Γραμμέλη Αφροδίτη:Τα παιδία τηλε-παίζει

18:31 15/12/2015 - Πηγή: TVNea
Η πορεία των τηλεπαιχνιδιών ίσως συνιστά ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα της εφετινής σεζόν. Με υψηλή τηλεθέαση διανύουν αρκετές σεζόν, κατακτούν ολοένα μεγαλύτερο κοινό, ενώ δύσκολα μπορεί να τους χρεώσει κάποιος απουσία αισθητικής ή προχειρότητα περιεχομένου.

Το πλέον επιτυχημένο ανήκει στον Alpha και πρόκειται για το «Ακου τι είπαν», το οποίο παρουσιάζει ο Χρήστος Φερεντίνος. Ενα απλό, απλούστατο γκάλοπ
δρόμου έχει εξελιχθεί σε hit της σεζόν, όχι αναίτια. Ενα από τα βασικότερα στοιχεία της επιτυχίας του είναι η αίσθηση διαδραστικότητας, για την ακρίβεια η ψευδαίσθηση του κοινού που παρακολουθεί ότι μπορεί και εκείνο από το σαλόνι του σπιτιού του να προβλέψει τη σωστή απάντηση ακόμη και δίχως χρηματικό έπαθλο. Συμμετέχουν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι σε παρέες, διασκεδάζουν, δεν υπάρχει κόντρα ούτε άγριος ανταγωνισμός, ενώ τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι δημοφιλέστερες απαντήσεις αφήνουν πολλά περιθώρια για χιούμορ.

Εδώ τον σημαντικότερο ρόλο παίζει ο ιδανικός παρουσιαστής, ο Χρήστος Φερεντίνος. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους παρουσιαστές της ελληνικής τηλεόρασης, με διάρκεια και ποιότητα. Αγαπητός, συμπαθής, με λεπτή αίσθηση του χιούμορ, ο Φερεντίνος συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά και μάλλον καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στην Ελλάδα και να γοητεύει εντός και εκτός πλατό.

Επαγγελματίας, φιλικός και κυρίως ταπεινός, διαφοροποιείται σημαντικά από τον «κύκλο των νάρκισσων παρουσιαστών» που αλωνίζουν το τηλεοπτικό χωράφι - με τον τίτλο του «ψώνιου» να τους ταιριάζει γάντι - από το πρωί ως το βράδυ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι άντεξε και νίκησε κατά κράτος τον ανταγωνισμό, που αναζήτησε διέξοδο σε φτωχές, ριαλιτζίδικες συνταγές («Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου», ΑΝΤ1).

Εκπληξη ωστόσο και μάλιστα ευχάριστη αποτελεί ο «Τροχός της τύχης» στο Star. Με μέσο όρο που στο νεανικό κοινό αγγίζει σχεδόν το 20%, η νέα εκδοχή του δημοφιλούς παιχνιδιού έχει καταφέρει να ισχυροποιηθεί σημαντικά στη δύσκολη ζώνη του lead in. Και σε αυτή την περίπτωση ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι η δυνατότητα που προσφέρεται σε όποιον το παρακολουθεί να συμμετάσχει. Προσπαθείς να μαντέψεις τη σωστή λέξη ή φράση παράλληλα με αυτόν που βρίσκεται στο στούντιο, κάτι που δεν είναι απλή ψυχαγωγία καθώς προσφέρονται παράλληλα πληροφορίες για την ορθογραφία και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας μέσα από διαφορετικές κατηγορίες.

Ο παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης είναι πολύ καλός στον ρόλο του, έχει πολλή ενέργεια και με τρόπο μοναδικό κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον. Αντιθέτως η Τζούλια Νόβα, το κορίτσι-γλάστρα στην εκπομπή, είναι χάρμα οφθαλμών όσο δεν μιλάει.

Υπάρχει φυσικά και ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τα συγκεκριμένα παιχνίδια ελκυστικά, και αυτό είναι το έπαθλο. Για μια κοινωνία στα όρια της φτώχειας, μια «μαντεψιά» που μπορεί να σου προσφέρει μέχρι και 5.000 ευρώ είναι ελκυστική όχι μόνο όταν αφορά τη δική σου τσέπη αλλά και την τσέπη των άλλων.

tovima.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα