Υποψίες για δίκτυο Ισραηλινών κατασκόπων στις ΗΠΑ

Στην πιθανότητα να υπάρχουν ενεργοί Ισραηλινοί κατάσκοποι στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρώην πρεσβευτής του εβραϊκού κράτους στην Ουάσινγκτον, Ιταμάρ Ραμπίνοβιτς.

Αφορμή για την πρώτη δημόσια τέτοια τοποθέτηση από Ισραηλινό αξιωματούχο έγινε η υπόθεση του αμερικανοεβραίου κατάσκοπου Τζόναθαν Πόλαρντ.

Ο Πόλαρντ, πρώην αναλυτής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη γιατί παρείχε στο Ισραήλ χιλιάδες απόρρητα έγγραφα σχετικά με αμυντικά θέματα από το Μάιο του 1984 έως και τη σύλληψή

του το Νοέμβριο του 1985.

Μετά τη σύλληψή του ο Πόλαρντ έλαβε την ισραηλινή εθνικότητα και το 1998 αναγνωρίστηκε επισήμως από το εβραϊκό κράτος ως Ισραηλινός κατάσκοπος.

Τώρα, ο πρώην πρεσβευτής δήλωσε σε ιραηλινό ραδιόφωνο ότι «οι Αμερικανοί υποψιάζονται ότι ο Τζόναθαν Πόλαρντ δεν ήταν μόνος, ότι υπήρξαν και άλλοι Πόλαρντ και ότι το Ισραήλ παρά τις δεσμεύσεις του δεν αποκάλυψε όλα τα χαρτιά του».

Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία ισραηλινών πρακτόρων στις ΗΠΑ ο Ραμπίνοβιτς δήλωσε «Φοβάμαι πως ναι». Είπε επίσης ότι «απ' όσα γνωρίζει, το Ισραήλ δεν τα είπε όλα» στην υπόθεση Πόλαρντ.

Ο Ραμπίνοβιτς προέβη στις δηλώσεις αυτές τη στιγμή της έναρξης μιας εκστρατείας στο Ισραήλ υπέρ της απελευθέρωσης του Τζόναθαν Πόλαρντ.

Το αίτημα υπογράφεται από 70.000 Ισραηλινούς, που καλούν τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες να ζητήσει από τον ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να δώσει χάρη στον Πόλαρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα