ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στη ΣΥΡΙΑ:Στις 4 τα ξημερώματα το κρίσιμο διάγγελμα Ομπάμα

01:02 11/9/2013 - Πηγή: TVNea
ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία ζητούν στο ψήφισμα να προβλέπονται κυρώσεις- Διαφωνεί η Ρωσία που προτείνει μια δήλωση του προέδρου του Σ.Α.- Στις 4 τα ξημερώματα το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου- Ανάκληση της στρατιωτικής απειλής ζητά ο Πούτιν- Θα υπογράψουμε τη συνθήκη κατά της χρήσης χημικών, δηλώνει ο Σύρος ΥΠΕΞ Ραγδαίες είναι οι διπλωματικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Συρίας καθώς στο Συμβούλιο
Ασφαλείας του ΟΗΕ έρχεται με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα η ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ο αμερικανός πρόεδρος είχε για το θέμα επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, και τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρωτοβουλία Ομπάμα για εμπλοκή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της ρωσικής πρότασης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να καταθέσει σχέδιο απόφασης για την υλοποίηση της ρωσικής πρότασης που προβλέπει τον «έλεγχο» και την «καταστροφή» των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά και την χρήση βίας στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ. Η επίκληση του άρθρου αυτού, όμως, δεν γίνεται δεκτή από τη Ρωσία, η οποία χαρακτήριζει «μη αποδεκτό» το γαλλικό κείμενο προσθέτοντας ότι το κείμενο είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να ρίχνει την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στη Συριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Reuters o Λαβρόφ συνομίλησε με τον γάλλο ομόλογό του, Φαμπιούς, και τον ενημέρωσε ότι η αντιπρόταση της Ρωσίας περιλαμβάνει μια διακήρυξη του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλοσωρίζει τη ρωσική πρωτοβουλία και θα ζητά από τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς αρχές να τη στηρίξουν.

Σκιαγραφόντας την πρόταση που θα υποστηρίξουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι «προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία που έχει να συνεχιστεί η ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος απαντήσεων».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Λονδίνο επέμεινε στην ανάγκη το σχέδιο αυτό να περιλαμβάνει «ένα χρονοδιάγραμμα» για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

«Ζητάμε ένα πλήρες ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει τη δύναμη που πρέπει να έχει» ήταν η απάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι και συμπλήρωσε: «Το ψήφισμα πρέπει να περιλαμβάνει τις συνέπειες για όποιον προσπαθήσει να υπονομεύσει το "παιχνίδι».
Keywords
Τυχαία Θέματα