Αποδείξεις και το 2014!

19:31 21/12/2013 - Πηγή: TVNea
Αποδείξεις για το 10% του εισοδήματός τους θα κληθούν να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι.

Όπως επισημαίνεται στη νομοθετική πρόταση, το ανώτατο όριο των αποδείξεων δεν αλλάζει και παραμένει στα 10.500 ευρώ, ενώ για μισθωτούς και συνταξιούχους η μείωση φόρου μπορεί να φθάσει έως και τα 2.100 ευρώ τον χρόνο. Για την αξία των αποδείξεων, που δεν συγκεντρώνει ο φορολογούμενος, παραμένει η πρόβλεψη για πρόσθετο φόρο 22%.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον σύστημα οι μισθωτοί και οι
συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους

Τί ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες - εισοδηματίες

Για ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια καθώς και για αγρότες, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται μείωση φόρου, είτε μαζέψουν αποδείξεις ή όχι δεν θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στη φορολογική τους δήλωση.

Μέχρι στιγμής πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων θα κληθούν να συγκεντρώσουν αποδείξεις.

«Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, ο τρόπος επιμερισμού των δαπανών μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών», επισημαίνεται στο κείμενο της τροπολογίας.

«Κατά τον υπολογισμό του φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Κώδια Φορολογία Εισοδήματος (ν.4172/2013) και προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του φορολογητέου εισοδήματός του. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται δεν απαιτείται να υπερβαίνει το ποσό των 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%», προστίθεται.
zougla.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα