Εκδηλώσεις στη Ρώμη προς τιμήν του Οδυσσέα Ελύτη

10:01 20/11/2011 - Πηγή: TVNea
Η έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία, τιμά τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με σειρά εκδηλώσεων που οργανώνονται στην Ρώμη, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011.
Οι εκδηλώσεις, που εντάσσονται στο «Έτος Ελύτη», προβλέπουν ημερίδα στην αίθουσα Odeion του Πανεπιστημίου με συνάντηση νεοελληνιστών από όλη την Ιταλία, μεταφραστών του Οδυσσέα Ελύτη,
όπως οι Μάριο Βίτι, Βιντσέντσο Ρότολο, Φιλιπομαρία Ποντάνι, Mάσιμο Κατσούλο και Πάολα Μαρία Μινούτσι, οι οποίοι θα αναφερθούν, διαμέσου των μελετών τους, στο έργο του ποιητή. Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο πρέσβης της Ελλάδος στη Ρώμη Μιχαήλ Καμπάνης.
Πρόκειται να παρουσιασθούν δυο εμπλουτισμένες επανεκδόσεις: Η ποιητική ανθολογία «Είναι νωρίς ακόμη» και η ανθολογία δοκιμίων «Η μέθοδος του άρα» από τον εκδοτικό οίκο Donzelli, σε μετάφραση και επιμέλεια της Πάολα Μαρία Μινούτσι, με παρεμβάσεις της καθηγήτριας Κατερίνα Καρπινάτο, του ποιητή Έλιο Πέκορα, του συγγραφέα και κριτικού Πάολο Ντι Πάολο και του καθηγητή Αντρέα Μεκάτσι. Σε αίθουσα του πανεπιστημίου Σαπιέντσα, παράλληλα, θα ανοίξει τις πύλες της έκθεση, που θα παρουσιάζει...
τη ζωή, το ποιητικό και εικαστικό έργο του ποιητή με κύρια αναφορά σε τρία βασικά έργα: το «Άξιον Εστί», τη «Μαρία Νεφέλη» και τα «Ελεγεία της Οξώπετρας».
Η έκθεση, που γίνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και με επιμέλεια της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου της Τεργέστης, φέρνει το ιταλικό κοινό σε επαφή με αντιπροσωπευτικά αντίγραφα των κολάζ και υδατογραφιών του Οδυσσέα Ελύτη και με όλες τις ιταλικές εκδόσεις που αφορούν το έργο του.

ΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα