Μην είδατε τον πολιτισμό στα ιδιωτικά κανάλια…

22:30 17/12/2013 - Πηγή: TVNea
Πλήρως εξαφανισμένες είναι οι παραγωγές σχετικά με τις τέχνες από τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen Audience Measurement για την τηλεοπτική περίοδο 2012-2013.Με την ΕΡΤ κλειστή μάλιστα επί τέσσερις μήνες, η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη .

Στα ιδιωτικά κανάλια είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν… χωράνε εκπομπές για τις τέχνες, τον πολιτισμό. Μια ματιά στην κατανομή προγράμματος ανά τηλεοπτική σεζόν δείχνει με σαφήνεια ότι αυτού του
τύπου οι παραγωγές είναι εξαφανισμένες.

Κι αυτό όχι μόνο τις τελευταίες τηλεοπτικές περιόδους και λόγω κρίσης. Ακριβώς αυτό συμβαίνει συνεχώς. Μόνο που την τηλεοπτική σεζόν που μας πέρασε (2012-2013) τα πράγματα χειροτέρεψαν. Οχι μόνο επειδή η οικονομική… δυσπραγία και η υπερχρέωση έχουν οδηγήσει σε διαρκείς περικοπές τα κανάλια, τα στελέχη των οποίων έτσι κι αλλιώς έχουν διαφορετικού τύπου επιλογές. Αλλά και εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» και να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ (11 Ιουνίου 2013) και των όσων επακολούθησαν επί τουλάχιστον ένα τετράμηνο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen Audience Measurement για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2012 – Αύγουστος 2013, στα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια το ποσοστό που καταλαμβάνουν εκπομπές για τις τέχνες και τον πολιτισμό δεν ξεπερνά το 1%(!), με ορισμένα μάλιστα να έχουν ελαττώσει τα ποσοστά σε σύγκριση με το 2011-2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η τηλεόραση του ΣΚΑΪ φαίνεται να διαθέτει τέτοιου τύπου προγράμματα σε ποσοστό 1,6% και μάλιστα ανεβάζοντας τον «δείκτη» σε σχέση με το 2011-2012 κατά 0,4%. Το STAR παραμένει σταθερό στο 0,1%, οριακά ανοδικά κινήθηκε ο ALPHA φτάνοντας το 0,2%, κάτω από το μισό έχει κατεβεί το ποσοστό προγράμματος που διαθέτει ο ΑΝΤ-1, αφού από το 1,8% του 2011-2012 έφτασε στο 0,6% (!) για το 2012-2013, ενώ και το MEGA μείωσε (κατά 0,2%) αυτού του είδους τα προγράμματα φτάνοντας στο 0,4%!

Το ίδιο χρονικό διάστημα (και χωρίς να έχουν μετρηθεί οι μήνες που η ΕΡΤ ήταν κλειστή) η ΕΤ-1 διέθετε το 21,5% του προγράμματός της σε εκπομπές για τον πολιτισμό (αυξάνοντας τα ποσοστά σε σχέση με το 2011-2012 κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες). Ανοδο σε αυτές τις παραγωγές εμφανίζει και η ΝΕΤ, που από το 7% έφτασε στο 9,3% και μικρή μείωση (κατά 0,7%) η ΕΤ-3, φτάνοντας πάντως το 21,3%. Εξ αυτών βέβαια είναι εμφανέστατη η ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση στις συγκεκριμένες παραγωγές αλλά και στην ίδια τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με την απονενοημένη απόφαση του αιφνίδιου θανάτου της ΕΡΤ.

Τα ιδιωτικά κανάλια γεμίζουν τα προγράμματά τους σχεδόν κατά το ήμισυ με σειρές, ενώ ακολουθούν η ελαφρά ψυχαγωγία και οι ειδήσεις-ενημέρωση (έστω και με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο τομέα). Ειδικά σε MEGA και ANT-1 τα ποσοστά των προγραμμάτων που γεμίζουν με σειρές φτάνουν το 45,5% και το 44,9% αντίστοιχα. Και με τα ελληνικά σίριαλ πλέον να σπανίζουν, ενώ οι τουρκικές σαπουνόπερες διαδέχονται η μία την άλλη. Αν εξαιρέσει κανείς το STAR (17,7%), από τα περισσότερα κανάλια είναι εξαφανισμένα και τα παιδικά προγράμματα πλέον, ενώ και τα αθλητικά μεταδίδονταν κυρίως από τους τρεις δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεθέασης για την περασμένη τηλεοπτική σεζόν εμφανίζονται στον ΣΚΑΪ (20,6%) κι ακολουθούν ο ALPHA (18,4%) και ο ΑΝΤ-1 (15,2%). Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι και στον τομέα ειδήσεων-ενημέρωσης τα τρία δημόσια κανάλια διέθεταν τα μεγαλύτερα ποσοστά προγράμματος, με τα ιδιωτικά να έπονται. Πάντως, από τα προγράμματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών δεν λείπουν απλά παραγωγές για τον πολιτισμό, αλλά φαίνεται ότι ουσιαστικά είναι, αν όχι μονοδιάστατα, τουλάχιστον εστιασμένα, με λίγες και πολύ συγκεκριμένης τυπολογίας επιλογές.

Του Σωτήρη Μανιάτη-efsyn
Keywords
Τυχαία Θέματα