Την τεχνολογία Blockchain υιοθετεί ο ΑΝΤ1

14:24 20/10/2017 - Πηγή: TVNea
Δυναμική είσοδο στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον κάνει το Blockchain με τον ΑΝΤ1 Κύπρου να παίρνει το προβάδισμα στην κορυφαία τεχνολογία, η οποία διασφαλίζει τις απ’ ευθείας συναλλαγές και διευκολύνει τη μεταφορά/μεταβίβαση αξιών, σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ είναι στρατηγικός συνεργάτης της κοινοπραξίας που θα υλοποιήσει το σχέδιο
Bloomen ( http://cordis.europa.eu/project/rcn/211092_en.html )για έρευνα και πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain, η οποία υιοθετείται ολοένα και από περισσότερες εταιρίες στον κόσμο.

Στόχος της κοινοπραξίας είναι η δημιουργία τεχνολογιών Blockchain, ώστε να καλυφθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια, θέματα πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και διανομής ψηφιακού περιεχομένου, όπως ειδησεογραφία, μουσική, καθώς και άλλου οπτικοακουστικού υλικού.

Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε παρά να πλαισιωθεί από οντότητες με ισχυρή γνώση στο πεδίο μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, στην κοινοπραξία συμμετέχουν μεγάλοι οργανισμοί της Ευρώπης όπως:

ΑΝΤΕΝΝΑ (Κύπρος)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ελλάδα)

Athens Technology Centre (Ελλάδα)

Deutsche Welle (Γερμανία)

BMAT (Ισπανία)

Worldline ATOS - (Ισπανία)

Kendra Foundation (Αγγλία)

Με αφορμή το πρωτότυπο αυτό σχέδιο, ζητήσαμε από τον κ. Μιχάλη Οδυσσέος που έχει την πρωτοβουλία για λογαριασμό του ΑΝΤ1 να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις:

- Κύριε Οδυσσέος, ο ΑΝΤ1 Κύπρου είναι η πρώτη εταιρία στην ελληνική επικράτεια που θα εφαρμόσει τεχνολογία Blockchain;

Από όσο ξέρω, σε enterprise level και όχι μόνο σε ερευνητικό στάδιο, φαίνεται ότι είμαστε η πρώτη εταιρία που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία. Πάντα μέσα στα πλαίσια της κοινοπραξίας της οποίας κύριος ερευνητής είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο!

- Ποιές εταιρίες σήμερα στον κόσμο, έχουν ήδη εντάξει το Blockchain στη λειτουργία τους;

Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις, οι περισσότερες των οποίων είναι καθαρά για payment systems. Εδώ για παράδειγμα υπάρχει μια λίστα από οργανισμούς οι οποίοι δέχονται πληρωμές με bitcoin για τις υπηρεσίες τους ( http://www.zerohedge.com/news/2017-05-28/who-accepts-bitcoins-payment-list-companies-stores-shops )

Πέραν όμως από τις πληρωμές, υπάρχει μια πλειάδα καινοτόμων πρωτοβουλιών όσον αφορά τη δομή αυτών των ψηφιακών νομισμάτων, όπως είναι αυτή του Ethereum. Το Ethereum είναι ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να δημιουργηθούν έξυπνα συμβόλαια.

Κι εδώ έρχεται η δική μας η περίπτωση. Πως θα σου φαινόταν εάν μπορούσες με το ίδιο "Coin" (το οποίο αγόρασες με πραγματικά χρήματα) που χρησιμοποιείς για να δεις βίντεο στον ΑΝΤ1, να μπορείς να το χρησιμοποιείς και σε μεγάλα διεθνή κανάλια;

Επίσης, με την ίδια δομή, θα μπορεί να γίνεται μία αγοραπωλησία περιεχομένου το οποίο προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα, μέσα από λίγα κλικ!

Επίσης αυτό το coin θα μπορείς να το στείλεις σε ένα φίλο ή σε ένα άλλο μέλος της οικογένειάς σου μέσα σε δευτερόλεπτα και χωρίς ενδιάμεσο.

- Πως ονομάζεται το νόμισμα αυτό;

Υπάρχουν πάρα πολλά νομίσματα πέραν από το γνωστό Bitcoin, που όμως δεν έχουν όλα την "εγκυρότητα" και την "ασφάλεια" που συγκριτικά προσφέρει το συγκεκριμένο. Για τις ανάγκες του σχεδίου Bloomen δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί, για την ώρα όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο του Ethereum, ένα ψηφιακό νόμισμα με την δυνατότητα δημιουργίας και εκτέλεσης "έξυπνων συμβολαίων".

- Ποιά θα είναι τα οικονομικά οφέλη για τον ΑΝΤ1;

Ουσιαστικά ο ANT1, θα μπορεί να κάνει monetization με ένα νέο ψηφιακό coin το οποίο τρέχει σε blockchain, όπως επίσης και να κάνει καλύτερα, πιο γρήγορα deals με εταιρείες παραγωγών, αλλά κι άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς του εξωτερικού.

- Σε πόσο χρονικό διάστημα θα ενσωματώσει πλήρως το Blockchain ο ΑΝΤ1 Κύπρου;

Βρισκόμαστε στη φάση της διευκρίνισης του ποια είναι ακριβώς αυτά που ζητάμε ως content provider και πως μπορεί να γίνει όσο πιο efficient γίνεται η λύση που θα μας προσφέρουν οι technical partners. Η λύση υπολογίζεται να είναι έτοιμη για πιλοτική χρήση μέσα στο 2019 ή και νωρίτερα.

* Ο ΑΝΤ1 στην Κύπρο είναι ιδιωτική εταιρεία, ανεξάρτητη από τον ΑΝΤ1 Ελλάδος. Ο οργανισμός πληρώνει royal-ties για την χρήση του brand name και του original περιεχομένου του ΑΝΤ1 Ελλάδος.

της Αννίτας Τριανταφυλλοπούλου-sofokleousinhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα