Γιάννης Ζουγανέλης:«Μεγάλωσα στη σιωπή»

16:36 27/3/2011 - Πηγή: TVNea
Ο Γιάννης Ζουγανέλης, σε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή «Όλα για την υγεία μου», θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια με τους κωφάλαλους γονείς του και εξήγησε πώς αυτή η εμπειρία τού άλλαξε όλη τη ζωή.Μιλώντας για τη σημασία του ήχου στη ζωή του, εξήγησε πώς το γεγονός ότι μεγάλωσε με κωφάλαλους γονείς τον έκανε να ασχοληθεί και με τη μουσική.
«Από πολύ μικρό παιδί συνειδητοποίησα τη σημασία του ήχου. Μεγάλωσα μέσα στη σιωπή, η οποία είναι μέρος του ήχου, γιατί, αν δεν υπάρξει σιωπή, δεν μπορεί να υπάρξει ήχος».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε μία στιγμή της παιδικής του ηλικίας, η οποία
τον στιγμάτισε.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά που έβλεπα τους γονείς μου να μιλάνε και να χαϊδεύονται στο μπαλκόνι. Φύσηξε δυνατά αέρας, έπεσε μία ανθοστήλη, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος κι οι γονείς μου συνέχιζαν να μιλάνε με τον ίδιο τρυφερό τρόπο. Έτσι εγώ καταγράφω μέσα μου τη σημασία του ήχου μέσα από τη σιωπή».
Συνέχισε, λέγοντας πως ως παιδί προσπαθούσε να περιγράψει στους γονείς του τους ήχους απλών καθημερινών πραγμάτων: «Έκανα τα πάντα για τους εξηγήσω τι είναι ο ήχος. Πώς είναι η ψαλμωδία στην εκκλησία, πώς είναι ο ήχος του αυτοκινήτου, μέσω της νοηματικής γλώσσας». ...

Επίσης, δήλωσε ότι η νοηματική γλώσσα είναι βιωματική και μίλησε για τα πράγματα που κέρδισε μέσα απ' αυτόν τον κόσμο.
«Ο κόσμος των κωφαλάλων είναι ένας κόσμος αλληλέγγυος, ένας κόσμος που πιστεύει πάρα πολύ, έχει δυναμική στην πίστη και στην έκφραση της αγάπης».
Όπως είπε, έχει διδάξει και κωφάλαλα παιδιά κι εξηγεί πώς αυτά τα παιδιά διασκεδάζουν στα clubs.
«Είναι οξύμωρο που τα καλλιεργημένα παιδιά, τα οποία έχουν την ατυχία να είναι κωφά, θέλουν να πηγαίνουν στα clubs, εκεί όπου υπάρχει πολλή ένταση, για να μπορούν, πιάνοντας το τραπέζι ή ακουμπώντας τα ηχεία, να αντιληφθούν τον ρυθμό και να μπορούν να χορέψουν».
«Έχω διδάξει σε κωφάλαλα παιδιά, αλλά και σε παιδιά που ακούνε. Έχω εισπράξει τις καλύτερες εκθέσεις για τη μουσική από κωφάλαλα παιδιά» συμπλήρωσε ο δημοφιλής ηθοποιός.
Keywords
Τυχαία Θέματα