Θοδωρής Κυριακού :“Αυξήσαμε το μερίδιό μας στην διαφημιστική αγορά κατά 12%»

15:00 2/7/2013 - Πηγή: TVNea
Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ ήταν ανάμεσα στους βασικούς Ομιλητές του Επιχειρηματικού Συμποσίου που διοργανώθηκε για 18η χρονιά από το παγκοσμίου φήμης Κέντρο Διεθνών Οικονομικών και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου του Cambridge, γνωστό ως CIBAM. Φέτος το θέμα του Συμποσίου, που ανέλυσαν κορυφαίοι επιστήμονες, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, ήταν το μέλλον της Ευρώπης που διέρχεται μια από τις σημαντικότερες
κρίσεις στην ιστορία της.

Μεταξύ άλλων στο Διεθνές Συμπόσιο, παρευρέθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου όπως ο Μάρτιν Κίλμπερτ, Γενικός Διευθυντής της Aberdeen Asset Management μια από τις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως με πορτοφόλιο που φτάνει τα 200 δις δολάρια. Επίσης μίλησαν οι: Andrew Morgan Πρόεδρος της Diageo, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, David Howarth καθηγητής του πανεπιστημίου του Cambridge και Saul Estrin Καθηγητής του London School of Economics κ.α. Όλοι οι παραπάνω άκουσαν με ξεχωριστό ενδιαφέρον το μοντέλο δράσης και την στρατηγική επιτυχίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ που περιέγραψε ο κ. Κυριακού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του Αντιπροέδρου του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ έγινε σημείο αναφοράς από το σύνολο των συμμετεχόντων στο Συμπόσιο.

Στην ομιλία του ο κ. Θοδωρής Κυριακού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες και την ευελιξία που είναι απαραίτητο να έχουν στην εποχή της κρίσης. «Μια εταιρεία, ο εγκέφαλος μιας εταιρείας, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «πρέπει να υιοθετήσει δύο διαφορετικές νοοτροπίες. Το ένα τμήμα του εγκεφάλου πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει την περικοπή των δαπανών, η οποία θα προετοιμάσει την εταιρεία για τις καλύτερες ημέρες. Το άλλο τμήμα πρέπει να αναπτύξει μια επιθετική στρατηγική εξαγορών στις αγορές που κινούνται καθοδικά και προσφέρουν περιουσιακά στοιχεία με ελκυστικές τιμές και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και, φυσικά, στις αγορές όπου οι τοπικοί παίκτες, οι τοπικοί ανταγωνιστές δεν είναι προετοιμασμένοι για την κρίση».

Όπως επεσήμανε ο κ. Κυριακού μια επιχείρηση δεν πρέπει να βλέπει μόνο τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. «Ο δρόμος για την επιτυχία περνάει από τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει κάθε εταιρεία για τους πελάτες της, τις καινοτόμες ιδέες, την κοινωνική ευαισθησία που όλοι πρέπει να έχουν σε εποχές κρίσης και την επικοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

O κ. Κυριακού παρουσίασε την στρατηγική του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ όπου από το 2008 ως σήμερα, παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει την Ελλάδα την χειρότερη σε όλη την Ευρώπη, έχει σημαντική ανοδική πορεία. «Καταφέραμε να αυξήσουμε το μερίδιό μας στην αγορά, έχοντας ωστόσο συνειδητοποιήσει ότι οι καινοτομίες μας έπρεπε να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και τα συναισθήματα των τηλεθεατών μας. Οι ανταγωνιστές μας εστίασαν στις περικοπές των δαπανών, αλλά εμείς εστιάσαμε σε αυτό που χρειάζονταν οι άνθρωποι. Όταν άλλες εταιρείες έκοβαν τις δαπάνες τους, εμείς επενδύσαμε στους ανθρώπους μας. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό μας για την έρευνα και το μάρκετινγκ. Διαπιστώσαμε ότι οι τηλεθεατές ήθελαν περισσότερη ψυχαγωγία, ήθελαν διασκεδαστικές εκπομπές για να ξεφεύγουν από τη μιζέρια, ήθελαν πιο αξιόπιστα νέα για να είναι ενημερωμένοι και, φυσικά, ήθελαν τρόπους και συμβουλές για να μειώσουν τα προσωπικά τους έξοδα, καθώς έκαναν και οι ίδιοι αποταμίευση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η τηλεθέασή μας αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια της κρίσης και, ενώ μειώσαμε τις δαπάνες μας σε σημαντικό διψήφιο ποσοστό και αυξήσαμε το μερίδιό μας στην διαφημιστική αγορά κατά 12%».

Στην συνέχεια της Ομιλίας του ο κ. Κυριακού αναφέρθηκε επίσης και στην επιτυχημένη επένδυση του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ στην Σερβία. Το 2009 ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ εξαγόρασε από την News Corporation, του Ομίλου Murdoch τον τηλεοπτικό σταθμό FOX TV που στην συνέχεια μετονομάστηκε σε PRVA. «Η στρατηγική που ακολουθήσαμε, σημαντικό στοιχείο της οποίας ήταν η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του καναλιού και η εκπαίδευση του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, είχε σαν αποτέλεσμα η τηλεθέαση του PRVA να αυξηθεί κατά 13% και το μερίδιο του στην διαφημιστική αγορά να ξεπεράσει το 36% », τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριακού.

O Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην Ελλάδα. Παρουσίασε την δυναμική της χώρας, τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια δίνοντας έμφαση στις ικανότητες των Ελλήνων και κατέληξε λέγοντας: «Για να μετατρέψει μια κρίση σε μια ιστορία ανάπτυξης, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αλλαγής, η ηγεσία μιας εταιρείας πρέπει να εφαρμόσει τις κατάλληλες στρατηγικές, ώστε να απαλλαχθεί από τα χρόνια προβλήματα στις υφιστάμενες αγορές και, ταυτόχρονα, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες στις νέες αγορές. Αυτό που λέω πάντα στην ομάδα μου είναι “μην αφήνετε ποτέ μια κρίση να πάει χαμένη” ».
Keywords
Τυχαία Θέματα