Norman Atlantic: Στους 156 οι διασωθέντες, ένας νεκρός - τα ονόματα των πρώτων Ελλήνων που διασώθηκαν

17:54 28/12/2014 - Πηγή: TVNea
Δραματικές στιγμές εξακολουθούν να ζουν περισσότεροι από 330 επιβαίνοντες στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic, όπου στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.

Norman Atlantic ανήκει στην εταιρεία «Visemar di Navigazione SRl» και ήταν ναυλωμένο
από την «ΑΝΕΚ». Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του πλοίου.br /br Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 14.3999996185303px; line-height: 20px;" /Στην περιοχή έσπευσαν πλοία, ρυμουλκά και ελικόπτερα Super Puma και στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Mέχρι τις 17.00 της Κυριακής, είχαν διασώσει από το φλεγόμενο πλοίο 140 άνθρωποι από τους οποίους 28 Έλληνες. br /br /(σ.σ Tvnea: 156 διασωθέντες και 1 νεκρός άντρας μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το δελτίο του Mega. Ο άντρας ήταν ο σύζυγος της γυναίκας που εγκλωβίστηκε στη γλίστρα, δηλαδή τη σωσίβια τσουλήθρα, η γυναίκα σώθηκε.) br /br Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 14.3999996185303px; line-height: 20px;" />Σαράντα εξ αυτών επιβιβάστηκαν στο πλοίο Aby Jeannete, 14 στο Cruise Europa και 49 στο Spirit of Piraeus. Από αυτούς τους τελευταίους οι 25 είναι Έλληνες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο καπετάνιος έδωσε αρχικά εντολή εκκένωσης του πλοίου. Στη θάλασσα ρίχτηκαν σωσίβιες λέμβοι και σχεδίες στις οποίες επιβιβάστηκε άγνωστος - επί του παρόντος - αριθμός ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια από ελικόπτερα Super Puma.

Στο Λέτσε της Ιταλίας, μεταφέρθηκαν οι:

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου πάνω στο πλοίο που έμεινε ακυβέρνητο. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι κοντά στα 10 μποφόρ και έβρεχε καταρρακτωδώς. Οι επιβάτες έντρομοι μέσα στο σκοτάδι, φόρεσαν σωσίβια, και άρχισαν να συγκεντρώνονται στο τελευταίο κατάστρωμα του πλοίου.

Είχε αναχωρήσει από Πάτρα

Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας. Ήταν ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ και μετέφερε συνολικά 478 επιβαίνοντες (οι 56 πλήρωμα), εκ των οποίων οι 268 Ελληνες. Το πλοίο μετέφερε και 222 οχήματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ.br /br Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 14.3999996185303px; line-height: 20px;" /Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών, στη θαλάσσια περιοχή 42 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα στο όριο με την Ιταλία, δυσχέραναν στη διάρκεια της μέρας οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τους νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να φτάνουν στα οκτώ μποφόρ.br /br Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 14.3999996185303px; line-height: 20px;" />Σούπερ Πούμα και C-130

Επιπλέον η Ιταλία έστειλε δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πλωτό σκάφος ενώ πρόθεση να στείλει ναυαγοσωστικά σκάφη έχει εκδηλώσει και η Αλβανία. Στην περιοχή, επίσης πλέει και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυαρίνο». Επίσης πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από Ηγουμενίτσα.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι για την επιχείρηση διάσωσης του φλεγόμενοιυ πλοίου Norman Atlantic, στην Αδριατική.

Αγωνία για τους επιβάτες

Τρεις οδηγοί από δύο μεταφορικές εταιρείες της Ζακύνθου, βρίσκονται στο «Νorman Αtlantic» και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη μίας εκ των δύο εταιρειών είναι «όλοι καλά στην υγεία τους και περιμένουν να διασωθούν», ενώ όπως επισήμανε τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες. Σε ετοιμότητα είναι και το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις αεροδιακομιδής.

εταιρεία ΑΝΕΚ ΑΕ, το οποίο εκτελούσε τη δρομολογιακή γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.br /br Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 14.3999996185303px; line-height: 20px;" />» Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές-ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία.»

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε πλήρως για τις συνθήκες του περιστατικού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση των επιβαινόντων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου . Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ενώ επισκέφθηκε, μαζί με τον υπουργό, το θάλαμο επιχειρήσεων όπου έλαβε ανάλογη ενημέρωση από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Αθανασόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπούσιο.

tanea.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα