Eurovision: τα φαβορί-μπλόφες και τα outsiders που θα κάνουν την έκπληξη!

17:45 9/4/2014 - Πηγή: TVNea
Ένας μόλις μήνας μας χωρίζει πλέον από τη διεξαγωγή του 59ου πανευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού της Eurovision και ίσως πολλοί αναρωτιέστε ποια είναι τα μέχρι στιγμής φαβορί, που προβλέπεται πως θα ξεχωρίσουν, και στα οποία οι Ευρωπαίοι στοιχηματίζουν τα χρήματά τους.

Στη φετινή διοργάνωση, η "αιώνια μάχη" ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό μπλοκ παίρνει ξανά σάρκα και οστά, αφού πέντε χώρες δίνονται ως οι επίδοξοι νικητές του 2014: Αρμενία,
Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Ουγγαρία. Μάλιστα, η νίκη της Αρμενίας θεωρείται σχεδόν δεδομένη, καθώς η απόδοση της στα γραφεία στοιχημάτων δίνεται στο 1! Παρόμοια ήταν η απόδοση του Alexander Rybak το 2009, ο οποίος εν τέλει κέρδισε το διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά με το σκορ-ρεκόρ των 387 βαθμών!

Ωστόσο, επειδή στη Eurovision τίποτα δεν μπορεί ουσιαστικά να προβλεφθεί, υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές για κάποιον, ο οποίος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του και να ποντάρει. Χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν τις προοπτικές να κερδίσουν ξανά τον διαγωνισμό [η πρώτη με περισσότερες λόγω... Eurovision-ικότερου κομματιού], ενώ κάπως πιο τολμηρή θα ήταν η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου πως τα τελευταία 10 χρόνια δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το ευρωπαϊκό κοινό της Eurovision.

Υψηλά στις αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων δίνονται επίσης η διοργανώτρια χώρα Δανία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν. Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε μάλλον με φαβορί-μπλόφες, καθώς καθεμιά από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες αντιμετωπίζει ορισμένα "κολλήματα": η Δανία και το Αζερμπαϊτζάν δε διαθέτουν τα κατάλληλα τραγούδια, που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις και θα τους δώσουν και πάλι τη νίκη, η Ουκρανία λόγω της εμπόλεμης κατάστασής της είναι μάλλον αστείο να προβλέπουμε πως θα κερδίσει τον διαγωνισμό, ενώ η Ουγγαρία δεν διαθέτει τις προαπαιτούμενες "συμμαχίες", από τις οποίες θα επωφεληθεί βαθμολογικά. Πληροφοριακά, η καλύτερη θέση που έχει ποτέ η Ουγγαρία στη Eurovision είναι η 4η το 1994!

Όμως, όπως όλοι οι επί χρόνια Euro-fans γνωρίζουμε, τα φαβορί δεν είναι συνήθως τα κερδοφόρα "άλογα" στον... ιππόδρομο της Eurovision, καθώς δίνουν πάντοτε χαμηλές αποδόσεις και ως εκ τούτου δεν αποφέρουν ουσιαστικό όφελος σε αυτόν που ποντάρει. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες χώρες, τα κομμάτια των οποίων πλασάρονται χαμηλά στα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων αλλά αναμένεται να κάνουν τη διαφορά τις βραδιές των Ημιτελικών και του Μεγάλου Τελικού.

Για παράδειγμα, ένα τέτοιο outsider είναι το Μαυροβούνιο, με το τραγούδι "Moj Svijet". Πρόκειται για μία όμορφη μπαλάντα με βαλκανικούς ήχους, σαν εκείνες που μας παρουσιάζει συνήθως η Σερβία και τις οποίες αγαπούν να ακούν και να ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι. Παράλληλα, μάλλον επωφελημένη από την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας θα βγει η Μολδαβία, η οποία με μία δυναμική μπαλάντα ("Wild Soul"), που μπορεί να πάρει την έγκριση των επιτροπών, κατά την άποψή μου θα τερματίσει αρκετά υψηλότερα από τη θέση που της δίνεται στα προγνωστικά. Δυνατή είναι και η συμμετοχή της Γερμανίας, με ένα αρκετά πιασάρικο κομμάτι ("Is it right?") αλλά και το τραγούδι της Ολλανδίας ("Calm after the storm"), μολονότι πρόκειται για ένα ακατάλληλο για τη Eurovision τραγούδι.
Keywords
Τυχαία Θέματα