Πανελλήνιες 2014: Έρχονται μεγάλες ανατροπές στις βάσεις-8/10 αριστούχους χάνουν την σχολή πρώτης προτίμησης

17:31 23/8/2014 - Πηγή: TVNea
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι βάσεις
- Εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ μένουν πάνω από 40.000 υποψήφιοι
- Αναλυτές αναμένουν εκτίναξη των βάσεων σε περιφερειακάτμήματα
- Ευνοημένοι όσοι ανήκουν σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες
Μεγάλες ανατροπές κρύβουν οι φετινές φάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ 26 και 29 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος, πάνω από 40.000 υποψήφιοι αναμένεται
να βρεθούν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ περίπου 8 στους 10 αριστούχους δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην σχολή πρώτης προτίμησης.
Φέτος, στην κατηγορία του 10% συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά απόφοιτοι επαγγελματικών λυκείων. Οι περσινοί απόφοιτοι θα διεκδικήσουν θέση σε καλύτερο τμήμα, με βάση τις περσινές βαθμολογίες στα δύο μαθήματα γενική παιδείας και στα δύο μαθήματα ειδικότητας που εξετάστηκαν. Η συνολική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων θα αφήσει εκτός τμημάτων ΑΕΙ περισσότερους υποψήφιους σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα οι καλύτερες επιδόσεις σχεδόν σε όλα τα μαθήματα όλων των κατευθύνσεων δημιουργεί αυξημένο ανταγωνισμό όχι μόνο για τις περιζήτητες σχολές αλλά και για τμήματα μεσαίων βαθμολογιών.
Πολλοί αριστούχοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε σχολές πρώτης προτίμησης, θα εισαχθούν σε τμήματα με χαμηλότερα μόρια, που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Επίσης, για πρώτη φορά φέτος χιλιάδες υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, θα μπορούν να μετεγγραφούν ελεύθερα σε σχολές κοντά στα σπίτια τους.
Ειδικοί που ασχολούνται με τις εκτιμήσεις των βάσεων τονίζουν οτι η σειρά επιλογής των σχολών στο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών, μπορεί να φέρει εκπλήξεις και ανατροπές σε σειρά τμημάτων περιφερειακών ιδρυμάτων.
Έτσι, δεν αποκλείεται να προκύψει δυσανάλογα μεγάλη άνοδος των βάσεων σε κάποια περιφερειακά τμήματα υψηλών και μεσαίων βαθμολογιών, λόγω της αθρόας εισαγωγής τρίτεκνων και πολύτεκνων. Οι υποψήφιοι αυτοί πάντως αναμένεται να εγκαταλείψουν στη συνέχεια το αρχικό τμήμα εισαγωγής μεταπηδώντας σε κάποιο κεντρικό. http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα