Πότε αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ;

09:02 30/11/2016 - Πηγή: TVNea
Την Δευτέρα ξεκίνησε η θητεία του πολυσυζητημένου ΕΣΡ, το οποίο, εκτός των άλλων, θα κληθεί να προκηρύξει τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε ενέργεια παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής σε σχέση με τα υφιστάμενα κανάλια, τα οποία λειτουργούν χωρίς να έχει ανανεωθεί η προσωρινή τους αδειοδότηση.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, το πιθανότερο σενάριο που αναμένεται να τεθεί επί
τάπητος κατά τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις θέλει να μέλη του ΕΣΡ να αποφασίζουν την επέκταση του υφιστάμενου καθεστώτος για περίπου οκτώ με δέκα μήνες. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι από τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει παραταθεί η προσωρινή λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, δεν αποκλείεται να δούμε στο νέο τοπίο να προστίθενται και τα κανάλια των Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη (εφόσον εξακολουθήσει να ισχύει το ενδιαφέρον του).

Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της αδειοδότησης, θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που θα απασχολήσει τα μέλη του ΕΣΡ. Άλλωστε, ουδείς παραβλέπει ότι ο βασικός λόγος που κρίθηκε αναγκαία από τις πολιτικές δυνάμεις η συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής είχε να κάνει και με το γεγονός ότι θα έπρεπε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Επί της ουσίας, η κύρια αποστολή του νέου ΕΣΡ είναι η επίσπευση της προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο σημείο αυτό ανακύπτει ένα ερώτημα που σχετίζεται με τον χρόνο της διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού. Αν κρίνουμε από τον πρόσφατο διαγωνισμό και συνυπολογίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ανεξάρτητη Αρχή, ένας νέος διαγωνισμός δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε, το πιθανότερο σενάριο θέλει το ΕΣΡ να παρατείνει το καθεστώς της προσωρινότητας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα εκπομπής και στους δύο νέους παίκτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε με βάση το νόμο Παππά.

Πάντως, μια από τις σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι -και αξίζει να αναφερθεί- θέλει την Ανεξάρτητη Αρχή, αφού προηγουμένως προσδιορίσει τον αριθμό των αδειών, να προχωρά σε αδειοδότηση με βάση τους συμμετέχοντες στον πρόσφατο διαγωνισμό. Με απλά λόγια, αυτό που θα κληθεί να κάνει είναι να επικυρώσει τη διαδικασία, αφού προηγουμένως εξετάσει τους φακέλους των υποψηφίων. Σε ό,τι αφορά, τώρα, το τίμημα για την απόκτηση μιας άδειας πανελλήνιας εμβέλειας, ακούγονται διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο αυτό που προσδιορίζει το ετήσιο ενοίκιο στα 3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως, με τις ενέργειες που θα γίνουν από την πλευρά του ΕΣΡ, αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες και από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία θα επιδιώξει να εισπράξει άμεσα χρήματα από τα τέλη των συχνοτήτων για τη χρονιά που πέρασε. Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που είχαν δώσει οι τέσσερις υπερθεματιστές, από τη στιγμή που θα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίον θα επιστραφούν στους Κυριακού, Αλαφούζο, Μαρινάκη και Σαββίδη.

parapolitikahttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα