Ο Τζακ χάνει τη μνήμη του και το σινεμά έναν θρύλο

11:31 14/9/2013 - Πηγή: TVNea
Το πλέον σατανικό χαμόγελο του Χόλιγουντ και το βλέμμα που γυαλίζει με τη λάμψη της παράνοιας περνούν στην ιστορία. Ο Τζακ Νίκολσον αποσύρεται από την ενεργό δράση, λόγω εξασθένησης της μνήμης του. Κάποιοι, ωστόσο, ελπίζουν πως θα ξεχάσει ότι ξεχνάει και θα επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη.Η είδηση ότι ο Τζακ Νίκολσον στα 76 του χρόνια αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του ως ηθοποιού θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα «μάλλον» ή, ακόμη καλύτερα, από ένα διαβολικό χαμόγελο -το σήμα κατατεθέν του. Διότι
από τον αρχέτυπο δαίμονα της υποκριτικής πρέπει να περιμένει κάποιος πάντα τα πάντα, ακόμη και να βρει τον τρόπο να υπερνικήσει τη γεροντική άνοια που έχει στραγγαλίσει πλέον τη δυνατότητά του να απομνημονεύει τις ατάκες του. Τυπικά, ο Νίκολσον έχει σταματήσει να εργάζεται από το 2010 και την ήδη λησμονημένη κομεντί «Ποιον από τους Δύο;», έχοντας αποφασίσει, πιθανότατα, να περάσει ήσυχα στο παρασκήνιο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Σον Κόνερι. Εάν όμως ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του αμερικανικού σινεμά αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποχωριστεί τον κόσμο του Χόλιγουντ, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου είναι εξίσου διατεθειμένη να αποχωριστεί τη μορφή του -και τους μορφασμούς του. Οι ρόλοι του στη «Λάμψη», στη «Φωλιά του Κούκου», στο «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές», την «Τσάιναταουν» ή ακόμη και το «Καλύτερα δε γίνεται» είναι η ίδια η ιστορία του Χόλιγουντ -και κάτι ακόμη πιο σοβαρό: Επηρέασαν τη ζωή ανθρώπων και κυρίως όσων έκαναν το ολέθριο σφάλμα να αναμετρηθούν μαζί του. Ο Χιθ Λέτζερ, στα 28 του χρόνια, βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση υπνωτικών. Το κοινό μυστικό στους κύκλους της show-biz είναι ότι η πραγματική αιτία του θανάτου του ήταν ο Τζακ Νίκολσον. Το σφάλμα που αποδείχθηκε μοιραίο για τον Λέτζερ ήταν ότι βάλθηκε να ξεπεράσει τον Νίκολσον στο ρόλο του «Τζόκερ» στην αναβίωση του Μπάτμαν. Δεν θα τα κατάφερνε ποτέ, εφόσον ο Νίκολσον δεν ερμήνευε τον παρανοϊκό καταστροφέα, δεν υποδυόταν, αλλά ήταν ο Τζόκερ.

Σε μία απο τις τελευταίες του ταινίες, το 2006, όταν ο Μάρτιν Σκορσέζε τον έπεισε να αναλάβει το ρόλο του αρχιμαφιόζου στον «Πληροφοριοδότη», ο Τζακ Νίκολσον βρέθηκε ανάμεσα σε κάποιους από τους πιο φερέλπιδες επιγόνους του, τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και τον Ματ Ντέιμον. Θεώρησε ότι έπρεπε να δώσει ένα μάθημα στους νεοσσούς, κάνοντας τον ήρωα που υποδυόταν ακόμη πιο τρελό και επικίνδυνο από ό,τι όριζε το σενάριο. Στη σκηνή όπου ανέκρινε τον ντι Κάπριο, ο Τζακ έκρινε ότι δεν ήταν αρκετά τρομακτικός. Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε στο γύρισμα αναμαλλιασμένος και παραμιλώντας. Οταν οι κάμερες άρχισαν να γράφουν, ο Νίκολσον σεληνιάστηκε. Ο Σκορσέζε του είχε δώσει την άδεια να αυτοσχεδιάσει και έτσι κανείς, ούτε ο ντι Κάπριο γνώριζε τι ετοίμαζε. Με το μάτι του να γυαλίζει και εν μέσω παροξυσμού, ο Τζακ άδειασε ένα μπουκάλι ουίσκι που είχε μαζί του πάνω στο τραπέζι, του έβαλε φωτιά και ταυτόχρονα κόλλησε ένα πιστόλι στο κεφάλι του εμβρόντητου ντι Κάπριο. Οι μόνες λέξεις που μουρμούρισε ο Νίκολσον στο τέλος του γυρίσματος ήταν «αυτά γίνονται όταν με αφήνουν ελεύθερο».

Τζακ ο άτρωτος

Η ικανότητα του Τζακ Νίκολσον να επηρεάζει τη ζωή όσων έρχονται σε επαφή με τα έργα της τέχνης του ή, ακόμη περισσότερο, με τον ίδιον προσωπικά πιστοποιείται πχ από τις μαρτυρίες που έχουν καταθέσει δεκάδες από τις κατά καιρούς ερωμένες του. Αλλωστε, σε αυτές απέδωσε το πόσο δημοφιλής έγινε η κοκαΐνη στο Χόλιγουντ, ένα παραισθησιογόνο που διαδόθηκε κυρίως επειδή τη δεκαετία του '60 το προτιμούσε ο Νίκολσον, προωθώντας το με την ατάκα «το γουστάρουν οι γυναίκες, γιατί βοηθάει στο σεξ».

Από την άποψη των καταχρήσεων ο Τζακ Νίκολσον ανήκει στους αδιαφιλονίκητους πρωταθλητές, καθώς τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και, κυρίως το μανιακό κυνήγι της ερωτικής ηδονής τον εξέθετε διαρκώς σε κινδύνους που θα είχαν στείλει προ πολλού στο χώμα ή, έστω, πίσω από κάποια κάγκελα κάποιον λιγότερο ανθεκτικό, ή λιγότερο ευφυή. Ο Νίκολσον όμως δεν επέτρεψε στον εαυτό του να πέσει θύμα των αδυναμιών του, κατάφερε να επιβιώσει -και μάλιστα με αξεπέραστο στιλ- παρά τους λοφίσκους της κόκας και του LSD αλλά και μιας μεραρχίας θηλυκών -από τις συμπρωταγωνίστριές του, ηθοποιούς, τραγουδίστριες, μοντέλα έως τη Μάργκαρετ Τριντό, την σύζυγο του τέως Καναδού πρωθυπουργού- με τα οποία επέμενε να συνευρίσκεται χωρίς προφυλάξεις. Στην αρχή της δεκαετίας του '60, όταν η Σάντρα Νάιτ, η μόνη σύζυγος που είχε ποτέ ο Νίκολσον, στράφηκε στη θρησκεία για να ξεφύγει από το διαρκές ψυχεδελικό ταξίδι της σχέσης της με τον Τζακ, εκείνος δήλωσε ότι «δεν μπορώ να ανταγωνιστώ το Θεό». Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορούσε. Διότι ο Τζακ Νίκολσον δεν κατάφερε απλώς να βγει ζωντανός και αρτιμελής από το ντελίριο των ουσιών και του αυτοκτονικά, ιδιαίτερα αφότου εμφανίστηκε το AIDS, ελεύθερου σεξ, αλλά δικαιούται να κομπάζει ότι θριάμβευσε: Με κάποιο απίθανο και μαγικό τρόπο, ενώ περνούσε το χρόνο του άγρια φτιαγμένος από κάποια ουσία και διαρκώς περικυκλωμένος από γυναικεία κορμιά που παραδίνονταν πρόθυμα στην σεξουαλική του λαιμαργία, κατόρθωσε να προταθεί 12 φορές (κάτι που αποτελεί ρεκόρ) για Οσκαρ, το οποίο και κέρδισε τρεις φορές, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα βραβεία που του απονεμήθηκαν ειδικώς ή γενικώς για την προσφορά του στην 7η τέχνη. Αντίθετα πχ από τον Μάρλον Μπράντο, ο Νίκολσον κατόρθωσε επίσης να μην κατρακυλήσει σε κάποια σοβαρή κρίση, προσωπική και καλλιτεχνική, παραμένοντας στην κορυφή επί πέντε δεκαετίες. Φυσικά, δεν ήταν όλες οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε αριστουργήματα, φαίνεται όμως ότι το ταλέντο και η ακτινοβολία της προσωπικότητάς του τον κατέστησαν άτρωτο στις κακές κριτικές. Επίσης, πουλώντας πολύ αποτελεσματικά τον εαυτό του σαν εκκεντρικό και ασυμβίβαστο, ο Τζακ Νίκολσον έγινε πλούσιος κυρίως απορρίπτοντας, τουλάχιστον κατ' αρχήν, προτάσεις. Οι παραγωγοί του «Μπάτμαν» χρειάστηκε να ανεβάσουν την προσφορά τους στα 6 εκ. δολάρια προκειμένου να πείσουν τον Τζακ να παίξει τον «Τζόκερ», ο ίδιος όμως απαίτησε να έχει ποσοστά σε οτιδήποτε εμπορεύσιμο που είχε σχέση με την ταινία, κάτι που του απέφερε τελικά δεκαπλάσιο όφελος από την ήδη αστρονομική για το 1989 αμοιβή του.

Ο Αϊνστάιν του σεξ

«Εκτός της καλβινιστικής μου πίστης, είμαι ο Μέγας Τζακ και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πρέπει να πληρώσω για να κάνω σεξ» ήταν η άποψη του Νίκολσον για την πορνεία. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 1996 κατέληξε να μηνυθεί από μια βίζιτα, η οποία κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο σταρ την είχε καλέσει στις 3 το πρωί στο σπίτι του, ζητώντας της να φέρει μαζί και κάποια άλλη συνάδελφό της. Το ομαδικό σεξ στο κρεβάτι του Νίκολσον τελείωσε το πρωί βίαια, όταν εκείνος πέταξε έξω από την έπαυλή του τις δύο πόρνες, αρνούμενος να καταβάλει το αντίτιμο των υπηρεσιών που του πρόσφεραν.

Την ίδια περίοδο, όταν δηλαδή ο Τζακ Νίκολσον ήταν πλέον 60 ετών φαίνεται ότι είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τον επί χρήμασι έρωτα. Εκτός των κοριτσιών που φρόντιζε να διοχετεύει στους σταρ, η διαβόητη μαστρωπός του Χόλιγουντ, Χάιντι Φλάις, πέρασε πολλές νύχτες στο κρεβάτι του Τζακ. Και ως ειδήμων, κατέθεσε ότι «ο Νίκολσον είναι πολύ διεστραμμένος -αλλά και πολύ καλός εραστής. Μού πρόσφερε περίπου 20 οργασμούς μέσα σε ένα βράδι». Από τη δική του πλευρά, ο Τζακ αυτοσαρκαζόταν λέγοντας «με τα μαύρα γυαλιά μου είμαι ο Τζακ Νίκολσον. Χωρίς αυτά είμαι ένας χοντρός 60αρης». Παράλληλα, δικαιολογούσε την αδιόρθωτη τάση του να είναι άστατος και άπιστος στο βεβαρυμένο οικογενειακό του παρελθόν, καθώς μεγάλωσε πιστεύοντας ότι μητέρα του ήταν η γιαγιά του, ενώ εκείνη που τον γέννησε στην πραγματικότητα ήταν αυτή που θεωρούσε αδελφή του. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Τζακ έχει δηλώσει ότι «αποτελεί θαύμα το πώς, ενώ προέρχομαι από τέτοιο περιβάλλον, δεν έγινα ομοφυλόφιλος».

Τα εύσημα και οι έπαινοι που επιδαψίλευσαν οι εκάστοτε ερωτικές σύντροφοι του Νίκολσον σχετικά με τις σεξουαλικές του επιδόσεις γεμίζουν ένα -ευμέγεθες- βιβλίο. Η Λάρα Φλιν Μπόιλ, μια γυναίκα που κατά δήλωση του πρώην συζύγου της ήταν η ίδια ένα ανήμερο θηρίο στο κρεβάτι, παραλλήλισε τη συνεύρεση με τον Τζακ Νίκολσον «σαν να πηγαίνεις με τον Αΐνστάιν».

Παρόλ' αυτά, ενώ κάποιες περιελάμβαναν το αχαλίνωτο σεξ με το σούπερ σταρ στα εξέχοντα συμβάντα του βίου τους, κάποιες άλλες, όπως η Αντζέλικα Χιούστον, πληγώνονταν βαθύτατα. Εχοντας αντέξει επί 17 χρόνια τις ταπεινωτικές για την ίδια απιστίες του αγαπημένου της, η Χιούστον αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά τον Νίκολσον όταν μία από τις ανταγωνίστριές της, η Κάρεν Μάγιο-Τσάντλερ περιέγραψε με καυτές λεπτομέρειες τα τεκταινόμενα στο μπουντουάρ του ηθοποιού. Αποκάλυψε ότι ο Τζακ είναι μηχανή του σεξ, ότι επαναφορτίζεται τρώγοντας φυστικοβούτυρο στο κρεβάτι, ότι είναι ο «Τζακ με τα Σκαμπίλια», καθώς την κυνηγούσε γύρω-γύρω στο σπίτι με μια ρακέτα του πινγκ-πονγκ, προφανώς για να καρυκεύσει τη συνεύρεσή τους με ολίγο spanking για την απαραίτητη σαδομαζοχιστική επίγευση.

Η Αντζέλικα Χιούστον, η μόνη που θα μπορούσε -και κατά κοινή ομολογία θα έπρεπε- να αποκαλεί ο Τζακ Νίκολσον ως «γυναίκα της ζωής του» δεν υπέφερε μόνο από την αδυναμία του να αρκεστεί σε μια σταθερή και αποκλειστική σχέση μαζί της. Η Αντζέλικα ήταν δίπλα του τόσο στα γυρίσματα της «Λάμψης», όσο και σε εκείνα για τη «Φωλιά του Κούκου». Στην πρώτη περίπτωση η τελειομανία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε βρει το ιδανικό ταίρι στην εξωπραγματική ικανότητα του Νίκολσον να μεταμορφώνεται, εν προκειμένω σε έναν παράφρονα δολοφόνο. Ο Κιούμπρικ απαιτούσε από τον Τζακ να σπάει ξανά και ξανά την ίδια πόρτα με το τσεκούρι έως ότου πετύχει την απολύτως ιδανική εκτέλεση της περίφημης και διάσημης σκηνής της «Λάμψης». Η Αντζέλικα Χιούστον έβλεπε τον ίδιο αυτόν επικίνδυνο άντρα να έρχεται στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στο Λονδίνο, αξύριστος, ατημέλητος και αλλοπαρμένος. Μολονότι ήταν η ίδια ηθοποιός, μάταια προσπαθούσε να βγάλει τον Τζακ από το ρόλο του.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη επίσης την περίοδο της «Φωλιάς του Κούκου», όταν ο Τζακ είχε παρακολουθήσει πραγματικά ηλεκτροσόκ στο ψυχιατρείο όπου γυρίστηκε η ταινία, προκειμένου να αντιγράψει τις αντιδράσεις των ψυχασθενών. Επιστρέφοντας κοντά στην Αντζέλικα, η οποία τον παρατηρούσε έντρομη μέρα με την ημέρα να διεισδύει όλο και πιο βαθιά στην τρέλα, του ζητούσε απεγνωσμένα να θυμηθεί ότι δεν έχει χάσει τα λογικά του στην πραγματικότητα, αλλά ότι ήταν απλώς ένας ηθοποιός. Εκείνος της απαντούσε «μωρό μου, δεν γυρίζω από στούντιο. Γυρίζω από τρελοκομείο». Προφανώς, διότι δεν ήταν «απλώς ένας ηθοποιός».

Πηγή: protothema / Βασίλης Τσακίρογλου
Keywords
μνήμη, μνήμη, σινεμα, έως ότου, δραση, σημαίνει, ματ, επηρεάζει, aids, προσφορες, σταρ, αξύριστος, protothema, τζοκερ, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, γουιτνει χιουστον, Ημέρα της μητέρας, φωτια, τελος του κοσμου, ξανα, αδεια, αστυνομια, γυναικα, ηθοποιος, θηριο, καριερα, λονδινο, μαγιο, μητερα, ναρκωτικα, σταρ, ταινιες, ωρα, aids, αδυναμια, αλκοολ, ανοια, αξύριστος, βιβλιο, βιζιτα, βλεμμα, γινονται, γυαλια, γυρισματα, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δωσει, εγινε, εργα, επηρεάζει, επρεπε, ερχεται, ερχονται, ετων, τεχνη, έως ότου, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ησυχα, θαυμα, θρησκεια, καγκελα, καμερες, κυνηγι, κιουμπρικ, λαμψη, λεπτομερειες, ματ, ματι, μπατμαν, μυστικο, μοντελα, μορφη, παντα, οθονη, ολες οι ταινιες, ουισκι, ουσια, οφελος, περιβαλλον, πορτα, πρωι, ρολοι, ρολο, σεναριο, συζυγο, σπιτι, σουπερ, ταση, τεως, τρελα, φυσικα, χαιντι, χαμογελο, χιθ λετζερ, χωμα, ανηκει, biz, δωματιο, ιδανικο, ιδιαιτερα, κρεβατι, λεξεις, protothema, σημαίνει, σημα, σκηνη, ταξιδι, τρελο, χοντρος, γιαγια
Τυχαία Θέματα