4th Athens ESG Forum: ESG και reporting μέσω ΑΙ αλλάζουν το τοπίο
Υποδεχόμενο περισσότερους από 200 ESG και Sustainability leaders, το 4ο Athens ESG Forum ανέδειξε τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες καλούνται να χαράξουν στρατηγικές με άξονα τη βιωσιμότητα, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές και το διαμορφούμενο κανονιστικό πλαίσιο. Τονίστηκε δε, η
To συνέδριο προλόγισε ο Δρ. Νικόλας Χρ. Κακογιάννης, Managing Director, ResNovae, σημειώνοντας πως το ESG εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων εταιρειών και θεσμών. Χαιρετισμό μέσω βίντεο απηύθυνε και ο Dr. Ghassan Khalil, Representative of UNICEF in Greece, τονίζοντας πως το επιχειρηματικό οικοσύστημα και η επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα αποτελεί βασικό εταίρο της UNICEF για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, ενώ από την πλευρά της, η Marina Niforos, Affiliate Professor HEC Paris, President, Climate Governance Initiative Greece-France, αναφέρθηκε στην πρόκληση των εταιρειών να ορίσουν την ESG στρατηγική τους.
Ηγεσία, διαφάνεια και ESG προτεραιότητες
Όπως ανέδειξε με την ομιλία του ο Jeremy Schwartz, Chairman of Sustainability Transformation Practice, Kantar, όλα σχετίζονται με την ικανότητα της ηγεσίας των επιχειρήσεων να εμπνέουν εμπιστοσύνη και να διαμορφώνουν το όραμα ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Αυτό για να επιτευχθεί, χρειάζεται να αλλάξει το αφήγημα από την κανονιστική συμμόρφωση και το κόστος, προς την ανάπτυξη και την καινοτομία. Απαιτείται η αναμόρφωση του παραδοσιακού P&L ώστε να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ελαστικότητα και η δυναμική διαμόρφωση των τιμών, πρακτικές που εφαρμόζουν εταιρείες όπως το Uber, το Βooking.com ή οι αεροπορικές εταιρείες, όπου οι τιμές διαμορφώνονται δυναμικά και εξατομικευμένα, σύμφωνα με την τρέχουσα ζήτηση και την προσφορά.
Ο Patrick de Cambourg, Sustainability Reporting Board Chair, European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), τόνισε πως η επιτυχία στο financial reporting βασίζεται σε απλές διαδικασίες κι επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η καταγραφή δεν σημαίνει απαραίτητα και συμμόρφωση, αλλά αποτελεί μία πολύτιμη άσκηση των εταιρειών. Τόνισε δε, πως θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα στοιχεία που επικοινωνούν οι οργανισμοί τόσο για τις ESG πρακτικές τους αλλά και για τις στρατηγικές που ακολουθούν προς το «ταξίδι» της βιωσιμότητας.
Τις αντιλήψεις των στελεχών για το ESG και τις πρακτικές του, παρουσίασε ο Δημήτρης Σιγαλός, Development Director, Global Link. Όπως ανέφερε, τα στελέχη είναι σε μεγάλο βαθμό εξοικειωμένα με το ESG σε ποσοστό 94% έναντι του 87%, πέρυσι, με τις πρακτικές που εφαρμόζουν να επικεντρώνονται στην εναρμόνιση με το κανονιστικό πλαίσιο, data security, wellbeing των εργαζομένων κ.ά. Τρεις στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες δε, έχουν επενδύσει περισσότερο στο ESG, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια, οι επενδύσεις θα προέρχονται και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το Νο1 εμπόδιο να παραμένει η έλλειψη χρηματοδότησης.
Συλλογή data και συμμόρφωση στις κανονιστικές ρυθμίσεις
Σε πάνελ, η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Sustainability & Corporate Responsibility Director, OTE Group of Companies, ο Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Sustainability Director, PPC SA, ο Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Group ESG Performance Director, Titan Cement Group και ο Μενέλαος Τασόπουλος, Managing Director, Papoutsanis SA, συζήτησαν για το κρίσιμο θέμα της συμμόρφωσης με τις κανονιστικές ρυθμίσεις για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, σε ποικίλους κλάδους αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθηθεί ο εκάστοτε sustainability manager, όπως σωστή διακυβέρνηση, πόροι, εκπαίδευση γύρω από τα θέματα ESG κ.ά.
Στην υποστήριξη που παρέχει η CSR Hellas στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να μεταβούν στο ESG, εστίασε η Αλεξάνδρα Πάλλη-Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος, CSR Hellas, σημειώνοντας ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. «Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί φιλοσοφία, ούτε σύνθημα, αλλά αναγκαιότητα», τόνισε.
Στο ερώτημα αν μπορεί πραγματικά να πραγματοποιηθεί η μετάβαση των εταιρειών στο ESG, απάντησε ο Simone Rampichini, ESG Director, CRIF. Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις οφείλουν να γίνουν βιώσιμες, ενώ τόνισε πως η συλλογή data αποτελεί ένα δύσκολο έργο, ελλείψει διαφάνειας. Ωστόσο, παρέπεμψε τους συνέδρους να επισκεφθούν το synesgy.org, την παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα για την αξιολόγηση του ESG Sustainability στην εφοδιαστική αλυσίδα των εταιρειών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συλλέγουν και να διαχειρίζονται πληροφορίες βιωσιμότητας μέσω ενός ESG self-assessment, το οποίο συνοδεύεται από αξιολόγηση, benchmarks και καθοδήγηση σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης που πρέπει να υλοποιηθεί.
Για τις προκλήσεις και την επόμενη μέρα του ESG αλλά και το πώς μπορεί το ESG reporting να διευκολύνει τη ζωή μας, συζήτησαν σε πάνελ, οι Νίνα Αργυροπούλου, Deputy Manager – Public Relations and Sustainability Department, Piraeus Container Terminal Single Member SA (PCT), Λίλιαν Γεωργοπούλου, Deputy Chief Listings Officer, Athex Exchange Group, Δρ. Νικόλας Χρ. Κακογιάννης, Managing Director, ResNovae, Ράνια Καμπουροπούλου, Head of Sustainable Development, ESG & CSR, Elinoil SA, Αγγέλα Μιχαλοπούλου, Business Development Director, DKG Development και Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Innovation Division Director, HDB – Hellenic Development Bank SΑ. Όπως σημειώθηκε, πάντα θα υπάρχει χώρος για βελτίωση, άπαξ και ασχοληθεί μία εταιρεία με το ESG, ενώ στις προκλήσεις περιλαμβάνονται τα εύκολα προσβάσιμα, επαληθευμένα δεδομένα, για τα οποία, όμως, τη λύση έρχεται να δώσει η τεχνολογία.
Στo XBRL (eXtensible Business Reporting Language) εστίασε ο Vasili Kotzampasopoulos, Regional Manager, Azeus Convene (UK&EU), το οποίο είναι ένα πρότυπο λογισμικού που αναπτύχθηκε για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούνται τα οικονομικά δεδομένα, καθιστώντας ευκολότερη τη σύνταξη και την ανταλλαγή τους. Τόνισε δε, πως η συμμόρφωση με την CSRD, ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Υποβολής Αναφορών Βιωσιμότητας (ESRS) κάνει πιο ελκυστικές τις επιχειρήσεις σε επενδυτές, καταναλωτές αλλά και εργαζομένους, χτίζοντας εμπιστοσύνη, υπευθυνότητα και αξιοπιστία.
Για την πλοήγηση στο ESRS data management και reporting μίλησε ο Πάνος Μήτσιος, Chief Operations Officer, Tekmon, τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο βοηθά το ΑΙ σε αυτό. Όπως εξήγησε, η Tekmon βοηθά περισσότερες από 100 εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να συλλέξουν αυτοματοποιημένα δεδομένα, να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς και να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους.
Case studies και επιτυχημένες πρακτικές
Το case study των ResNovae ESGenius! και Alumil παρουσίασαν οι Γεώργιος Φυτιάνος, Sustainability Manager, Alumil Group και Κωνσταντής Στούρης, Product Manager ESGenius!-The Sustainability OS, ResNovae, το οποίο επιχείρησε να δώσει λύση στο πρόβλημα της εύρεσης τρόπων και ατόμων για τη συλλογή των δεδομένων, καθώς το ζητούμενο ήταν να επικεντρωθούν στα κοινωνικά ζητήματα και όχι να γίνουν data hutners. Σε αυτό, βοήθησε το software της ESGenius! για τη διαδικασία εκπόνησης της Sustainability Report 2023, η οποία ολοκληρώθηκε 4 μήνες νωρίτερα, συγκριτικά με το 2022, αλλά και με λιγότερα human resources.
To case study της Henkel παρουσίασαν οι Karolina Markiewicz-Kuskowska, President of Henkel GR&CY and General Manager, Henkel Consumer Brands GR&CY και Ανδρέας Μητρόπουλος, Country Manager, Henkel Adhesives Technologies Greece & Cyprus, σημειώνοντας πως στα 147 χρόνια της Henkel, έχουν ολοκληρωθεί 33 εκθέσεις βιωσιμότητας, με την εταιρεία να εστιάζει σε πυλώνες του ESG, υιοθετώντας πρακτικές όπως μείωση του packaging waste, κυκλική οικονομία, καλύτερο recycling quality, οκτώ εβδομάδες ουδέτερη ως προς το φύλο γονική άδεια κ.ά.
