Νομίζω ότι αξίζει ένα μπράβο στην ΕΡΤ (και) για προχτές

08:15 26/4/2013 - Πηγή: TVNea
Το καλό να λέγεται.

Αν υπάρχει ένα τηλεοπτικό δικτυο που μοιάζει ακόμα ζωντανό και οσφρίζεται το τι συμβαίνει γύρω του, αυτό είναι σίγουρα η ΕΡΤ. Όχι μόνο τώρα. Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Κατά τη γνώμη μου, η αξιοποίηση του αρχείου σου είναι κάτι τόσο σημαντικό όσο είναι και η διαχείριση της καινούριας ύλης σου. Και εδώ δεν μιλάμε για το αρχείο της Λάιφο -που με χαρά διαπιστώνω κάθε φορά ότι είναι μεγάλο και αξιοποιείται σωστά σε κάθε σημαντική
στιγμή- αλλά για τον τεράστιο θησαυρό της ΕΡΤ.

Κάθε φορά, ας πούμε, που πεθαίνει κάποιος σπουδαίος, το ίδιο βράδυ βλέπουμε αρχειακές συνεντεύξεις του, ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ταινίες ή συναυλίες, κάθε είδους σπάνιων εκπομπών. Τα αντανακλαστικά της ΕΡΤ είναι μοναδικά, όχι μόνο γιατί οι υπεύθυνοι του αρχείου της και του προγραμματισμού της είναι τόσο εύστοχοι (που είναι) αλλά επειδή είναι και οι μόνοι που νοιάζονται να είναι εύστοχοι.

Κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν θα μπει -ποτέ- στον κόπο να αλλάξει το πρόγραμμά του επειδή πέθανε ο Καστοριάδης ή ο Μητροπάνος, επειδή παραιτήθηκε ο Πάπας, επειδή ο Λάνθιμος κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ. "Στο δελτίο ειδήσεων και πολύ τους είναι", σκέφτονται στα ιδιωτικά μια και το μόνο που τους νοιάζει είναι να μείνουν ικανοποιημένοι οι διαφημιστές.

Όμως η ΕΡΤ, χωρίς να έχει την αγωνία του πρωταθλητισμού, και αδιαφορώντας για το πόσοι ξέρουν την Φρίντα Λιάπα ή τον Ηλία Πετρόπουλο ή τον Ζακ Ντεριντά, αδιαφορώντας για το πόσοι θα συντονιστούν για να δουν αφιερώματα με δυσάρεστες (ή ευχάριστες) αφορμές, προσαρμόζει το πρόγραμμά της με μια άνεση, δημιουργικότητα, αμεσότητα αλλά και ευελιξία που θυμίζει το Ίντερνετ.

Και προχτές, με αφορμή τη δυσάρεστη επέτειο της επιβολής της δικτατορίας, η ΕΡΤ έβγαλε απ' το συρτάρι της ό,τι είχε και δεν είχε. Αποδεικνύοντας πως Καλή Τηλεόραση δεν είναι τόσο να ανασύρεις απ' το χρονοντούλαπο της τηλεοπτικής σου ιστορίας τηλεπαιχνίδια τύπου Ρουκ Ζουκ (κι ας χρειάζεται κι αυτό πότε πότε) αλλά να πιάνεις τον παλμό της κάθε ημέρας και να τον παρουσιάζεις / αναλύεις στον τηλεθεατή με όποια -σπουδαία συνήθως- μέσα κατέχεις.

Πηγή: lifo.gr/ Συντάκτης: Άρης Δημοκίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα