Πολιτισμική παρακμή, κοινωνική κατάντια:Tέλος για το Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου...

09:16 6/6/2014 - Πηγή: TVNea
Και μόνο που αντικρίζεις τα άδεια ράφια στα καταστήματα που πουλούν ξένα περιοδικά και εφημερίδες σε πιάνει η ψυχή σου, σκέτη κατάθλιψη. Πτώχευσε το Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου, έβαλε λουκέτο και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των σημείων στα οποία πωλείται ξένος Τύπος να προχωρήσουν σε εκκαθάριση επιστρέφοντας όσα τεύχη είχαν στις προθήκες τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα γίνεται η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θα κυκλοφορούν ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Κι άλλο success
story.

«Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από τον Ιανουάριο» μας λέει ο Νίκος Γιαννακουλόπουλος, ιδιοκτήτης του «International Press & Books» στην Ομόνοια. «Αρχισαν ξαφνικά να κόβονται διάφοροι τίτλοι, ζητούσαμε περιοδικά και δεν τα έστελναν χωρίς να μας δίνουν επαρκείς εξηγήσεις από το πρακτορείο. Τον Μάιο, αρχές του μήνα, σταμάτησαν όλα τα περιοδικά. Οι ξένοι προμηθευτές έπαψαν να εφοδιάζουν το πρακτορείο με νέο υλικό. Ηδη τους χρωστούσε πολλά χρήματα».

Δεν τα πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια το Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου. Η αίτηση πτώχευσης που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ήταν αναμενόμενη. Το Πρακτορείο ισχυρίζεται πως αδυνατεί να εκπληρώσει πια τις οικονομικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταβάλει τη μισθοδοσία και να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και σε πάσης φύσεως προμηθευτές σε 3.500.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα θεωρητικά διακινούνται 4.000 τίτλοι ξένων περιοδικών και 20 τίτλοι εφημερίδων, στην πραγματικότητα μόνο οι 1.100-1.200 από αυτούς είναι ενεργοί. «Τα μουσικά, μοντελιστικά, κινηματογραφικά, επιστημονικά, μόδας και ιστορικά περιοδικά είναι αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση» λέει ο Νίκος Γιαννακουλόπουλος. «Μας επηρέασε πολύ η οικονομική κρίση. Η πτώση στις πωλήσεις έφτασε το 40%. Φάνηκε πολύ φέτος που έκοψαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. “Κουμπωμένος” ο κόσμος, δεν είχε χρήματα να αγοράσει ακόμα και σε αυτές τις περιόδους που παραδοσιακά ψώνιζαν πολλά περιοδικά ή και ξένα βιβλία».

Τουλάχιστον στην Ομόνοια, στο συγκεκριμένο μαγαζί δηλαδή, ψωνίζουν ως επί το πλείστον μόνο Ελληνες. Αλλά θα τα μάθουν τα χαΐρια μας οι τουρίστες στα νησιά. Ή και σε άλλα σημεία της Αθήνας, περισσότερο τουριστικά. Ακόμα κι αν λυθεί σύντομα το πρόβλημα (εποφθαλμιούν διάφοροι για τη διανομή), το καλοκαίρι θα χαθεί. «Οι εκτιμώμενοι 19 εκατομμύρια τουρίστες θα θέλουν να έρθουν σε μια χώρα οργανωμένη, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, με πλήρεις παροχές (συγκοινωνίες, πληροφόρηση, περίθαλψη, δημόσιες υπηρεσίες) για όποιον διαμένει προσωρινά ή μόνιμα σε αυτή, με σύγχρονη αντίληψη και ενημέρωση για τον κόσμο -όχι σε μια χώρα πολιτισμικά, παραγωγικά και κοινωνικά μαραζωμένη» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. «Οσο και να εγκλωβιστούν 19 εκατ. τουρίστες σε κρουαζιερόπλοια και σε περίκλειστες all inclusive “οάσεις”, τα άδεια από ξένο Τύπο περίπτερα δύσκολα θα τα αγνοήσουν». Εχουν τα iPad τους, θα μου πείτε, μπαίνουν και στο internet. Οντως. Ας μην το κάνουμε λοιπόν θέμα, ξεχάστε όλα τα παραπάνω. (Δημήτρης Κανελλόπουλος/efsyn.gr)
Keywords
Τυχαία Θέματα