SDGS, CS3D, αξιολογήσεις και αλυσίδα αξίας
Περιπτώσεις στις οποίες οι επιχειρήσεις έκαναν greenwashing χωρίς να το αντιλαμβάνονται, μοιράστηκε ο Peter Hajipieris, Chief Sustainability Solutions Officer, Real Sustainability Solutions UK, ενώ μίλησε και για τη νέα εποχή που φέρνουν τα SDGs (Sustainable Development Goals) των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η βιώσιμη ανάπτυξη οδηγεί σε ηγετική θέση στην αγορά, τονίζοντας πως η βιωσιμότητα είναι ένα αέναο «ταξίδι».
Το γιατί οι βιώσιμες αλυσίδες αξίας μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς στόχους, όπως net-zero, συνειδητή κατανάλωση και κερδοφορία ήταν το θέμα συζήτησης στο πάνελ με τη συμμετοχή των Hasan Cerhozi, VP Impact & ESG Methodology Development, Moody’s Analytics, Μαρίας Ρουκούδη, Department Manager, Corporate Responsibility, Lidl Ελλάς, Παναγιώτη Σκιαδά, Senior Sustainability Director, Viohalco SA, Δημήτρη Σταμούλη, CEO, Biosafety και Μαρίας Ξυτάκη, Corporate Affairs & Communications Manager, Saracakis Group of Companies. Οι παραπάνω απάντησαν, μεταξύ άλλων, στο πώς η εταιρεία τους αποκτά αξία με το ESG, αναφέροντας πως όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ξεκινήσει το «ταξίδι» τους στο ESG, θα πρέπει να το κάνουν άμεσα, ενώ τόνισαν το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των στελεχών γύρω από αυτόν τον τομέα, το χτίσιμο εμπιστοσύνης γύρω από τα ενδιαφερόμενα μέρη αλλά και η διαφάνεια στις εκθέσεις ESG.
«Οι αξιολογήσεις ESG διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των παρόχων», τόνισε ο Βαγγέλης Γράψας, ESG Ratings Senior Analyst, Sustainable Fitch, σημειώνοντας πως οι ESG λύσεις της Sustainable Fitch καλύπτουν τόσο τη χρηματοοικονομική μέτρηση όσο και τον αντίκτυπο, ενώ μοιράστηκε και δείγμα από την έκθεση «EU Taxonomy Alignment» της Sustainable Fitch, η οποία εξετάζει ποιοι κλάδοι και ποιες οικονομικές δραστηριότητες ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τους ευρωπαϊκούς στόχους ταξινομίας για τις βιώσιμες δραστηριότητες, με βάση τις αξιολογήσεις και τα δεδομένα της εταιρείας.
Κατά την παρουσίασή τους, η Δρ. Ευαγγελία Λουροπούλου, Vice President, Head of Climate change Risk Analytics practice, E-ON Integration SA και ο Ηλίας Γεωργουλέας, Founder of GMM Group and CEO of investment group, Global Group SA, σημείωσαν ότι δεν αρκεί πια να μιλάμε μόνο για ESG, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε και πως η βιωσιμότητα έχει διαφορετικές πτυχές, ανάλογα με την εταιρεία και μίλησαν για το SFDR, που αποτελεί ακόμα μία οδηγία της ΕΕ με στόχο να αυξήσει τη διαφάνεια, να καταπολεμήσει το greenwashing, να βοηθήσει στη ροή κεφαλαίων και τις βιώσιμες επενδύσεις.
Η Ιφιγένεια Κουτίβα, PhD, Senior Manager, Climate, nature and water services, EY και ο Γιώργος Παστεριάδης, Senior Manager, Sustainable Supply Chain & Operations, EY αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη μελέτη του IPCC, η οποία αποκαλύπτει πως οι συνθήκες που έρχονται στο άμεσο μέλλον θα είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα end-to-end, θα πρέπει εφαρμοστεί ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση του κινδύνου, ένα σχέδιο που θα αυξήσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.
Για την αλυσίδα αξίας αλλά και τη στρατηγική συνεργασία της Global Sustain με τον όμιλο Softone που αφορά στην ψηφιοποίηση του ESG, μίλησε ο Μιχάλης Σπανός, Managing Director, Global Sustain. «Πρώτη φορά, το κανονιστικό πλαίσιο μάς δίνει έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο να δουλέψουμε», τόνισε κι επεσήμανε τα πέντε megatrends που θα δούμε: 1) απανθρακοποίηση και κλιματική ανθεκτικότητα, 2) κυκλική οικονομία, 3) κοινωνική υπευθυνότητα για ηθική προμήθεια, 4) διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα και 5) διακυβέρνηση και συμμόρφωση.
Για την οδηγία CS3D μίλησε η Ζέφη Νικολάου, MA, CFE, CFSE, Communication Consultant, Ethics & Compliance Senior Expert / Secretary General of the Association of Compliance Officers in Greece (ASCO Greece). «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για μια κοσμογονία. Απαιτείται να στηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα για να μπορέσουν, έτσι, οι εταιρείες να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν, να μετριάσουν και, φυσικά, να αναφέρουν τον αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον που έχουν στο σύνολο του οργανισμού τους», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Net-zero για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής
Σε σχέση με την απανθρακοποίηση, ο Alex Ely, βραβευμένος βρετανός πολεοδόμος και αρχιτέκτονας, πρότεινε τη μείωση των εκπομπών CO2 με τη μετασκευή των υφιστάμενων κτιρίων και την ανακύκλωση των δομικών υλικών.
Στην Carbon Majors database που ποσοτικοποιεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου και τσιμέντου στον κόσμο, αναφέρθηκε ο Daan Van Acker, Program Manager, FinanceMap. «Η Carbon Majors database αποτελεί βασικό εργαλείο για την απόδοση της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, με τον σημαντικότερο ρόλο στην προώθηση των παγκόσμιων εκπομπών CO2», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Αnita Knezović, Managing Director, ESG Point. Η ίδια ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν ενστερνίζονται έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, που να στηρίζεται στην υπεύθυνη κατανάλωση, παρότι γνωρίζουν ότι θα ήταν ωφέλιμο για τους ίδιους και τη ζωή στον πλανήτη. Εξήγησε δε, πώς τα «green nudges», όπως η ανακύκλωση, η μείωση στην κατανάλωση νερού, ενέργειας κ.ά., μπορούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.
Το συνέδριο στήριξε πλήθος χορηγών. Περισσότερες πληροφορίες στο www.athens-esg-forum.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ελληνικό πρόγραμμα την Τετάρτη 31 Ιουλίου
- Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο για την Performance Technologies
- Ο ηγέτης της Χαμάς Χανίγια νεκρός σε «σιωνιστική» επιδρομή στο Ιράν
- 4th Athens ESG Forum: ESG και reporting μέσω ΑΙ αλλάζουν το τοπίο
- Ο μέσος φόρος που πρέπει να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
- Cosmote eValue: Ο τζίρος και οι νέες συνεργασίες για ένα από τα μεγαλύτερα contact center στην Ελλάδα
- Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος: Θετική ανταπόκριση για ζημιές από αγριογούρουνα
- Νεκρός ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια - Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη
- 4ο Φόρουμ Βέλτιστων Πρακτικών στην Αγροδιατροφική Αλυσίδα Εφοδιασμού, στις Βρυξέλλες
- Άτεκνοι μεσήλικες: 3+1 συμβουλές για οικονομική σιγουριά στα γεράματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Marketing Week

- Τελευταία Νέα Marketing Week
- 4th Athens ESG Forum: ESG και reporting μέσω ΑΙ αλλάζουν το τοπίο
- Corona Cero x Olympics: Η νέα Corona Cero, χορηγός των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι
- TVC των Vitamin Media και Oxygen2Adv για το τσάι Tuvunu
- Η Adidas στέλνει το δικό της μήνυμα στους αθλητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Παρίσι
- Η Κappa δημιουργεί ξανά για την ΠΑΕ Άρης
- Η Lidl Ελλάς πέτυχε αρνητικό πληθωρισμό για έβδομο συνεχόμενο μήνα
- Αυξηµένη ζήτηση και χρήση των καλύψεων στον Κλάδο Υγείας το 2023
- Η Samsung στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι
- Nvidia και WPP ξεκινούν νέα συνεργασία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πετρέλαιο: Ανηφόρισαν οι τιμές μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια
- Safe Bulkers: Higher revenue and profits with new green investments
- Με έξι εκδόσεις, τεχνολογία και άνεση η σειρά MF3 των ειδικών Massey Ferguson
- Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο
- Κτηματολόγιο: Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία δήλωσης των ακινήτων
- Δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη
- Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, πρώην πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (1962–2024)
- Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός για θάνατο Χανίγια: Έτσι καθαρίζεις τη βρωμιά, ο κόσμος έγινε λίγο καλύτερος
- Καμάλα Χάρις: Tο Ισραήλ έχει "δικαίωμα να αμυνθεί" έναντι της Χεζμπολάχ του Λιβάνου
- Ισραήλ: "Εξάλειψε" το κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