Η συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά στο μικροσκόπιο

15:31 12/7/2013 - Πηγή: TVNea
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα αλλά και το συνολικό γεωπολιτικό στάτους της περιοχής θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Χαρακτηριστικό της σπουδής του τελευταίου διαστήματος για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, είναι το γεγονός ότι αυτή καθορίστηκε και θα πραγματοποιηθεί μεσούντος του θέρους.

Για την προετοιμασία της επίσκεψης ο απερχόμενος αμερικανός
πρεσβευτής στην Ελλάδα Ντάνιελ Σμιθ παρέτεινε την παραμονή του προκειμένου να προετοιμάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού και τη συνάντηση με τον Ομπάμα στις 8 Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ είναι φανερό και από τις τελευταίες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου ανησυχούν για την εντεινόμενη οικονομική κρίση στην ΕΕ φοβούμενοι γενικότερες αποσταθεροποιητικές κινήσεις ειδικά τώρα που η νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου βρίσκεται σε αναταραχή.

Είναι προφανές ότι θεωρούν και επιθυμούν την Ελλάδα σημείο σταθερότητας όχι μόνο στα πλαίσια των γεωπολιτικών αλλά και οικονομικών τους στόχων.

Αυτό θεωρητικά θα προσπαθήσει να «εκμεταλλευτεί» ο Α. Σαμαράς ειδικά σε αυτή τη συγκυρία κατά την οποία το ΔΝΤ που επηρεάζεται άμεσα από την Ουάσιγκτον απειλεί με αποχώρηση και σφίγγει όλο και περισσότερο την μέγγενη στην ελληνική οικονομία.

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την Ευρώπη σαν αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας.

«Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας» είχε πει χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα -τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO- και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία».
Keywords
Τυχαία Θέματα