ΧΑΟΣ στην Αίγυπτο:17 νεκροί & 500 τραυματίες σε νέα διαδήλωση

08:16 27/7/2013 - Πηγή: TVNea
Στην πόλη Nasr σημειώνονται τα πιο σοβαρά επεισόδια λίγες ώρες πριν, λίγο πριν το ξημέρωμα, στην Αίγυπτο. Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, δύο εξ αυτών από εν ψυχρώ πυροβολισμούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Αίγυπτο σε 17, ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 500. «Η κατάσταση είναι χαοτική. Υπάρχει παντού αίμα», αναφέρουν στο AlJazeera
αυτόπτες μάρτυρες.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, βάφονται ξανά με αίμα, καθώς μόνο στην Αλεξάνδρεια, όπου και σημειώνονταν χθες εκεί τα σοβαρότερα επεισόδια, έχουν ήδη καταγραφεί επτά νεκροί σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Την ίδια ώρα σε 247 ανέρχονται οι τραυματίες από τις συγκρούσεις στις υπόλοιπες πόλεις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το AlJazeera, τουλάχιστον 200 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, παραμένουν από αργά τη νύχτα μέχρι και αυτή την ώρα εγκλωβισμένα σε τζαμί στην Αλεξάνδρεια. Οπλισμένοι οπαδοί σπάνε τα τζάμια, με τους ανθρώπους να εκλιπαρούν για βοήθεια. Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο, προσπαθώντας να βγάλει τους πολίτες έξω από το κτήριο ασφαλείς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι μάχες στους δρόμους και στην πλατεία Ταχρίρ εντάθηκαν, με την αστυνομία να προσπαθεί να περιορίσει την ένταση με χρήση δακρυγόνων.

«Οι διαδηλώσεις στο Κάιρο από τους υποστηρικτές του Μόρσι θα λάβουν τέλος σύντομα και με νόμιμο τρόπο», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων του κράτους Al-Ahram.

Ο υπουργός είπε ότι οι διαδηλώσεις θα εκκαθαρίζονται σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Όσο για τον Μόρσι, πληροφορίες θέλουν να έχει μεταφερθεί από τη μυστική τοποθεσία όπου κρατείτο από τις 3 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα, σε φυλακή της χώρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή δύο πορείες με χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ και κατά του Μοχάμεντ Μόρσι ξεκίνησαν με τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου να κρατούν μαύρες σημαίες και φωτογραφίες του Μόρσι και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων άνδρες της αιγυπτιακής αστυνομίας εθεάθησαν να μοιράζουν αιγυπτιακές σημαίες στους διαδηλωτές, ενώ τρεις υποστηρικτές του Μόρσι συνελήφθησαν καθώς είχαν παρανόμως στην κατοχή τους όπλα. Από την άλλη αντίπαλοί του συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρμπαεέν στην πόλη του Σουέζ ώστε να συμμετάσχουν στην διαδήλωση διαμαρτυρίας «Όχι στην τρομοκρατία», που προγραμμάτισαν οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Αλ Σίσι. Οι διαδηλωτές ακούγονται, μάλιστα, να τραγουδούν: από απόψε δεν θα υπάρχει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, το δικαστήριο του Καΐρου έδωσε εντολή να προφυλακιστεί ο αποπεμφθείς Μοχάμεντ Μόρσι για συνωμοσία στην οποία φέρεται να είχε εμπλακεί με τη Χαμάς. Ανάμεσα στις κατηγορίες που αναμένεται να του επιρριφθούν είναι και η εμπλοκή του σε δολοφονίες στρατιωτικών, κρατουμένων και η απαγωγή στρατιωτών.

Μετά το σύνθημα που έδωσε ο αλ Σίσι να ξεχυθούν στους δρόμους οι πολίτες της χώρας και προειδοποιώντας ότι πρόκειται να αναλάβει δράση ο στρατός αν οι Ισλαμιστές δε συμμορφωθούν, εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει ειρηνικές διαδηλώσεις. Τα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές αρχές πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. (protothema)
Keywords
Τυχαία Θέματα