Glee: ο ορισμός της αποδοχής και της διαφορετικότητας

09:06 10/6/2014 - Πηγή: TVNea
Πριν περίπου 5 χρόνια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξεκινά η μουσικοχορευτική σειρά-φαινόμενο που έμελλε να αφήσει εποχή, Glee. Με ένα σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό και νέο κάστ ηθοποιών, με έμπνευση τις μουσικές χορωδίες στα λύκεια της χώρας, και με τον δημιουργό της δημοφιλούς σειράς Nip Tuck να ηγείται της ιδέας, τα προγνωστικά στην αρχή ήταν δυσοίωνα.
Με την προβολή, όμως, του πρώτου κιόλας επεισοδίου, τηλεοπτικό κοινό και κριτικοί συμφώνησαν πως πρόκειται για μία
σειρά που θα μας απασχολήσει.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τις ζωές μαθητών λυκείου που συμμετέχουν στην μουσική χορωδία του σχολείου τους. Με πολύ χορό και τραγούδι, με καλές φωνές και εξαιρετικές χορογραφίες, η σειρά δίνει το δικό της στίγμα στον τομέα μιούζικαλ, καθώς είναι το μόνο τηλεοπτικά επιτυχημένο. Αποτέλεσε παγκόσμιο hit, με τα τραγούδια που ακούγονταν να γίνονται νούμερο 1 σε charts και πωλήσεις, με τους πρωταγωνιστές της να μετατρέπονται σε ποπ είδωλα εν μία νυκτί, και τους τηλεθεατές της να περιμένουν εν αγωνίως το επόμενο επεισόδιο.

Πέραν, όμως, της χαράς και της ξεγνοιασιάς που μεταδίδει με τα τραγούδια και τις μουσικές της, ασχολείται και με φλέγονται κοινωνικά θέματα, ασκώντας έντονη κριτική σ'αυτά. Ο εκφοβισμός και η ενδοσχολική βία, η σεξουαλικότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας, η φυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας με καταφύγιο την μουσική, οι φιλίες, οι έρωτες, οι ανταγωνισμοί μεταξύ των εφήβων είναι μερικά από τα κοινωνικά φαινόμενα που παρουσιάζει η σειρά στα συνολικά 108 επεισόδια(5 σεζόν) που έχουν παιχτεί μέχρι σήμερα. Παραδείγματα προς μίμηση αποτελούν οι αντιδράσεις των γονέων όταν ο γιος τους τους αποκαλύπτει την πραγματική σεξουαλική του ταυτότητα, και η αποδοχή-αγάπη που του δείχνουν. Οι περιπτώσεις αμέτρητες, και τα περιστατικά που παρουσιάζονται αναρίθμητα, με ένα και μόνο στόχο : να καταδικάσει τα φαινόμενα βίας και να προωθήσει την αποδοχή του διαφορετικού, ό,τι και άν είναι αυτό, από όπου και αν προέρχεται. Η προσθήκη ενός τρανσέξουαλ εφήβου στο κάστ της σειράς αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο της παραπάνω λογικής.

Μία σειρά που επιτέλεσε ,λοιπόν, και κοινωνικό έργο, καθώς δίδαξε στους νέους να αγαπούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους γι'αυτό που είναι, και στους μεγαλύτερους να αγκαλιάζουν το διαφορετικό, να μην το δαιμονοποιούν και να μην το φοβούνται.

Άγγελος Χατζηδάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα