O Mάρκος, Οι Κλεμμένες Ιδέες Και Η Πρωινή «Αυλή» ΤουΤι τα χρειάζεται κανείς όλα αυτά όταν δεν είναι ατάλαντος;

13:01 2/4/2015 - Πηγή: TVNea

Γράφει ο Νίκος Παρτσώλης:

Τον Μάρκο Σεφερλή τον εκτιμώ πολύ ως άνθρωπο. Τον έχω γνωρίσει προσωπικά όταν βρέθηκε καλεσμένος σε εκπομπές στις οποίες συμμετείχα, του έχω κάνει συνεντεύξεις στο παρελθόν, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αντιληφθώ πως πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ έντιμο, φιλότιμο, εργατικό, υπέρμετρα ευαίσθητο. Από την άλλη, ως ηθοποιός, ως παρουσιαστής κι ως συγγραφέας των επιθεωρήσεών του δεν είναι ο αγαπημένος μου. Για την ακρίβεια θα ήταν η τελευταία μου επιλογή για διασκέδαση, αν έπρεπε αναγκαστικά να βγω έξω από το σπίτι.

Το χιούμορ του, πάντα εύπεπτο, επιφανειακό,
άγαρμπο, θυμίζει το απαίδευτο και σαχλό χιούμορ που κυριαρχούσε στο σχολείο. Αναγνωρίζω πως γεμίζει θέατρα κι έχει φανατικό κοινό. Κι η Μαντόνα όμως, κάνει sold out συναυλίες, έχοντας το μεγαλύτερο fan club στον κόσμο, αλλά δεν έχουν γραφτεί ποτέ διθύραμβοι για τις φωνητικές της δυνατότητες, ούτε έχω αγοράσει ποτέ CD της. Αναγνωρίζω επίσης πως η κριτική του κ. Γεωργουσόπουλου –που έγινε παντιέρα του Μάρκου για αρκετό καιρό- ήταν ένα «παράσημο» αναγνώρισής του, αλλά στην κριτική αυτή ο Σεφερλής χαρακτηρίστηκε ως «μίμος», για την ακρίβεια ως «μιμητικό θηρίο» (όχι ηθοποιός), που έχει το ταλέντο να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για τρεις ώρες.

Στα γνώριμα, λοιπόν, μοτίβα του χιούμορ, που αποτελούν τη μανιέρα του Μάρκου Σεφερλή την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, κινήθηκε και το νέο σόου του «One Mark Show», που μεταδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ. Τη Δευτέρα, στην πρωινή εκπομπή του Μάρκου «Mega με Μία», σύζυγος, συνεργάτες και …λοιποί συγγενείς έπλεξαν το εγκώμιο του παρουσιαστή. «Και τι ωραίο σόου, και τι φανταστικά σκηνικά (δυο δεντράκια ελιές για το σκετς με τον Καλυβάτση, ένα γραφείο, ένα τηλέφωνο του ’80 και δυο κάδρα για το σκετς με τον Τσαλίκη), και πόσο γρήγορο, και πόσο καλοφωτισμένο, και πόσο μπροστά για την εποχή του»…Και τελειωμό δεν είχαν τα «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» κομπλιμέντα. Την επόμενη ημέρα, την Τρίτη το πρωί, η …χορωδία αποθέωσης του σόου του Μάρκου έδωσε ακόμα μία παράσταση: «Και τι συγκλονιστικοί τίτλοι έναρξης, και πόσο πρωτοποριακό, και πόσο πρωτότυπο…», με τη σύζυγο, Έλενα Τσαβαλιά, να χτυπάει το ταβάνι της υπερβολής λέγοντας: «Και δεν πάτησες πάνω σε κάποιο δοκιμασμένο επιτυχημένο concept, ήταν δικό σου!».

Το σόου του Μάρκου Σεφερλή όχι μόνο «πάτησε» πάνω στο πιο επιτυχημένο concept της αμερικάνικης τηλεόρασης, το σόου του Jimmy Fallon, αλλά ξεπατίκωσε όλα τα παιχνίδια. Όχι μόνο δεν είναι «δικό του» το concept, αλλά είναι κλεμμένο μέχρι και στον τρόπο σκηνοθεσίας. Ναι, όλοι έχουν κλέψει από τον Jimmy Fallon. Θυμάμαι, όμως, όταν το κάνουν να το λένε, να αποδίδουν τα εύσημα εκεί όπου ανήκουν και όχι να καρπώνονται ως «δική τους» τη δοκιμασμένη κι επιτυχημένη συνταγή άλλων. Όπως ο Γιώργος Λιάγκας, που όχι μόνο είπε ότι «αυτό που θα δείτε το κλέψαμε από τον Fallon», αλλά έδειξε στην εκπομπή του και το πρωτότυπο απόσπασμα.

Το ίδιο βέβαια ενοχλητικό ήταν το ότι σχολίασαν στην πρωινή εκπομπή του Μάρκου Σεφερλή το πόσο ωραία ήταν η βραδινή εκπομπή του Μάρκου Σεφερλή! Για δύο ημέρες συνεχόμενα. Θα μπορούσε ίσως να γίνει και μία τρίτη εκπομπή, το «Elena Tsavalia Rules», στην οποία να σχολιάζουν το πόσο καλά κάνουν που στην πρωινή εκπομπή του Μάρκου σχολιάζουν τη βραδινή εκπομπή του Μάρκου, αποστομώνοντας έτσι τους …κακεντρεχείς που ενοχλούνται.

Άκουγα μία δημοσιογράφο στο πάνελ του «Mega με Μία» να επαινεί -εννοείται!- το σόου του Μάρκου, λέγοντας πως το τηλεοπτικό κοινό τον αποθέωσε, χαρίζοντάς του τηλεθέαση κοντά στο 30%. Παραβλέποντας -ασφαλώς!- πως υπήρχε κι ένα 70% των τηλεθεατών που ούτε ζάπινγκ δεν έκανε από περιέργεια για να δει τι φρέσκο ετοίμασε ο Μάρκος Σεφερλής. Ίσως γιατί αυτή η μερίδα του τηλεοπτικού κοινού a priori γνώριζε τι ακριβώς θα έβλεπε…

Δεν είναι κακό που όταν ακούς «Μάρκος Σεφερλής» ξέρεις ακριβώς τι θα δεις. Το θεατρόφιλο κοινό, που γεμίζει πάντα τα μεγάλα του θέατρα, αγαπάει αυτό το πολύ συγκεκριμένο θέαμα που τόσα χρόνια προσφέρει ο Μάρκος Σεφερλής με τον ίδιο πάντα τρόπο. Απλόχερα. Εξάλλου, η ιστορία έχει δείξει πως οι «στροφές» κι οι «αλλαγές» είναι συνυφασμένες με την αποτυχία. Η πλέον αποτυχημένη εισπρακτικά ταινία της Αλίκης ήταν «Το Ταξίδι», επειδή ήταν δράμα (ακολουθεί spoiler) και στο τέλος εκείνη πέθαινε. Η πιο αποτυχημένη θεατρικά απόπειρά της, ήταν όταν υποδύθηκε την Κλεοπάτρα, βλέποντας άδεια καθίσματα στο θέατρο, επειδή έγινε μελαχρινή.

Ο Μάρκος Σεφερλής είναι αυτό που είναι - και σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι. Το να έχει όμως μία πρωινή «αυλή» που να τον αποθεώνει, πιστώνοντάς του ως ιδέες του, τις πολύ επιτυχημένες ιδέες σόου του εξωτερικού, καθιστά εμάς ανόητους και τους ίδιους αφελείς. Εξάλλου, οι «αυλές» είναι πάντα απαραίτητες είτε στους ανασφαλείς είτε στους ατάλαντους. Κι ο Μάρκος δεν είναι τίποτα από τα δύο.

yupiii.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα