασία μεταξύ των ραδιοφωνικών σταθμών. Αρχικά, ο ίδιος ανέφερε πώς η δύναμη του audio επιδρά στη ζωή μας, καθημερινά. Έπειτα, παρουσίασε το project που αφορούσε στο Radioplayer, προβάλλοντας το μέλλον του ραδιοφώνου και την καμπάνια για τα Young Audio Awards, με στόχο να αναδείξει τα ταλέντα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολούθησαν δύο καμπάνιες. Η πρώτη με όνομα «Welcome to Radio», παρουσίαζε το ραδιόφωνο ως μια «παγκόσμια πρωτοτυπία» και μια «τεχνολογική επανάσταση», ενώ η δεύτερη ήταν μία κοινωνική καμπάνια για τα προβλήματα ψυχικής υγείας, που οφείλονται στην έξαρση της πανδημίας, η οποία «έτρεξε» από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, την ίδια ώρα.

Radio performance στην ελληνική αγορά
Ο Νίκος Σίμπουρας, CEO, Tempo OMD, μίλησε για το πού ακριβώς βρίσκεται το ραδιόφωνο σε σχέση με τα υπόλοιπα media, στη διαφημιστική πίτα, πώς αυτό χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από τους planners αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η θέση του στην αγορά. Αρχικά, ο ίδιος τόνισε πως το ραδιόφωνο προσφέρει μεγάλη κάλυψη κοινού και δυνατότητα στόχευσης όχι μόνο ανά γεωγραφική ζώνη, αλλά και σε σχέση με το προφίλ του ακροατή, με χαμηλά κόστη. Έπειτα, τόνισε το ανταγωνιστικό του CPT (Cost Per Thousand) αλλά και τη συμβολή του στο ROI και παρέθεσε τα βασικά στοιχεία που χτίζουν μία δυνατή παρουσία στο ραδιόφωνο, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του, τονίζοντας τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι σταθμοί για να ενισχύσουν την παρουσία τους συνολικά, στην αγορά.

Radioplayer: Το μέλλον του ραδιοφώνου
Έπειτα, ακολούθησε πάνελ, όπου συμμετείχαν οι Ole Jørgen Torvmark, Head of Product, Non-Automotive – Radioplayer Worldwide & Country Manager, Radioplayer Sweden, Denmark, Norway και Lawrence Galkoff, General Manager, Radioplayer Worldwide, οι οποίοι επεσήμαναν τα στοιχεία που καθιστούν το Radioplayer διαφορετικό από τους υπόλοιπους aggregators, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. «Τα 2/3 του listening share είναι digital», τόνισε ο L. Galkoff, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ψηφιακό ραδιόφωνο ενισχύει το engagement των ατόμων νεαρής ηλικίας. Στη συνέχεια, ο O. J. Torvmark εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η αυτοκινητοβιομηχανία είναι σημαντική στον εν λόγω κλάδο αλλά και τη σημασία των automotive user analytics. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ισχύ του ραδιοφώνου εντός των αυτοκινήτων, με το Hybrid Radio», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Α. Καρακατσάνης ανακοίνωσε το λανσάρισμα του Radioplayer στην Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «το Radioplayer δεν είναι ένας aggregator σαν αυτούς που ξέρουμε στη χώρα μας, είναι διανομή του σήματος παντού, σε όλες τις ψηφιακές συσκευές και στον ψηφιακό κόσμο, είναι control, ώστε να διαφυλάξουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τα ίδια τους τα brands, είναι το ραδιόφωνο για το ραδιόφωνο».

Keywords
radio, online, ραδιοφωνο, radio, online, εν λόγω, europe, cannes, lions, festival, bauer, media, ireland, expert, ceo, independent, member, team, global, head, creative, london, session, green, peace, δραση, community, hacking, νέα, market, survey, antenna, music, mrb, hellas, ελλαδα, video, business, long, building, moments, butler, project, performance, omd, cpt, ole, sweden, norway, user, analytics, ισχύ, hybrid, κυπρος, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, βιντεο, γωνια, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιρλανδια, ραδιοφωνικοι σταθμοι, τα νεα, τηλεοραση, ωρα, antenna, ceo, creative, ireland, mrb, music, sweden, αγορα, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γευση, γεωργια, γινει, δυναμη, δυνατοτητα, εβδομαδα, εν λόγω, ερευνα, ευρωπη, ζωη, ζωνη, ιδια, ομιλια, ισχυς, λεπτομερειες, λογο, μυαλο, ονομα, οφελος, παντειο, πραγα, προβληματα, πωλησεις, ρολο, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σουπερ, ισχύ, φορα, ψηφιακο, green, analytics, bauer, building, business, butler, cannes, community, cpt, δημητρης, ενωση, europe, festival, global, hacking, head, hybrid, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, independent, project, user, κωστας, lions, london, long, μαυρος, member, media, moments, market, norway, ole, omd, peace, session, survey, team, υγειας, ξεκινησε, performance
Τυχαία Θέματα