Πρωινά ψυχαγωγικά: τα νέα “μεσημεριανά”

14:48 4/6/2014 - Πηγή: TVNea
Με την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς και την εισροή ιδιωτικού κεφαλαίου στην τηλεοπτική αρένα, δημιουργήθηκαν νέα ήθη και έθιμα. Ποικιλία και πλουραλισμός στις εκπομπές ψυχαγωγικές και ενημερωτικές,στις σειρές κωμικές και δραματικές,στις ειδήσεις πολιτικές και πολιτιστικές. Στις αρχές της δεκαετίας του '90,ο τηλεοπτικός σταθμός Ant1,πρωτοπόρος και πρωτεργάτης στον τομέα της ψυχαγωγίας,δημιουργεί ένα ψυχαγωγικό πρωινό πρόγραμμα μεταξύ 10 το πρωί
με 1 το μεσημέρι,που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην Ελληνίδα νοικοκυρά,όπως συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί του μέσου. Τοποθετεί μία νεαρή τότε κοπέλα από την κρατική τηλεόραση,τη Ρούλα Κορομηλά,που στη συνέχεια έμελλε να γίνει πρότυπο ελληνίδας παρουσιάστριας. Με ελαφρά θεματολογία που αφορούσε κυρίως την γυναικεία ψυχοσύνθεση,κατά γενική ομολογία, όπως η μαγειρική,η αστρολογία,η μόδα,τα ιατρικά θέματα με την μητρότητα,και οι συνεντεύξεις ανθρώπων του χώρου του θεάματος,κυριαρχεί μέχρι και σήμερα με ελάχιστες αλλαγές στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.Προς τα τέλη της δεκαετίας, εισάγονται στην τηλεοπτική πραγματικότητα των Ελλήνων τηλεθεατών,οι μεσημεριανές εκπομπές(13.00-16.00) με κουτσομπολίστικο περιεχόμενο και πασιφανές το στοιχείο του κιτρινισμού. Πρώτη διδάξασα του είδους η Τατιάνα Στεφανίδου,που μέσα από την συχνότητα του Alter,δεν δίστασε μέχρι και δημοσιογράφο να στείλει να ψάξει τα σκουπίδια της Ελένης Μενεγάκη,ζωντανά στον τηλεοπτικό φακό,και αφού άλλαξε τηλεοπτική στέγη συνέχισε το σκληρό gossip,με μία δόση κοινωνικής οπτικής.Αργότερα ο ανταγωνισμός έγινε πιο έντονος,με την τοποθέτηση της Χριστίνας Λαμπίρη στο Star,της παρέας του Κους Κους στον Alpha,και της Φαίης Σκορδά στο Alter. Δεν ήταν λίγες οι φορές,μάλιστα,όπου αυτές οι τρείς εκπομπές σχολίαζαν τα ίδια ακριβώς θέματα με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη. Με την είσοδό μας στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα,η μεσημεριανή ζώνη άλλαξε ταυτότητα. Η αλλαγή του περιεχομένου της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου ήδη απο το 2006,η απομάκρυνση της Χριστίνας Λαμπίρη απο την εκπομπή που επί σειρά δεκαετίας παρουσίαζε(Super Star,13.00-15.00),και η διακοπή προβολής της εκπομπής Κους Κους ήταν γεγονότα που συνέβαλλαν στον επαναπροσδιορισμός του όρου “μεσημεριανό”.Σ'αυτό,φυσικά,βοήθησε και η μετακόμιση της παλαί ποτέ βασίλισσας της πρωινής ζώνης,Ελένης Μενεγάκη και η μεταφορά του προ'ι'όντος που εκείνη “πωλούσε” στο τηλεοπτικό κοινό από το πρωί στο μεσημέρι, ενώ η δημιουργία ενημερωτικών εκπομπών εκείνη την ώρα ήταν ακόμη ένας θετικός παράγοντας.

Και ενώ τα μεσημέρια απέκτησαν μία αίσθηση ελαφράς ψυχαγωγίας,χωρίς φασαρίες,φωνές και κίτρινο περιεχόμενο,τα πρωινά έγιναν πιο “θορυβώδη” από πότε. Ο κανιβαλισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας,οι αδιάκριτες ερωτήσεις,ο σχολιασμός χωρίς μέτρο και με κακή πρόθεση,και οι τσακωμοί για την τηλεθέαση έγιναν ένα είδος μόνιμο “κανόνα” για τις πρωινές εκπομπές. Καθημερινά σχεδόν,η παρέα της Φαίης Σκορδά και του Γιώγρου Λιαγκα,με πρωτεργάτη την Σάσα Σταμάτη, αναλώνονται επί μία ώρα σε θέματα με επίκεντρο την προσωπική ζωή των ανθρώπων του θεάματος,τις δηλώσεις αυτών για ποικίλα θέματα,με τον κιτρινισμό,την κατινιά και τα πικρόχολα και,πολλές φορές άνευ λόγου και περιεχομένου, σχόλια να αποτελούν θέμα συζήτησης στις άλλες εκπομπές και τα καλλιτεχνικά site. Μια πρόσφατη απάντηση της Ελένης Μενεγάκη σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προσωπική της ζωή,ήταν αρκετή για να αναδείξει την πεποίθηση της ιδίας για την ζώνη που εργάζεται.< Σε μεσημεριανό είστε?> αποκρίθηκε η Ελληνίδα παρουσιάστρια,υποβιβάζοντας την ζώνη που της έδωσε την ευκαιρία να παραμείνει το νούμερο ένα πρόσωπο της ελληνικής τηλεόρασης. Η πάντοτε προσεκτική και φειδωλή στις απαντήσεις της Ελένη,έπεσε στο σφάλμα που μία εικοσαετία προσπαθούσε να αποφύγει:να μην προσβάλλει κανέναν. Και ο κανιβαλισμός που επακολούθησε δεν έγινε από τους εκπροσώπους της μεσημβρινής ώρας,στους οποίους ανήκει και η ίδια,αλλά από τους δήθεν θιγμένους των πρωινών ψυχαγωγικών προγραμμάτων που έτρεξαν να υπερασπιστούν μια ζώνη που δεν υπηρετούν. Όμως,δεν μπορεί κάποιος που ουσιαστικά κάνει αυτό που κατηγορείται,και ας μην θίγεται το δικό του όνομα, να μην βγάλει τα “βέλη” και να χτυπήσει οποιονδήποτε τον αμφισβητήσει.

Άγγελος Χατζηδάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα