Η γυναίκα που ντύθηκε άντρας και αγίασε σε αντρική μονή! Μέρος 3ο

08:15 16/5/2014 - Πηγή: TVNea
Η Αγία Θεοδώρα της Αλεξανδρείας και ο μοναδικός στα χρονικά βίος της. Ντύθηκε άντρας, μόνασε, την κατηγόρησαν ότι άφησε έγκυο μια κοπέλα, την εξόρισαν γι' αυτό από το μοναστήρι, μεγάλωσε το παιδί και όταν πέθανε κατάλαβαν ότι δεν ήταν άντρας. Διαβάστε τον απίστευτο βίο της!
Μέρος 3ο Η Θεοδώρα συναντά τον άνδρα της
Κάποτε δεν είχε το Μοναστήρι λάδι, και ο προεστός την έστειλε με δυο, καμήλες στην Αλεξάνδρεια, να φέρει το λάδι, που χρειάζονταν. Όμως συναντά τον άνδρα της στο δρόμο.
Αυτό συνέβη κατά θείαν οικονομίαν. Επειδή ο άνδρας της Θεοδώρας από τον καιρό που στερήθηκε τέτοια γυναίκα,
δε στέγνωσαν τα μάτια του ποτέ από τα δάκρυα. Ο πόνος του ήταν πως η Θεοδώρα τον άφησε και ακολούθησε άλλον άνδρα. Γι αυτό παρακαλούσε μέρα νύχτα το Θεό, για να του φανερώσει αν βρισκόταν με άλλον άνδρα ή όχι. Ο Πανάγαθος Θεός έστειλε θείον Άγγελον ο οποίος του είπε: Εάν θέλεις να δεις με τα μάτια σου τη Θεοδώρα, σήκω το πρωί πολύ νωρίς και πήγαινε στο δρόμο, που λέγεται Μαρτύριον Πέτρου του Αποστόλου και θα σε απαντήσει άνθρωπος, τον οποίον να προσέξεις καλά στο πρόσωπο, και θα επιτύχεις αυτό που θέλεις.
Με τα λόγια του Αγγέλου,κατά την ώρα του όρθρου κίνησε ο άνθρωπος, και το πρωί έφθασε στο μέρος που του όρισε. Πράγματι, σε λίγο συναντήθηκαν ο ένας με τον άλλον κατά πρόσωπο. Η μεν Θεοδώρα γνώρισε τον άνδρα της αμέσως. Θυμήθηκε την αγάπη, που της είχε, θυμήθηκε την αμαρτία που έκαμε και με μεγάλη λύπη γέμισαν τα μάτια της δάκρυα. Όταν πλησίασε όμως τον χαιρέτησε και αμέσως προχώρησε στο δρόμο της. Εκείνος ο δυστυχής δεν την γνώρισε. Τα ανδρικά ρούχα του Μοναχού που φορούσε, η κακοπάθεια, οι νηστείες, οι αγρυπνίες και η μεγάλη της λύπη για το αμάρτημά της, είχαν αλλάξει εντελώς το σχήμα και τη μορφή της. Μόνο την αντιχαιρέτησε και αυτός και έτσι καθένας πήρε το δρόμο του.
Τότε άρχισε να παραπονιέται περισσότερο στο Θεό, διότι απατήθηκε από τον Άγγελο, που δεν τήρησε την υπόσχεση του. Όμως φάνηκε πάλι σ’ αυτόν ο Άγγελος και του λέγει: Σύμφωνα με την υπόσχεση μου, σου έδειξα τη γυναίκα σου. Ήταν εκείνος ο Μοναχός με τον οποίο συναντηθήκατε χθες στο δρόμο και χαιρετηθήκατε. Αυτός ήταν η γυναίκα σου η Θεοδώρα. Όταν πληροφορήθηκε από τον Άγγελο ότι η Θεοδώρα δεν πήγε με άλλον άνδρα, ησύχασε από την υποψία. Μόνο λυπόταν που στερήθηκε τέτοια πολύτιμη σύντροφο.
.
Η Θεοδώρα συνεχίζει αυστηρότατα τον αγώνα της
Μετά την συνάντησί της αυτή με τον άνδρα της η Θεοδώρα δόθηκε σε μεγαλύτερους άγώνες με την άσκησι, που άκολουθούσε. Όσο η άσκησι δυνάμωνε τόσο και η άγάπη προς τον Κύριον γινόταν δυνατότερη. Έτρωγε μόνο μια φορά την ήμέρα λίγο ψωμί και νερό. Κατόπιν αύξανε τις ύπηρεσίες προς την Μονή και λιγόστευε το φαγητό τρώγοντας τα ίδια κάθε δύο μέρες. Σε λίγο ζήτησε άδεια από τον Ηγούμενο να φορέση κατάσαρκα τρίχινο ράσο για να παιδεύση το σώμα, που την έκανε να χάση τη σωφροσύνη της. ”Ω σεβάσμια διάθεσι της Μακαρίας Θεοδώρας. Με τέτοια έγκράτεια, με τόσους κόπους της μετανοίας, δεν έπαυε και πάλι ο πόνος της καρδιάς της, για κείνο το σφάλμα που έκανε. Πάντοτε το θυμόταν και πάντοτε έκλαιε. Και είχε δίκαιο θυμό, να κάμη έκδίκησι κατά του διαβόλου, να τον πληγώση δυνατά πολλές φορές, όπως την πλήγωσε μια φορά και της κατέστρεψε τη ζωή. Ο μισθαποδότης Θεός, όχι μόνον της συγχώρησε το άμάρτημα για την μετάνοια που έδειξε, άλλά και για τις άρετές της την χαρίτωσε και την ένίσχυσε να κάμη και θαύματα άκόμη.
.
Η Θεοδώρα σκοτώνει τον κροκόδειλο
Κοντά στο Μοναστήρι εκείνο ήταν μια μεγάλη λίμνη, στην όποίαν ζούσε ένας μεγάλος και φοβερός κροκόδειλος, που έτρωγε ζώα και άνθρώπους, και ότι ζωντανό πλησίαζε έκεί. ‘Οσοι κατοικούσαν κοντά στη λίμνη δεν τολμούσαν να πλησιάσουν έκεί από το φόβο του θηρίου. Γι αυτό και ο έπαρχος της Αλεξάνδρειας Γρηγόριος, είχε στρατιώτες γύρω από τη λίμνη και φύλαγαν να μη πλησιάση κανείς. Ο Ηγούμενος της Μονής που ήξερε τις αρετές της Θεοδώρας, σκέφθηκε ότι ήταν αδύνατον με τόσους υπερβολικούς αγώνες, να μην άπέκτησε θειο χάρισμα. Την έκάλεσε λοιπόν στο κελλί του και της λέγει: Τέκνον μου Θεόδωρε, πάρε το σταμνί και πήγαινε να φέρης νερό από τη λίμνη.
Εκείνη άμέσως μόλις άκουσε την προσταγή του Ηγουμένου, επειδή ήταν πρόθυμη στην ύπακοή, άμέσως άρπαξε το σταμνί και έτρεξε να έκτελέση την προσταγή. Όταν έφθασε η Θεοδώρα στο χείλος της λίμνης την εμπόδισαν πολλοί με φοονές να μη πλησιάση και φαγωθή από το θηρίον. Άλλά εκείνη με πίστι και με την ελπίδα της ευλογημένης υποταγής, πλησίασε στο νερό. Και όσοι βρίσκονταν έκεί είδαν θαύμα φρικτόν. Καθώς μπήκε η Αγία στη λίμνη να γέμιση το σταμνί, άμέσως ήλθε ο κροκόδειλος και την έπήρε στη ράχη του και την έφερε στη μέση της λίμνης για να πάρη καθαρό νερό, και πάλι άφού γέμισε το σταμνί την έφερε σηκωτή στην άκρη της λίμνης. Όταν βγήκε έξω η αγία καταράστηκε το παμφάγον θηρίον, το οποίον άμεσως ψόφησε. Έτσι λυτρώθηκε ο κόσμος από το φόβο και τον κίνδυνο και έδόξασε τον Θεόν και ευχαριστούσε την Αγία.
Αύτά, βλέποντας ο εχθρός της αλήθειας, έτριζε τα δόντια εναντίον της Θεοδώρας. Και όχι μόνον με κρυφές έπιθέσεις, άλλά στα φανερά ο μιαρός άρχισε να τη φοβερίζη. Της έλεγε.
Δεν θα σε άφήσω να ήσυχάσης, έως ότου σε κάνω παίγνιο, ρεζίλι, σε κείνους που τώρα σε εύλαβούνται και σέβονται.
Αύριο το 4ο Μέρος

εικόνα: travelstyle.gr
κείμενο: xristianos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα